Prelungire termen restructurare obligații bugetare, prelungire termen aplicare taxare inversă locală, modificări la Codul vamal: OUG nr. 85/2022

23 Jun 2022

Pe scurt

În data de 17 iunie 2022 a fost publicată și a intrat în vigoare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2022 (OUG nr. 85/2022), prin care Guvernul României a adoptat o serie de modificări:

  • În scopul revitalizării economice și evitării procedurii de insolvență, a fost prelungit  mecanismul restructurării obligațiilor bugetare, introdus prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2019, prin includerea posibilității de a solicita restructurarea obligațiilor bugetare principale restanțe la 31 decembrie 2021. Cei interesați pot să notifice autoritățile până în ianuarie 2023 cu privire la intenția de a beneficia de mecanism, iar cererile de restructurare pot fi depuse până în iulie 2023.
  • Se prelungește până la sfârșitul anului 2026 termenul de aplicare a mecanismului de taxare inversă, prevăzut la art. 331 din Codul fiscal, pentru opt tipuri de operațiuni desfășurate între persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România. Acest termen expira la data de 30 iunie 2022.
  • Se reglementează ca infracțiune de contrabandă introducerea în/sau scoaterea din țară, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, inclusiv pentru situația depășirii limitelor cantitative prevăzute la art. 452 din Codul fiscal, în cazul produselor accizabile supuse marcării.
  • Se reglementează ca infracțiune deținerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, cu excepția celor deținute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste anumite limite prevăzute de OUG nr. 85/2022.
  • De la 1 iulie 2022 se va aplica acciza redusă (prevăzută la pct. 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 sau 3.2.1 din Anexa 1 a Codului fiscal) pentru orice tip de băuturi fermentate, necarbonatate sau spumoase care se încadrează în pragul maximal al concentrației alcoolice de 8,5 % vol. 

Prezentăm mai jos cele mai importante măsuri.

În detaliu

I. Prelungire restructurare obligații fiscale bugetare, măsură prevăzută în Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale (OG nr. 6/2019) 

Vor putea fi restructurate obligațiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum și obligațiile bugetare accesorii. Conform reglementării anterioare (OG nr. 6/2019 modificată prin Legea nr. 112/2022) puteau fi restructurate obligațiile bugetare restante la  31 decembrie 2020.

Sunt considerate obligații bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2021 și obligațiile bugetare declarate de debitor sau stabilite de organul fiscal competent prin decizie după data de 1 ianuarie 2022, aferente perioadelor fiscale până la data de 31 decembrie 2021. De asemenea, vor putea fi restructurate și obligațiile bugetare principale și accesorii stabilite de alte organe decât organele fiscale, precum și amenzile de orice fel, transmise spre recuperare organelor fiscale centrale după data de 1 ianuarie 2022 până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Pot fi supuse restructurării și obligațiile bugetare principale și accesorii restante la data de 31 decembrie 2021 și neachitate până la data emiterii certificatului de atestate fiscală, existente în evidența organului fiscal local. Procedura de aplicare va fi aprobată prin hotărâre a autorităților deliberative la nivelul unităților administrativ fiscale. 

  Obligațiile bugetare care nu pot fi restructurate sunt:

  • cele care, la data eliberării certificatului de atestare fiscală, au fost stinse prin compensare;
  • cele stabilite prin acte administrative care, la data eliberării certificatului de atestare fiscală, sunt suspendate la executare în condițiile art. 14 sau 15 din Legea Contenciosului administrativ nr. 554/2004;
  • obligațiile bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, cele care reprezintă fonduri europene sau fonduri publice naționale, și cele care reprezintă taxe vamale, accize și taxă pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române;
  • cele rămase de plată ca urmare a unei restructurări acordate în temeiul OG nr. 6/2019, pentru care a eșuat planul de restructurare.

Notificarea privind intenția de restructurare poate fi depusă de debitor în intervalul 20 iunie 2022-  31 ianuarie 2023, sub sancțiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare. Perioada anterioară  de depunere a notificării a fost  1 noiembrie 2020 - 30 septembrie 2021.

  Solicitarea de restructurare se poate depune până la data de 31 iulie 2023. Termenul anterior a fost 31 iulie 2022.

Solicitările depuse de debitori privind restructurarea obligațiilor bugetare aflate în curs de soluționare la data intrării în vigoare a OUG nr. 85/2022 (17 iunie 2022) se vor soluționa potrivit legislației în vigoare la data depunerii solicitării, sau debitorii pot opta pentru refacerea planului de restructurare și includerea obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2021, iar organul fiscal va emite un nou certificat de atestare fiscală, care cuprinde obligațiile bugetare restante la data de 31 decembrie 2021 și neachitate la data emiterii acestuia.

În situația în care a fost depusă Notificarea privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare până pe data de 30 septembrie 2021, dar nu a fost depusă solicitarea de restructurare a obligațiilor bugetare până la data intrării în vigoare a OUG nr. 85/2022, respectiv 17 iunie 2022, organele fiscale emit, din oficiu, în termen de 10 zile lucrătoare de la data de 17 iunie 2022, un nou certificat de atestare fiscală care cuprinde obligațiile bugetare restante la data de 31 decembrie 2021 și neachitate la data emiterii acestuia, pe care îl comunică debitorului. Depunerea unei noi notificări după intrarea în vigoare a OUG nr. 85/2022 nu mai produce efecte. În situația în care s-a început executarea silită, aceasta se suspendă de la data depunerii solicitării de restructurare. 

Pentru debitorii care depun notificarea privind intenţia de restructurare a obligațiilor bugetare după data de 17 iunie 2022, dar nu depun solicitarea de restructurare a obligațiilor bugetare în termen de șase luni de la data depunerii notificării, începe sau continuă, după caz, executarea silită. Depunerea unei noi notificări în perioada de șase luni sau după expirarea acestui termen nu mai produce efecte. În situația în care solicitarea de restructurare este depusă după începerea executării silite, aceasta se suspendă de la data depunerii solicitării de restructurare.

II. Prelungire taxare inversă pentru opt tipuri de operațiuni, până la data de 31 decembrie 2026 inclusiv (Cod fiscal) 

Se va continua aplicarea mecanismului taxării inverse până la data de 31 decembrie 2026 în cazul  următoarelor operațiuni desfășurate între persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România (termen care ar fi expirat la data de 30 iunie 2022 inclusiv):

  • livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr, care nu sunt, în principiu, destinate ca atare consumatorilor finali;
  • transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră transferabile;
  • livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România;
  • transferul de certificate verzi;
  • livrările de telefoane mobile, și anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea în conexiune cu o rețea autorizată și care funcționează pe anumite frecvențe, fie că au sau nu vreo altă utilizare;
  • livrările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare și unități centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
  • furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri;
  • livrarea de gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România.

[Sursa: OUG nr. 85/2022 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fiscal şi vamal, publicată în Monitorul Oficial nr. 594 din 17 iunie 2022]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us