25 Jan 2022
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2022 (OUG nr.2/2022) se reintroduce măsura șomajului tehnic, până la 31 martie 2022, pentru:
salariați, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2;
salariați, pentru perioada întreruperii temporare a activității, total sau parțial, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri de COVID-19 și prelungirea stării de alertă pe teritoriul României;
salariați, pentru perioada suspendării activității ca urmare a anchetelor epidemiologice, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.
profesioniștii reglementați de Codul civil;
persoanele fizice care obțin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, cu condiția să nu realizeze în această perioadă venituri din alte surse ori activități;
persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcționarea cooperației.
Prin OUG nr. 2/2022 se reintroduce măsura șomajului tehnic, până la 31 martie 2022, pentru categoriile menționate mai sus.
Indemnizațiile lunare de șomaj tehnic sunt de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.
Similar cu prevederile anterioare, indemnizația se calculează pentru numărul de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022, și este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii. Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Profesioniștii care vor primi indemnizația de șomaj tehnic vor putea solicita și indemnizația lunară pentru reducerea timpului de lucru, în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.
Perioada în care persoanele beneficiază de indemnizația acordată în temeiul OUG nr. 2/2022 va fi inclusă în perioada luată în calcul la stabilirea drepturilor de concediu și a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor.
Rămân aplicabile prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2021, care au fost incluse în buletinul nostru informativ din 7 octombrie 2021.
https://www.pwc.ro/ro/tax-legal/alerts/m_suri-de-protecie-social-a-angajailor-i-a-altor-categorii-profe.html - Măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul COVID -19: OUG nr. 111/2021.
Sursa: [Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 61 din 20 ianuarie 2022]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania