Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020 privind unele măsuri fiscale, prorogarea unor termene, instituirea unor facilități fiscale și pentru modificarea unor acte normative, intrare în vigoare în 14 mai 2020 - Cap.I

15 May 2020

Pe scurt

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri, printre care: prelungirea până la data de 30 iunie 2020 a termenului de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, în situațiile reglementate de Codul fiscal, și a formularului 230 - Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, precum și a termenului de plată a impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice pentru anul 2019, în situațiile reglementate de Codul fiscal; acordarea de bonificații de până la 10% din obligațiile fiscale ale anului 2019 datorate de persoanele fizice; reducerea impozitului pe clădiri și scutirea de la plata taxei pe clădiri în cazul clădirilor folosite de contribuabilii care și-au întrerupt total activitatea ca urmare a instituirii stării de urgență, acordate pe baza hotărârilor consiliilor locale; efectuarea analizei de risc pentru societățile cu sediul activității economice în România, după înregistrarea în scopuri de TVA.

În detaliu

I.   Prorogarea de termene și acordarea de bonificații persoanelor fizice pentru obligațiile fiscale aferente anului 2019

Conform Ordonanței de urgență nr. 69/2020 a Guvernului  României (OUG 69/2020) se amână până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, termenul pentru:

  • depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice; 
  • depunerea formularului 230- Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat; 
  • plata impozitului pe venit şi a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice, pentru veniturile obținute în anul 2019.

Se vor acorda bonificații de până la 10% din obligațiile fiscale ale anului 2019, dacă acestea sunt stinse până la data de 30 iunie 2020 și dacă până la aceeași dată se va transmite prin mijloace electronice Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, după cum urmează: 

  • pentru plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, reprezentând obligații fiscale anuale pentru anul 2019, se acordă o bonificație de 5% din aceste sume, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting integral prin plată sau compensare,  până la data 30 iunie 2020 inclusiv.

  • pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, dacă aceste obligațiile fiscale  se sting integral prin plată sau compensare, până la data 30 iunie 2020. 

Bonificațiile se vor menționa în mod distinct în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice, iar obligațiile fiscale de plată se vor determina prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Prevederile de mai sus se aplică și persoanelor fizice care obțin venituri anuale pentru care există obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru venitul anual estimat, precum și persoanelor fizice care au optat pentru plata contribuției de asigurări sociale sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate, estimând că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. Aceștia pot beneficia de bonificații prin completarea și depunerea Declarației unice - privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice- (consultați punctul I de mai sus), până la data de 30 iunie 2020. 

Vor beneficia de bonificații și contribuabilii care au depus deja Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru veniturile realizate în anul 2019, prin depunerea unei declarații rectificative, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.

Vor beneficia de bonificații și contribuabilii care au efectuat plata obligațiilor fiscale pentru anul 2019 până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență sau ulterior acestei date, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv. Sumele achitate în plus față de obligațiile fiscale de plată aferente anului 2019 vor putea fi compensate sau restituite, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală. 

II.   Acordarea de bonificații persoanelor fizice începând cu anul 2021 - în vigoare de la 1 ianuarie 2021

Începând cu anul 2021 se vor acorda bonificații de până la 10% din impozitul pe venitul anual, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.  Nivelul, termenele de plată și condițiile de acordare se vor stabili prin legea anuală a bugetului de stat, în timp ce procedura de aplicarea se va stabili prin ordin al ministrului finanțelor publice.

III.   Exceptarea de la plata contribuțiilor sociale obligatorii pentru stimulente sau prime acordate angajaților pe perioada stării de urgență

Stimulentele sau primele acordate de angajatori pe perioada stării de urgență persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii în temeiul contractelor individuale de muncă, pentru desfășurarea activităților care presupun contact direct cu cetățenii și sunt supuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2, nu vor face parte din baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă. Măsura se aplică pentru sumele acordate începând cu data intrării în vigoare a OUG 69/2020, pe perioada stării de urgență, plătite până la data de 30 iunie 2020 inclusiv. 

Beneficiarii acestor stimulente sau prime acordate, precum și activitățile desfășurate care presupun contact direct cu cetățenii, se vor stabili prin decizie a angajatorului, care va reprezenta  document justificativ pentru aplicarea acestui regim fiscal.

IV.   Persoanele înregistrate în scopuri de TVA - obiectul unei analize de risc - în vigoare de la data publicării  OUG 69/2020

Societățile cu sediul activității economice în România, înființate în baza Legii societăților nr. 31/1990, vor face obiectul unei analize de risc efectuate de organul fiscal central după înregistrarea acestora în scopuri de TVA

Cererile de înregistrare în scopuri de TVA, depuse și nesoluționate până la data intrării în vigoare a OUG 69/2020, se soluționează fără a face obiectul analizei criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal. 

V.   Acordarea de facilități la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei pe clădiri

Pentru contribuabilii plătitori ai impozitului pe clădiri/taxa pe clădiri, consiliile locale/ Consiliul General al Municipiului București  pot adopta hotărâri, până la data de 14 august 2020 inclusiv, pentru:

  • reducerea impozitului anual pe clădiri cu o cotă de pana 50%, pentru clădirile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice/juridice, folosite pentru activitatea economică a acestora sau date în folosință printr-un contract de închiriere, comodat sau alt tip de contract pentru desfășurarea unor activități economice către alte persoane fizice/juridice, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea sau dețin certificat pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (MEEMA) prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice. Impozitul pe clădiri se va calcula prin aplicarea cotei de reducere, precum și a bonificației de până la 10% prevăzute de Codul fiscal, stabilite pentru anul 2020 prin hotărâre a consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului București, asupra impozitului datorat pentru anul 2020.

  • scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorată de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ- teritoriale, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență utilizatorii clădirilor au fost obligați, potrivit legii, să își întrerupă total activitatea economică. 

În cazul reducerii la plată a impozitului anual pe clădirile nerezidențiale, acordată prin hotărâri ale autoritățile administrației publice locale, proprietarii clădirilor vor depune până la data de 15 septembrie 2020, inclusiv, la organul fiscal local în a cărei rază teritorială se află clădirea, o cerere de acordare a reducerii, însoțită de o declarație pe propria răspundere.

Din declarația pe propria răspundere trebuie să reiasă că aceștia se regăsesc concomitent în următoarele două situații:

  • au renunțat pe perioada stării de urgență la cel puțin 50% din dreptul de a încasa contravaloarea chiriei, redevenței sau altă formă de utilizare a clădirii;

  • cel puțin 50% din suprafețele totale deținute și afectate activităților economice nu au fost utilizate, ca urmare a faptului că titularii dreptului de folosință a clădirilor respective au fost obligați să își întrerupă total sau parțial activitatea economică.

Pentru  impozitul pe clădiri plătit pentru anul 2020, integral/parțial, până la primul termen de plată, se poate solicita recalcularea impozitului pe clădiri pentru anul 2020.

În cazul scutirii de la plata taxei lunare pe clădiri, acordată prin hotărâri ale autoritățile administrației publice locale concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, aceștia vor depune până la data de 15 septembrie 2020, inclusiv, la organul fiscal local în a cărei rază teritorială de competență se află clădirea, o cerere de acordare a scutirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere.

Dacă au plătit taxa pe clădiri datorată pentru perioada în care s-a instituit starea de urgență, vor  putea solicita restituirea sau compensarea taxei pe clădiri.

[Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2020 privind unele măsuri fiscale, publicată în Monitorul Oficial nr. 393 din data de 14 mai 2020]

De reținut

Se  amână până la data de 30 iunie 2020 depunerea Declarației unice pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate în anul 2019, și depunerea formularului 230 - Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat, precum și  plata obligațiilor fiscale aferente anului 2019. 

Se vor acorda bonificații de până la 10% din obligațiile fiscale ale anului 2019, dacă acestea sunt stinse până la data de 30 iunie 2020 și dacă până la aceeași dată contribuabilii transmit prin mijloace electronice Declarația unică. 

Nu vor face parte din baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă, stimulentele sau primele acordate de angajatori pe perioada stării de urgență pentru desfășurarea activităților care presupun contact direct cu cetățenii și sunt supuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2. Măsura se aplică pentru sumele plătite până la data de 30 iunie 2020 inclusiv. 

Societățile cu sediul activității economice în România vor face obiectul unei analize de risc după înregistrarea în scopuri de TVA.

Consiliile locale/Consiliul General al Municipiului București, până la data de 14 august 2020 inclusiv, pot adopta hotărâri pentru reducerea impozitului anual pe clădiri și scutiri de la plata taxei lunare pe clădiri pentru contribuabilii, proprietari sau utilizatori ai clădirilor nerezidențiale, care în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență au fost obligați să își întrerupă total activitatea economică.

 

Follow us