05 Jan 2022
Prin Legea nr. 322/2021 se completează prevederile din Codul fiscal aplicabile contribuabililor care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat sau care acordă burse private.
Potrivit Codului fiscal, contribuabilii plătitori de impozit pe profit care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, precum și cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre: i) 0,75% din cifra de afaceri și ii) 20% din impozitul pe profit datorat.
Microîntreprinderile care efectuează sponsorizări - potrivit legii sponsorizării - pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult înscrise în Registrul entităților/unităților de cult, precum și microîntreprinderile care acordă burse elevilor școlarizați în învățământul profesional-dual, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în limita a 20% din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective.
În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit, dacă valoarea minimă stabilită conform prevederilor de mai sus, diminuată cu sumele sponsorizărilor reportate din trecut, nu a fost utilizată integral (prin efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat și/sau acordarea de burse private, potrivit legii), contribuabilii pot dispune redirecționarea impozitului pe profit, în limita respectivei valori neutilizate, pentru efectuarea de sponsorizări/acte de mecenat/acordarea de burse private, în termen de maximum șase luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit.
În cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirecționarea poate fi dispusă doar de persoana juridică responsabilă.
În cazul microîntreprinderilor, dacă valoarea minimă stabilită conform prevederilor Codului fiscal, diminuată cu sumele sponsorizărilor reportate din trecut, nu a fost utilizată integral (prin efectuarea de sponsorizări și/sau acordarea de burse, potrivit legii), acestea pot dispune redirecționarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în limita respectivei valori neutilizate pentru întregul an fiscal, pentru activități de sponsorizare/acordarea de burse, în termen de șase luni de la data depunerii declarației de impozit pentru trimestrul IV.
Redirecționarea impozitului pe profit/a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizarea entităților persoane juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităților de cult, poate fi efectuată doar dacă beneficiarul sponsorizării este înscris, la data plății sumei respective de către organul fiscal, în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Procedura, modelul și conținutul formularului de redirecționare vor fi adoptate prin ordin al președintelui ANAF.
Începând cu 1 ianuarie 2022, respectiv cu data începerii anului fiscal 2022-2023 în cazul persoanelor juridice care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, contribuabilii pot dispune asupra valorii stabilite conform Codului fiscal, doar dacă această valoare, în urma diminuării cu sumele reportate, este pozitivă.
Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se reportează numai pentru sponsorizări/acte de mecenat/acordarea de burse private efectuate/înregistrate înainte de termenele prevăzute la paragraful de mai sus, potrivit reglementărilor în vigoare la data efectuării sponsorizării, fără a depăși anul 2028.
[Sursa: Legea nr. 322/2021 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 1245 din data de 30 decembrie 2021]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania