Cele mai recente tendințe în materie de inspecții fiscale

Cui se adresează acest seminar?
Seminarul se adresează specialiştilor în domeniul financiar-contabil, fiscal si/sau juridic, care doresc să înveţe sau să aprofundeze acest subiect. 

Seminarul nostru îşi propune să fie unul interactiv și să vă prezinte principalele actiuni care ar trebui intreprinse de catre un contribuabil inaintea, in timpul si dupa o actiune de inspectie fiscala, precum principalele arii investigate de catre organele de inspectie fiscala, incercand să vă răspundă următoarelor întrebări:  

1.  Procedura fiscală
· Cum ne pregătim pentru inspecția fiscală ? Evaluare fiscala dar si din perspectiva altor reglementari legale (lege civila, legi in domeniul administrativ, legislație de mediu, etc).
· Elemente practice referitoare la analiza de risc si declanșarea controlului fiscal.
· Aspecte generale privind tipurile de control fiscal ce pot fi derulate de autoritățile fiscale din Romania. Diferențele, particularitățile si consecințele fiecărui tip de control fiscal.
· Aspecte practice întâlnite in cadrul controalelor fiscale in legătura cu documentele justificative prezentate. Tipul, formatul si conținutul documentelor justificative.
· Incidente procedurale ce pot interveni pe parcursul controalelor fiscale. Durata diferitelor tipuri de controale fiscale si consecințe legale ale depășirii termenului legal de efectuare a controlului fiscal conform noii reglementări procedural fiscal. Suspendarea inspecției fiscale, cazurile limitative în care poate fi dispusa. Avantaje si dezavantaje. 
· Considerații privind prescripția dreptului de a stabili obligații fiscale.
· Obligații fiscale accesorii: noutăți privind penalitatea de nedeclarare si posibilități de reducere a acesteia.
· Obiectul inspecției fiscale. Stabilirea de obligații fiscale in plus dar si in minus. Impact asupra deductibilității TVA si a cheltuielilor la impozitul pe profit.
· Consecințele unei inspecții fiscale și prezentarea procedurilor administrative si judiciare ce pot fi demarate împotriva actelor administrativ fiscale emise ca urmare a inspecției fiscale. Posibilități de suspendare a executării obligației de plata a sumelor impuse urmare a unei inspecții fiscale.
· Refacerea inspecției fiscale și reverificarea unor tipuri de obligații fiscale. Consecințe legale ale fiecărei proceduri in parte.
· Interferenta procedurii fiscale cu alte tipuri de proceduri (ex. procedura penala).
· Posibilitatea de a cere dobânzi în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget. 

2. Impozit pe profit si TVA
· Deductibilitatea cheltuielilor cu servicii (intragrup) si a TVA aferente – conditii de fond vs. conditii de forma;
· Deductibilitatea cheltuielilor cu autovehicule si a TVA aferente;
· Deductibilitatea cheltuielilor si a TVA aferente in caz de minusuri de inventar, compensari, pierderi tehnologice, perisabilitati, furturi, calamitati, stocuri degradate calitativ;
· Ajustari in materie de preturi de transfer;
· Reduceri de pret vs. prestari de servicii;
· „Accruals” vs. provizioane;
· Cheltuieli de marketing vs. sponsorizare;
· Bunuri si servicii acordate cu titlu gratuit – beneficii in natura, stimularea vanzarilor, reclama, publicitate, sponsorizare, protocol;
· Deductibilitatea TVA facturate in mod incorect sau in contextul unei fraude;
· Deductibilitatea cheltuielilor si a TVA aferente in cazul achizitiilor efectuate de la contribuabili inactivi sau cu codul de TVA anulat;
· Riscul de reincadrare a prestarilor de servicii efectuate de catre persoane fizice autorizate in activitati dependente;
· Abuzul de drept si reîncadrarea formei unei tranzacții/activități;
· Justificarea aplicarii scutirii de TVA in cazul exporturilor/livrarilor intracomunitare de bunuri (in lant).


Instructori
Ana-Maria Iordache – Senior Manager, Juridic
Anca Macovei - Senior Manager
Cristina Mogos – Manager, Impozite directe


Dată desfășurare și durată

Noi date în curs de confirmare
Seminarul începe la ora 9:30 şi se încheie la ora 17:30. 

Locație
PwC Romania
București, Clădirea Lakeview
Strada Barbu Văcărescu nr. 301-311, etaj 8

Ne dorim să fim cât mai aproape de dumneavoastra si de situatiile practice cu care va confruntați zilnic.  Astfel, va rugam ca, împreună cu confirmarea participarii la seminar, să ne adresati una sau două întrebari/subiecte de discuție care doriți să fie incluse în acest seminar. 

Înregistrare
Seminarul va fi susținut în limba română.
Pentru înregistrare și informații asupra costului, vă rugăm să transmiteți un e-mail la adresa: luminita.diaconu@pwc.com.
 

Contact us

Denisa Panaite Casu

PwC's Academy Manager, Romania

Tel: +40 720 028 359

Ana M. Marin

PwC's Academy Communication, Romania

Tel: +40 738 886 404

Nela Unal

Senior Client Relationship, Romania

Tel: +40 720 028 270

Camelia Postelnicu

Associate Tax, Romania

Tel: + 40 723 244 340

Follow us