26 Oct 2021
Persoanele juridice fără scop patrimonial care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, începând cu raportările contabile anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 vor întocmi raportările contabile distinct față de situațiile financiare anuale și le vor depune la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic.
Pentru depunerea înștiințărilor și raportărilor contabile anuale se utilizează programul de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor.
Ordinul ministrului finanțelor nr. 1240/2021 (Ordinul 1240/2021) introduce, pentru persoanele juridice fără scop patrimonial care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, obligația de a înștiința unitatea teritorială a Ministerului Finanțelor despre exercițiul financiar ales cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de începutul acestuia.
Persoanele juridice fără scop patrimonial nou-înființate au obligația de a depune înștiințarea respectivă în termen de 30 de zile calendaristice de la data înființării.
Entitățile de mai sus au obligația să întocmească raportări contabile anuale la 31 decembrie distinct față de situațiile financiare anuale încheiate la data aleasă. Aceste prevederi se aplică începând cu raportările anuale încheiate la 31 decembrie 2021.
Raportările contabile anuale la 31 decembrie se depun în termen de 150 de zile de la încheierea anului calendaristic și vor îndeplini următoarele cerințe:
Formatul electronic constă într-un fișier PDF având atașat un fișier xml, și este generat prin programul de asistență pus la dispoziția entităților gratuit sau care poate fi descărcat de pe serverul de web al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro. Acest program este diferit de programul de asistență pentru întocmirea situațiilor financiare anuale.
Entitățile vor completa pe prima pagină a formularului „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii“ datele de identificare, datele referitoare la codurile CAEN și codul unic de înregistrare, fără prescurtări sau inițiale.
În cazul în care entitatea își modifică data aleasă pentru întocmirea de situații financiare anuale astfel încât exercițiul financiar de raportare redevine anul calendaristic, soldurile bilanțiere raportate începând cu următorul exercițiu financiar încheiat se referă la data de 1 ianuarie, respectiv 31 decembrie, iar rulajele conturilor de venituri și cheltuieli corespund exercițiului financiar curent, respectiv exercițiului financiar precedent celui de raportare. Astfel, dacă anul calendaristic începe la 1 ianuarie 2021:
bilanțul care este parte componentă a situațiilor financiare anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde solduri la următoarele date: 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2021;
contul de profit și pierdere care este parte componentă a situațiilor financiare anuale încheiate la data de 31 decembrie 2021 cuprinde două coloane cu rulaje corespunzătoare perioadelor 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 și 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2021.
Entitățile care aplică reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1802/2014 și care revin la anul calendaristic nu vor avea obligația auditării situațiilor financiare anuale întocmite pentru exercițiul financiar în care revin la anul calendaristic.
Sursa:[Ordinul ministrului finanțelor nr. 1240/2021 privind unele prevederi aplicabile persoanelor care optează pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, publicat în Monitorul Oficial nr. 999 din 20 octombrie 2021]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania