01 Sep 2021
Prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2021 (OG nr. 6/2021) se transpune în legislația națională Directiva UE 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului. Scopul este de a preveni generarea anumitor produse din plastic și a reduce impactul acestora asupra mediului și asupra sănătății oamenilor.
Enumerăm câteva dintre principalele măsuri de prevenire a generării de deșeuri și de reducere a impactului asupra mediului prin folosirea produselor din plastic de unică folosință, prevăzute de OG nr. 6/2021:
Produsele vizate de această măsură sunt cele prevăzute în partea A din Anexa la OG nr. 6/2021, și anume: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast-food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare.
Operatorii economici care introduc pe piața națională produsele enumerate mai sus trebuie:
să reducă progresiv cantitățile de produse pe piață astfel: 5% pentru anul 2023, 10% pentru anul 2024, 15% pentru anul 2025 și 20% pentru anul 2026, raportat la anul 2022;
să declare anual la Administrația Fondului pentru Mediu cantitățile de produse introduse pe piață în anul precedent celui pentru care raportează;
să raporteze anual, către autoritatea publică centrală din domeniul mediului și autoritatea publică centrală din domeniul economiei, până la data de 1 februarie a anului următor celui în care s-a desfășurat activitatea, măsurile adoptate pentru atingerea țintelor care vizează cantitățile de produse stabilite prin lege.
Operatorii economici care vând cu amănuntul produsele din plastic enumerate mai sus, precum și cei care folosesc aceste produse ca să își vândă produsele proprii sunt obligați:
să aplice un preț de vânzare pentru produsele din plastic de unică folosință oferite clienților, să îl afișeze la loc vizibil spre informarea clienților, precum și să evidențieze distinct acest preț pe documentele de vânzare;
să ofere clienților posibilitatea să aleagă alternative reutilizabile la produsele din plastic de unică folosință din lista de mai sus.
Începând cu 2 septembrie 2021, data intrării în vigoare a OG nr. 6/2021, se interzice introducerea pe piață a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile, precum și a produselor din plastic de unică folosință prevăzute în partea B din anexa la OG nr. 6/2021, printre care enumerăm: bețișoare pentru urechi, tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii, paie și agitatoare pentru băuturi, bețe care se atașează baloanelor, recipiente pentru alimente fabricate din polistiren expandat (cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru produse alimentare destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet), recipiente și pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora.
Excepție fac unele produse (de exemplu, bețișoare de urechi, paie din plastic) utilizate in scopuri medicale, medico-legale, științifice sau în domeniul sănătății, după caz.
Începând cu 2 septembrie 2021, produsele din plastic de unică folosință prevăzute în Partea D din Anexa la OG nr. 6/2021 (printre care absorbante, șervețele umede, produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun, pahare pentru băuturi) trebuie să poarte un marcaj care nu se poate șterge, direct pe produs sau pe ambalajul acestuia. Marcajul are drept scop informarea consumatorilor cu privire la:
opțiunile de gestionare a deșeurilor pentru produs;
prezența materialelor plastice în componența produsului și impactul negativ asupra mediului rezultat din aruncarea produsului.
Produsele vizate de aceasta măsură sunt cele prevăzute în partea C din Anexa la OG nr. 6/2021, și anume: recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri utilizate pentru lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora, și ambalajele de băuturi compozite, inclusiv dopurile și capacele acestora, cu excepția recipientelor din sticlă/metal cu dopuri și capace din plastic, precum și a recipientelor pentru băuturi destinate unor scopuri medicale speciale. Nu se vor considera ca fiind fabricate din plastic dopurile sau capacele metalice cu garnituri din plastic.
Acestea pot fi introduse pe piață, începând cu 3 iulie 2024, numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizare preconizată a acestor produse.
De asemenea, se introduc cerințe privind introducerea sticlelor pentru băuturi prevăzute în partea F din Anexa la OG nr. 6/2021 (și anume: sticle pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, cu excepția recipientelor din sticlă/metal cu dopuri și capace din plastic, precum si recipientele pentru băuturi destinate unor scopuri medicale speciale), denumite „sticle PET”, printre care:
conținutul de plastic reciclat sa fie de cel puțin 25% începând cu anul 2025, respectiv 30% începând cu anul 2030, calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piața națională;
raportarea anuală a procentajului sau cantității de material reciclat, după caz, către Administrația Fondului pentru Mediu.
S-a introdus obligația producătorilor de produse din alt stat membru sau dintr-o țară terță, care introduc produse pe teritoriul României, de a numi un reprezentant autorizat - persoană fizică sau juridică stabilită pe teritoriul României - pentru a îndeplini obligațiile care îi revin unui producător în ceea ce privește răspunderea.
Producătorii care introduc pe piață produsele din plastic trebuie să implementeze răspunderea extinsă a producătorilor:
până la 5 ianuarie 2023, pentru produsele enumerate în partea E, secțiunea III din Anexa la OG nr. 6/2021 (produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun);
până la 31 decembrie 2024, pentru produsele enumerate în partea E, secțiunile I și II din Anexa la OG nr. 6/2021 (de exemplu, recipientele pentru alimente destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; pachete și folii din material flexibil care conțin produse alimentare; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv dopurile și capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora; pungi de transport din plastic subțire; șervețele umede, baloane).
Pentru produsele enumerate în partea E din Anexa la OG nr.6/2021, producătorii trebuie să acopere, după caz, costurile privind informarea consumatorilor și responsabilizarea acestora pentru reducerea deșeurilor, costurile de colectare a deșeurilor aruncate în sistemele publice de colectare, ale transportului și tratării ulterioare a respectivelor deșeuri, costurile de curățare a deșeurilor aruncate în afara sistemului public de colectare și costurile colectării și raportării datelor către autoritățile publice responsabile.
Regulile de calculare a costurilor se vor stabili prin ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Costurile rezultate din calcularea taxei /tarifului pentru gestionarea deșeurilor vor fi aplicate de autoritățile administrației publice locale.
Producătorii stabiliți pe teritoriul României, care comercializează produse din plastic enumerate în partea E din Anexă și echipamente de pescuit care conțin plastic, într-un stat membru în care nu sunt stabiliți, desemnează un reprezentant autorizat în acel stat membru, care va fi responsabil de îndeplinirea obligațiilor producătorului pe teritoriul acelui stat membru.
În vederea reciclării, s-a introdus, începând cu data de 1 ianuarie 2022, obligația autorităților publice locale de a organiza, gestiona și coordona un sistem public pentru colectarea separată a deșeurilor produse după consumul produselor din plastic.
Produsele vizate sunt prevăzute în partea F din Anexa la OG nr.6/2021 și acestea sunt: recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri utilizate pentru lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora și ambalajele de băuturi compozite, inclusiv dopurile și capacele acestora, cu excepția recipientelor din sticlă/metal cu dopuri și capace din plastic, precum și a recipientelor pentru băuturi destinate unor scopuri medicale speciale.
Operatorii economici care introduc pe piață aceste produse sunt obligați:
ca până în 2025 să colecteze o cantitate egală cu 77 % din greutatea produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un anumit an;
ca până în 2029 să colecteze o cantitate egală cu 90 % din greutatea produselor de plastic de unică folosință introduse pe piață într-un anumit an.
Obligația de colectare se va putea realiza prin intermediul unei organizații care implementează răspunderea extinsă a producătorului, individual pentru deșeurile proprii sau printr-un sistem de garanție-returnare.
În vederea reducerii deșeurilor, se vor adopta măsuri pentru informarea și pentru responsabilizarea consumatorilor. În unitățile de învățământ se vor desfășura campanii de informare pentru prevenirea generării deșeurilor și pentru reducerea impactului produselor din plastic de unică folosință asupra mediului.
Produsele vizate sunt cele prevăzute în partea G din Anexa la OG nr. 6/2021, printre care: recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru produse alimentare destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; pachete și folii din material flexibil care conțin alimente destinate consumului direct; recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv dopurile și capacele acestora; pahare pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora; produse din tutun cu filtre și filtre comercializate pentru a fi utilizate în combinație cu produse din tutun; șervețele umede; baloane; pungi de transport din plastic subțire.
Ministerul Mediului și Ministerul Economiei vor evalua anual impactul produselor din plastic și vor propune măsuri pentru a reduce impactul acestora asupra mediului și economiei. De asemenea, pentru nerespectarea măsurilor impuse de OG nr. 6/2021 au fost prevăzute contravenții, care vor intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
[Sursa: Ordonanța Guvernului nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, publicată în Monitorul Oficial nr. 828 din data de 30 august 2021]
Ordonanța Guvernului nr. 6/2021 stabilește măsuri de prevenire a generării de deșeuri și de reducere a impactului asupra mediului prin folosirea produselor din plastic de unică folosință, după cum urmează:
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania