Ordonanța Guvernului nr. 8/2021 pentru modificarea și completarea Codului fiscal

02 Sep 2021

În detaliu

Prin Ordonanța Guvernului nr.8/2021 (OG nr. 8/2021) se aduc modificări și completări Codului fiscal. Vă prezentăm în continuare principalele modificări

Titlul II - Impozit pe profit 

Perioada impozabilă pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România începe de la data înregistrării acestora la organul fiscal central. 

Pentru conformarea la prevederile Directivei UE 2011/96, se completează art. 24 din Codul fiscal cu dispoziții referitoare la  „un alt impozit care substituie impozitul pe profit”, drept condiție care trebuie îndeplinită pentru asigurarea neimpozitării dividendelor.

Se abrogă modificarea introdusă prin Legea nr. 296/2020 privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor ce sunt neîncasate într-o perioadă ce depășește 270 de zile de la data scadenței, nu sunt garantate și sunt datorate de o persoană care nu este afiliată - modificare ce ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022.  Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022,  se majorează de la 30% la 50%limita de deducere a acestor ajustări pentru deprecierea creanțelor. 

Se actualizează și se completează prevederile din Codul fiscal pentru asigurarea dreptului de eșalonare a obligației fiscale și o transpunere conformă cu viziunea dreptului UE în ceea ce privește regimul aplicabil eșalonării la plată pentru impozitul pe profit datorat în cazul transferurilor de active, de rezidență fiscală și/sau de activitate economică desfășurată printr-un sediu permanent, pentru care România pierde dreptul de impozitare.

Impozitul pe dividendele distribuite și neplătite până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora se plătește până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor. Anterior, prevederea făcea referire la „anul în care s-au aprobat situațiile financiare anuale”, sintagmă înlocuită cu „anul în care s-a aprobat distribuirea dividendelor”. 

Contribuabilii care declară şi plătesc impozitul pe profit anual cu plăți anticipate și care intră sub incidența prevederilor art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020 vor efectua plăți anticipate, pentru trimestrul I al fiecărui an fiscal/an fiscal modificat, la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului I. Aplicarea acestei reguli începe cu anul fiscal 2022, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2022, și se încheie cu anul fiscal 2026.

TITLUL IV - Impozit pe venit 

TITLUL V -  Contribuții sociale obligatorii 

Contribuabilii care într-un an fiscal au realizat venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de peste cinci camere închiriate în scop turistic, situate în locuințe proprietate personală (indiferent de numărul de locuințe deținute), determină, în anul fiscal următor, venitul net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor din Codul fiscal, şi au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală.

S-a introdus noțiunea de administratori de fonduri de investiții alternative, rezidenți fiscali români, pe lângă enumerarea anterioară ce conținea intermediarii, societățile de administrare a investițiilor sau societățile de investiții autoadministrate, în calitate de părți, în cazul transferurilor de titluri de valoare. Aceste prevederi intră în vigoare începând cu luna ianuarie 2022.

S-a clarificat modalitatea de impozitare a veniturilor din jocuri de noroc peste plafonul de 66.750 lei, astfel: se va utiliza baremul existent deja în Codul fiscal, care se va aplica asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obținut se va scădea suma de 667,5 lei.

Pentru situația în care dividendele au fost distribuite, dar nu au fost plătite  până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende/câștig trebuie plătit până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor distribuirii.

S-a introdus posibilitatea depunerii de către contribuabil a formularului 230 „Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat" la entitățile nonprofit/unitățile de cult, iar acestea vor transmite la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, un formular centralizat cu cererile primite de la contribuabili. 

S-a introdus posibilitatea ca angajatorul rezident fiscal român sau angajatorul care nu este rezident fiscal român, dar căruia i se aplică legislația europeană în domeniul securității sociale și  acordurile privind sistemele de securitate socială la care România este parte, să opteze pentru calculul, reținerea şi plata contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii pentru persoanele fizice care obțin venituri de natură salarială de la terți care nu sunt rezidenţi fiscali români. Aceste prevederi vor fi aplicabile începând cu veniturile aferente lunii următoare celei în care OG nr. 8/2021 intră în vigoare.

S-a introdus clarificarea cu privire la baza de calcul pentru contribuțiile sociale obligatorii în cazul contribuabililor care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor și/sau din activități independente, atât în România, cât şi pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat membru al Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene, pentru care autoritățile competente ale acestor state sau organismele desemnate ale acestor autorităţi stabilesc că, pentru veniturile realizate în afara României, legislaţia aplicabilă în domeniul contribuțiilor sociale obligatorii este cea din România.

TITLUL VI- Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți 

Similar cu prevederile aplicabile dividendelor distribuite către o persoană juridică română, s-a clarificat că și pentru dividendele distribuite nerezidenților, dar care nu au fost plătite până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea, impozitul pe dividende se declară şi se plătește până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor.

Se completează transpunerea Directivei UE 2011/96 privind regimul fiscal comun aplicabil societăților-mamă și filialelor din diferite state membre, prin introducerea scutirii de impozit a dividendelor plătite de către persoana juridică rezidentă către acționarul său nerezident, în cazul în care atât persoana nerezidentă, cât și persoana juridică rezidentă sunt supuse impozitului pe profit, sau unui substitut al acestuia.

Se introduce o nouă scutire privind impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți pentru dividendele plătite de un rezident român unei persoane juridice rezidente într-un stat membru al Spațiului Economic European, altul decât statele membre UE, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei, dacă persoana juridică străină beneficiară a dividendelor deține, la data plății dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora.

Se prevede că este acceptat în copie conformă cu originalul (și mențiunea că originalul/copia legalizată se află la plătitorul de venit/la persoana juridică ale cărei titluri de valoare sunt înstrăinate/la sediul permanent din România, după caz) certificatul de rezidență fiscală depus la autoritățile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță. 

Se clarifică faptul că declarația informativă anuală privind reținerea la sursă se depune și de către plătitorul de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor, atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.

TITLUL VII - Taxa pe valoarea adăugată (TVA)

1. Modificări aduse regimurilor speciale de TVA pentru vânzările la distanță

Au fost modificate definițiile noțiunilor de „vânzări intracomunitare de bunuri la distanță”, respectiv „vânzări la distanță de bunuri importate din teritorii terțe sau țări terțe” pentru conformarea la prevederile directivelor de TVA privind vânzările la distanță.

Următoarele persoane impozabile vor fi înregistrate în scopuri de TVA dacă optează pentru aplicarea regimului special UE Ghișeu unic (OSS):

  • persoanele impozabile cu sediul activității economice în afara României, dar stabilite în România printr-un sediu fix, care nu sunt înregistrate și nici obligate să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 316 alin (2) din Codul fiscal;

  • persoanele impozabile cu sediul activității economice în România, care nu sunt înregistrate și nici nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal.

  2. Scutirile temporare aplicate importurilor și anumitor livrări de bunuri sau prestări de servicii, ca răspuns la pandemia de COVID-19

Sunt scutite de TVA  importurile de bunuri efectuate de către Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană sau Banca Europeană de Investiții ori organismele înființate de Uniunea Europeană cărora li se aplică Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, precum și livrările de bunuri și prestările de servicii către aceste entități.  Nu se aplică scutirea de TVA în cazul în care bunurile și serviciile achiziționate/importate sunt utilizate, fie imediat, fie la o dată ulterioară, în scopul unor livrări ulterioare efectuate cu titlu oneros de către Comisia Europeană sau de către o astfel de agenție ori organism.

TITLUL IX- Impozite și taxe locale

Se actualizează calculul impozitului pe clădiri pentru clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, prin eliminarea condiției actuale referitoare la deducerea cheltuielilor cu utilitățile. 

Actele de înstrăinare-dobândire a mijloacelor de transport, între persoane cu domiciliul fiscal în România, sau între acestea și persoane care nu au domiciliul fiscal în România, se vor putea încheia și în formă electronică și semna cu semnătură electronică calificată.

 [Sursa: Ordonanța Guvernului nr. 8/2021 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 832 din data de 31 august 2021]

De reținut

Impozit pe profit 

Perioada impozabilă pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România  începe de la data înregistrării acestora la organul fiscal central.

Se completează art. 24 din Codul fiscal cu dispoziții referitoare la  „un alt impozit care substituie impozitul pe profit”, drept condiție care trebuie îndeplinită pentru asigurarea neimpozitării dividendelor.

Se abrogă modificarea introdusă prin Legea nr. 296/2020 privind deducerea integrală a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor. Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022, se majorează de la 30% la 50% limita de deducere a ajustărilor pentru deprecierea creanțelor. 

Se actualizează și se completează prevederile din Codul fiscal referitoare la regimul aplicabil eșalonării la plată pentru impozitul pe profit datorat în cazul transferurilor de active, de rezidență fiscală și/sau de activitate economică desfășurată printr-un sediu permanent, pentru care România pierde dreptul de impozitare.

Impozitul pe dividendele distribuite și neplătite până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea acestora se plătește până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor. 

Contribuabilii care declară şi plătesc impozitul pe profit anual cu plăți anticipate și care intră sub incidența prevederilor art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020 vor efectua plăți anticipate pentru trimestrul I al fiecărui an fiscal/an fiscal modificat, la nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectuează plata anticipată, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului I. Aplicarea acestei reguli începe cu anul fiscal 2022, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2022, și se încheie cu anul fiscal 2026.

Impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii 

S-a introdus noțiunea de administratori de fonduri de investiții alternative, rezidenți fiscali români,  în calitate de părți, în cazul transferurilor de titluri de valoare.

S-a clarificat modalitatea de impozitare a veniturilor din jocuri de noroc peste plafonul de 66.750 lei.

S-a introdus posibilitatea ca angajatorul rezident fiscal român sau angajatorul care nu este rezident fiscal român să opteze pentru calculul, reținerea şi plata contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii pentru persoanele fizice care obțin venituri de natură salarială de la terți care nu sunt rezidenţi fiscali români;

S-a introdus clarificarea conform căreia legislaţia aplicabilă în domeniul contribuțiilor sociale obligatorii este cea din România cu privire la baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii în cazul celor care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor din activități independente, în România, pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat membru al Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene.

Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți 

S-a clarificat faptul ca pentru dividendele distribuite nerezidenților, dar care nu au fost plătite până la sfârșitul anului în care s-a aprobat distribuirea, impozitul pe dividende se declară şi se plătește până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor anului în care s-a aprobat distribuirea dividendelor.

S-a introdus scutirea de impozit a dividendelor plătite de către persoana juridică rezidentă către acționarul său nerezident, în cazul în care atât persoana nerezidentă, cât și persoana juridică rezidentă sunt supuse impozitului pe profit sau unui substitut al acestuia.

S-a introdus o nouă scutire privind impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți pentru dividendele plătite de un rezident român unei persoane juridice rezidente într-un stat membru al Spațiului Economic European, altul decât statele membre UE, respectiv Islanda, Principatul Liechtenstein și Regatul Norvegiei.

Se prevede că este acceptat  în copie conformă cu originalul certificatul de rezidență fiscală depus la autoritățile fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanță. 

Declarația informativă anuală privind reținerea la sursă se depune și de către plătitorul de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor, atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.

Taxa pe valoarea adăugată

S-au introdus corelări de ordin tehnic pentru aplicarea regimurilor speciale de TVA pentru vânzările la distanță.

Au fost introduse scutiri temporare pentru importuri și anumite  livrări de bunuri sau prestări de servicii, ca răspuns la pandemia de COVID-19.

Impozite și taxe locale

S-a actualizat calculul impozitului pe clădiri pentru clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, eliminându-se condiția actuală referitoare la deducerea cheltuielilor cu utilitățile.

Se precizează că actele de înstrăinare-dobândire a mijloacelor de transport, între persoane care au domiciliul fiscal în România, sau între acestea și persoane care nu au domiciliul fiscal în România, se vor putea încheia și în formă electronică și semna cu semnătură electronică calificată.

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us