Se extinde sistemul RO e-Factura și pentru tranzacțiile între operatori economici și consumatorii finali (B2C): OUG nr. 69/2024

28 Jun 2024

De reținut

Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 69/2024 introduce norme de utilizare a sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile business-to-consumer (B2C):

  • opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024;

  • obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025 (excepție făcând facturile simplificate care nu fac obiectul obligativității). 

De asemenea, prin OUG nr. 69/2024 se extinde sfera informațiilor cuprinse în bonul fiscal și sunt excluse din sfera înlesnirilor la plată obligaţiile fiscale care reprezintă accize.  

În detaliu

I. Prin OUG nr. 69/2024 se modifică și se completează OUG nr. 120/2021 și Legea nr. 296/2023

a) Tranzacții de tip B2C

Sistemul RO e-Factura se extinde și pentru tranzacțiile în relația B2C (business-to-consumer), opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.

Fac excepție  facturile simplificate care nu trebuie transmise în sistemul național RO e-Factura. Aceste facturi vor continua să fie transmise către destinatarii-persoane neimpozabile prin intermediul fluxurilor tradiționale. 

b) Facturi pentru care este obligatorie transmiterea în sistemul național Ro e-Factura:

  1. autofacturile emise potrivit art. 319 alin. (8) din Codul fiscal; 

  2. facturile emise în numele și în contul furnizorilor de către organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. În acest scop se organizează Registrul RO e-Factura executări silite.

c) Facturi pentru care nu este obligatorie transmiterea în sistemul național RO e-Factura:

  1. operațiuni care nu sunt în sfera de aplicare a TVA sau pentru sume care nu se includ în baza de impozitare a TVA și pentru care nu există obligația emiterii unei facturi;

  2. livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate de către persoanele prevăzute la art. 294 alin. (1) lit. j)—n) din Codul fiscal (în favoarea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, către Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiții etc.);

  3. facturi emise de asociațiile și fundațiile constituite în baza Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partidele politice, cultele, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA;

  4. facturi emise de agricultorii-persoane fizice care aplică Regimul special pentru agricultori. 

Furnizorii prevăzuți la punctele 3 și 4 nu au obligația utilizării sistemului național RO e-Factura pentru facturile emise în perioada 1 iulie 2024—30 iunie 2025, însă pot opta pentru raportarea facturilor, fiind obligatoriu ca aceștia să se înroleze în Registrul RO e-Factura opțional. După data de 1 iulie 2025, acești furnizori au obligația să raporteze facturile emise pentru activități economice în sistemul național Ro e-Factura și au obligația să se înroleze în Registrul Ro e-Factura obligatoriu.

Dacă atât furnizorii, cât și beneficiarii sunt înrolați în Registrul RO e-factura opțional (până la 30 iunie 2025) și respectiv Registrul RO e-factura obligatoriu (ulterior datei de 1 iulie 2025), facturile pentru aceste operațiuni trebuie transmise beneficiarilor prin intermediul sistemului RO e-factura.

d) Abrogarea Registrului RO e-factura

Se abrogă Registrul RO e-Factura, având în vedere că operatorii economici-persoane impozabile stabilite în România vor avea obligația de a transmite facturile prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, începând cu data de 1 iulie 2024. 

Operatorii economici nestabiliți în România care au optat pentru utilizarea sistemului național RO e-Factura se preiau automat în Registrul RO e-Factura opțional după 1 iulie 2024.

e) Contravenții

  • Netransmiterea uneia sau mai multor facturi emise în relația B2C, al căror termen-limită de transmitere în sistemul național Ro e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice, se sancționează începând cu 1 iulie 2025 cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

  • Nerespectarea de către organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a obligației de transmitere a facturilor în sistemul național RO e-factura se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare factură emisă.

II. Prin OUG nr. 69/2024 se modifică și completează OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal trebuie să conțină și codul de identificare fiscală al beneficiarului, la cererea acestuia, unitatea de măsură, precum și numărul de identificare al bonului.

Se introduce obligația tipăririi pe bonul fiscal, sub formă de cod QR, a datei și orei emiterii bonului, a numărului de identificare al bonului fiscal, precum și a seriei fiscale a aparatului de marcat electronic fiscal.

În cazul aparatelor de marcat electronice fiscale pentru care, în urma testării la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică — ICI București, se constată că din punct de vedere tehnic nu este posibilă tipărirea sub formă de cod QR a informațiilor prevăzute mai sus, utilizatorii acestor aparate de marcat electronice fiscale au obligația de a se conforma în termen de maximum doi ani de la intrarea în vigoare a OUG nr. 69/2024. 

Raportul fiscal de închidere zilnică emis de aparatul de marcat electronic fiscal trebuie să conțină, în plus față de reglementarea anterioară, numărul de bonuri fiscale care au înscris codul de identificare fiscală al beneficiarului. 

Ministerul Finanțelor va modifica și completa normele metodologice pentru aplicarea OUG nr. 28/1999, în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a OUG nr. 69/2024.

III. Prin OUG nr. 69/2024 se modifică și completează OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități 

Vor fi excluse din sfera restructurărilor obligaţiile fiscale accizele prevăzute la titlul VIII din Codul fiscal. Măsura de excludere se aplică şi cererilor de modificare/menținere a restructurărilor deja acordate care au fost depuse după data intrării în vigoare a OUG nr. 69/2024. 

Înlesnirea la plată acordată se menține dacă accizele nestinse la data comunicării deciziei de înlesnire la plată și care nu fac obiectul înlesnirii la plată sunt stinse în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării acestei decizii.

În cazul în care se solicită modificarea înlesnirii la plată, accesoriile aferente sumelor care se includ în înlesnire se amână la plată în vederea scutirii, cu excepția penalităților pentru achitarea cu întârziere a ratei de înlesnire la plată care se includ în înlesnire.

Nu se datorează obligații de plată accesorii de la data aprobării planului de restructurare pentru obligațiile bugetare ce formează obiect al restructurării, cu excepția accizelor.

Sursa:[Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării și implementării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum și pentru alte măsuri fiscale,  publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us