Masterclass IFRS pentru instituțiile financiare nebancare

Stadarde IFRS

Având în vedere noile cerințe de raportare financiară pentru instituțiile financiare nebancare începând cu anul 2019, avem plăcerea de a vă invita să participați la un Masterclass IFRS susținut de către colegii noștri din Departamentul de Consultantă Contabilă IFRS, sectorul Servicii Financiare.

Principalele aspecte care vor fi abordate în cadrul cursului se referă la: IFRS 9 Instrumente financiare, IFRS 16 Contracte de leasing, IAS 12 Impozite amânate, respectiv alte standard IFRS și implicații contabile ca urmare a tranziției la IFRS.

Cost: 175 EUR + TVA
Pentru noi date ale acestui seminar, vă rugăm să luați legătura cu noi.

IFRS 9

Dezvoltarea modelului de calcul al pierderilor așteptate din depreciere conform IFRS 9 a reprezentat o adevărată provocare pentru actorii pieței bancare din România, având în vedere complexitatea cerințelor acestui standard. 

O provocare și mai mare vor întâmpina instituțiile financiare nebancare, considerând diferențele semnificative dintre  modelul actual de calcul al provizioanelor pentru deprecierea creditelor, conform Ordinului BNR, și principiile IFRS 9.


IFRS 16

Noul standard, intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019, aduce schimbări fundamentale cu privire la recunoașterea și măsurarea în contabilitate a plăților aferente contractelor de leasing, din perspectiva locatarului.

Conform noilor principii, se elimină distincția între leasing operațional și cel financiar, plățile aferente contractelor de leasing urmând să fie reflectate de locatar în bilanț prin recunoașterea datoriilor de leasing și a drepturilor de utilizare a activelor închiriate.


IAS 12

Diferențele dintre cerințele actuale de raportare financiară aplicabile instituțiilor financiare nebancare și principiile IFRS vor conduce la necesitatea recunoașterii de impozite amânate. În cadrul cursului, vom discuta principalele surse generatoare de impozite amânate, respectiv criteriile de recunoaștere ale acestora.


RAPORTARE BNR

Vom aborda aspecte practice cu privire la pregătirea situației solicitate prin Ordinul BNR 8/2019, cu privire la diferențele dintre tratamentul contabil actual și IFRS, pentru bilanț și contul de profit sau pierdere.

Ana-Maria Butucaru

Trainer:

Ana-Maria Butucaru, Partener Servicii Financiare

Ana-Maria este Partener în cadrul diviziei noastre de Audit și Consultanță financiar - contabilă, unul dintre membrii principali ai echipei PwC dedicată clienților ce activează în domeniul serviciilor financiare.

 

Contact us

Denisa Panaite Casu

PwC's Academy Manager, Romania

Tel: +40 720 028 359

Contact us

Denisa Panaite Casu

PwC's Academy Manager, Romania

Tel: +40 720 028 359

Ana M. Marin

PwC's Academy Communication, Romania

Tel: +40 738 886 404

Nela Unal

Senior Client Relationship, Romania

Tel: +40 720 028 270

Camelia Postelnicu

Associate Tax, Romania

Tel: + 40 723 244 340

Follow us