Evenimente marcante din activitatea PwC România

PwC Romania timeline

1991

Coopers & Lybrand (C&L) deschide un birou la București, fiind prima mare firmă internațională de consultanță prezentă în România. La acel moment, pentru C&L lucrau 16 persoane, români, francezi şi britanici.

Mai multe informații

1992

 • C&L susţine cursuri de „Crisis Management” pentru Ministerul Industriei.
 • Realizează audituri pentru Banca Comercială Ion Ţiriac şi Grupul Ţiriac, precum și primul audit pentru BRD.
Mai multe informații
Pricewater House Logo

1993

 • Price Waterhouse (PW) deschide un birou la București.
 • Proiectul legislativ privind înlocuirea Impozitului pe Circulaţia Mărfurilor cu Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este realizat cu sprijinul consultanților PW.
Mai multe informații

1994

Prima clasificare a societăţilor comerciale din România este efectuată de C&L în cadrul unui proiect pentru autorităţile române.

Mai multe informații

1995

C&L realizează primele audituri finanţate de Instituţiile Financiare Internaţionale pentru Căile Ferate Române (CFR), Administraţia Naţională a Drumurilor, Romgaz şi entităţile succesoare: Romgaz, Transgaz, Distrigaz, CFR SA, CFR Marfă.

Mai multe informații
Pricewater House Logo

1996

C&L inaugurează două birouri regionale, la Chişinău (Republica Moldova) şi la Cluj Napoca și mută biroul de la Arad la Timişoara.

Mai multe informații

1997

PW derulează o serie de proiecte de Due-Diligence sau consultanţă în privatizare pentru investitorii străini în vederea preluării unor producători români din domeniile: auto (Peugeot – ARO Câmpulung Muscel), chimie agro-industrială (Nitramonia) şi produse industriale (Koyo Seiko – Rulmenţi Alexandria).

Mai multe informații

1998

Are loc fuziunea globală între C&L și PW. Din acest an, compania se va numi PricewaterhouseCoopers și va avea peste 300 de angajați și 500 de clienți în România.

Mai multe informații
PricewaterhouseCoopers Logo

1999

PricewaterhouseCoopers participă la implementarea normelor International Financial Reporting Standards (IFRS) în România, în calitate de consultanţi ai Băncii Mondiale care gestiona acest proiect.

Mai multe informații

2000

Sunt lansate primele servicii dedicate de „Preţuri de Transfer” (Transfer Pricing) și are loc colaborarea cu Ministerul de Finanţe pentru dezvoltarea şi alinierea legislaţiei naționale în domeniu la normele europene şi internaţionale.

Mai multe informații

2001

Firma îşi mută sediul din Bucureşti la Opera Center, acolo unde va funcţiona un deceniu.

Mai multe informații
Romania-Cyprus Seminar

2002

D&B David și Baias devine societatea de avocatură corespondentă a PricewaterhouseCoopers în România. O echipă de 12 avocați se alătură companiei.

Mai multe informații

2003

PricewaterhouseCoopers oferă în premieră pentru România servicii de „alocare a preţului de achiziţie” (Purchase Price Allocation).

Mai multe informații

2004

 • Vasile Iuga este numit Country Managing Partner.
 • PricewaterhouseCoopers contribuie la elaborarea primului Cod Fiscal din România, care reuneşte, simplifică şi clarifică aplicarea legislației fiscale anterioare.
Mai multe informații
PwC Conference

2005

În cadrul celei mai importante privatizări din sistemul bancar, BCR, firma asistă 5 potenţiali investitori interesaţi în preluarea acesteia, oferind servicii de due dilligence.

Mai multe informații

2006

În proiectele pre-aderare – European Union Managing Accession Process (EU MAP), PricewaterhouseCoopers acordă servicii de consultanţă pentru autorităţile române.

Mai multe informații

2007

PricewaterhouseCoopers participă la programul de informare „Info TVA” pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi susţine sesiuni de training în toate inspectoratele pe subiectul armonizării legii TVA.

Mai multe informații
Real Estate Conference

2008

Vasile Iuga este numit Managing Partner al PricewaterhouseCoopers Europa de Sud-Est care reuneşte 9 ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România şi Serbia. Este prima dată în istoria firmelor Big Four când un român accede la o funcţie de conducere regională.

Mai multe informații

2009

PricewaterhouseCoopers dedică antreprenorilor români servicii integrate (Private Company Services), fiind prima inițiativă de acest fel a unei companii mari de consultanță în România.

Mai multe informații
PwC Romania New Building

2010

 • Noul brand PwC care înlocuiește denumirea PricewaterhouseCoopers este lansat la nivel global.
 • PwC România își mută sediul din București din Opera Center în Lakeview pentru următorul deceniu. De asemenea, biroul din Cluj are un sediu nou.
Mai multe informații

2011

PwC este compania de consultanță care are cel mai mare număr de specialişti membri ai Asociaţiei Experţilor Contabili Autorizaţi din Marea Britanie (Association of Chartered Certified Accountants - ACCA), precum şi cel mai mare număr de membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR).

Mai multe informații

2012

Avocaţii D&B David şi Baias obţin o decizie de referinţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procedura de acordare a dobânzilor fiscale pentru Rafinăria Steaua Română pentru nerambursarea la timp a sumelor datorate cu titlu de TVA de către stat.

Mai multe informații
Aspen Bucharest Summit

2013

PwC lucrează cu 2 din cele 3 subsidiare din România ale marilor grupuri bancare europene incluse în testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană (BCE) în cursul anului 2014, din postura de „auditori pentru evaluarea activelor” pentru autoritatea competentă ce a derulat aceste teste în numele BCE.

Mai multe informații

2014

PwC asistă CRH la achiziţionarea a 3 fabrici de ciment ale Lafarge în România, precum și o companie antreprenorială românească din zona agriculturii, BriseGroup, să se extindă pe piaţa italiană prin achiziționarea unui pachet de acţiuni ale companiei Euro TSA.

Mai multe informații

2015

 • Ionuț Simion devine Country Managing Partner.
 • Consultanţii fiscali ai PwC România sunt parte a grupurilor de lucru ce contribuie la discuţiile cu autorităţile române pentru elaborarea noilor Coduri Fiscal şi de Procedură Fiscală.
Mai multe informații
PwC 25 years in Romania

2016

PwC aniversează 25 de ani de prezență pe piața din România, principalul eveniment reunind sute de participanți din mediul de afaceri și reprezentanți ai guvernului.

Mai multe informații

2017

 • D&B David și Baias aniversează 15 ani de activitate.
 • Primele soluții de tehnologie dedicate raportării taxelor sunt inițiate de departamentul de servicii fiscale. Este lansată aplicația ANAFcheck care permite verificarea automată a furnizorilor care aplică plata TVA defalcată.
Mai multe informații

2018

Cea mai mare tranzacție din industria farma din 2018, preluarea Farmexim de către Phoenix, este asistată de echipa D&B David și Baias.

Mai multe informații
PwC Annual Tax Conference

2019

PwC acordă consultanță CEC Bank în toate etapele procesului de obținere a acordului Comisiei Europene pentru majorarea de capital.

Mai multe informații

2020

 • PwC România și-a mutat sediul de birouri în clădirea Ana Tower.
 • Participă la grupurile de lucru care au elaborat pe parcursul anilor 2018-2020, o serie de modificări importante ale Codului Fiscal și de procedură fiscală, adoptate și publicate la finalul anului 2020.
Mai multe informații