12 Mar 2021
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2021 (OUG 13/2021) s-au adus modificări Codului fiscal (Legea nr. 227/2015) și Legii contabilității (nr. 82/1991). Vă prezentăm în continuare principalele modificări și completări.
Se modifică prevederea referitoare la cheltuielile nedeductibile în legătură cu jurisdicțiile necooperante, în sensul că se elimină anexa II și se limitează aplicabilitatea la situațiile în care cheltuielile sunt efectuate ca urmare a unor tranzacții care nu au scop economic. Astfel, sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal cheltuielile privind tranzacțiile efectuate, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cu o persoană situată într-un stat care la data înregistrării cheltuielilor este inclus în Anexa I din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu o persoană situată într-un stat inclus în Anexa II din Lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, sunt considerate deductibile la calculul rezultatului fiscal începând cu trimestrul I al anului 2021.
Constituie venit din salarii, neimpozabil, și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor sociale, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului (eliminându-se sintagma ,,de odihnă”), pentru angajații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajatori. Avantajele pot fi acordate de angajatori și în baza regulamentului intern (anterior se puteau acorda doar în baza contractului de muncă).
În cazul avantajelor în bani și/sau în natură primite de la terți ca urmare a contractului individual de muncă, a unui raport de serviciu, a detașării sau a unei relații contractuale între părți, obligația de calcul, reținere și plată a contribuțiilor sociale obligatorii revine după cum urmează:
În anul 2021, termenul de depunere a declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței fiscale este până la data de 15 aprilie 2021 inclusiv. În cadrul acestui termen, asociatul desemnat are obligația transmiterii către fiecare membru asociat a informațiilor referitoare la venitul impozabil/venitul net/pierderea ce îi revine corespunzător cotei de distribuire din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii sau corespunzător cotei de participare, conform contractului de asociere.
Plafon pentru sistemul TVA la încasare
OUG 13/2021 modifică plafonul cifrei de afaceri de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei pentru aplicarea sistemului TVA la încasare în conținutul tuturor articolelor din Codul fiscal. Inițial, majorarea plafonului cifrei de afaceri de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei pentru aplicarea sistemului TVA la încasare se efectuase prin Legea nr. 296/2020 doar în conținutul art. 282 alin. 3 lit. a) din Codul fiscal.
De asemenea, OUG 13/2021 aduce completări cu privire la eligibilitatea aplicării TVA la încasare, în sensul că o persoană impozabilă poate opta pentru acest sistem și ulterior înregistrării în scopuri de TVA, începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care opțiunea a fost exercitată. În acest caz, persoana impozabilă care va opta pentru aplicarea sistemului de TVA la încasare trebuie să depună la organele fiscale competente o notificare din care să rezulte că cifra de afaceri din anul calendaristic precedent și din anul în curs nu depășește plafonul de 4.500.000 lei până la data de 20 inclusiv, a lunii anterioare începerii perioadei în care se va aplica TVA la încasare.
Ordonanța precizează că persoanele impozabile care au depășit în cursul lunii ianuarie 2021 plafonul de 2.250.000 lei, dar nu au depășit plafonul de 4.500.000 lei, nu vor fi radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Cota redusă TVA pentru livrarea de locuințe
OUG 13/2021 clarifică faptul că se aplică cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe a căror valoare nu depășește suma de 4.500.000 lei, exclusiv TVA. Această clarificare este relevantă în contextul în care prin Legea nr. 296/2020 suma maximă a fost modificată la echivalentul în lei a 140.000 euro, exclusiv TVA. Noul plafon de 140.000 euro urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022.
Se extinde sfera persoanelor juridice care au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea proprie. Persoanele juridice străine care au sediul permanent în România, precum și persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România, vor organiza și vor conduce contabilitatea proprie. Acestea vor avea obligația de a efectua conform legii și inventarierea elementelor de activ și de pasiv deținute.
Se prevede că vor fi înregistrate în contabilitate operațiunile privind transformarea sau lichidarea unei persoane juridice, pe baza documentelor corespunzătoare întocmite în asemenea situații.
Situațiile financiare anuale sunt însoțite de raportul administratorului, iar conform OUG 13/2021 se vor depune suplimentar și raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, raportul privind plățile către guverne, dacă este cazul, precum și de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
Situațiile financiare anuale consolidate vor fi însoțite de raportul consolidat al administratorilor, de raportul de audit, precum și de raportul consolidat privind plățile către guverne, dacă este cazul.
Se completează sfera persoanelor juridice de interes public cu:
societățile ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată;
instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică, definite potrivit legii;
Fondul de garantare a depozitelor bancare;
schemele de garantare a depozitelor supravegheate de Banca Națională a României (BNR);
fondurile de pensii administrate privat, fondurile de pensii facultative și administratorii acestora.
Se introduce obligația păstrării timp de zece ani a situațiilor financiare anuale, a situațiilor financiare anuale consolidate, precum și a situațiilor financiare interimare.
Se stabilesc, prin ordin al ministrului finanțelor, informațiile cu caracter public, acestea fiind extrase din situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale depuse de entități la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor pentru publicarea pe site-ul instituției.
Se extinde sfera contravențiilor cu:
nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Finanțelor cu privire la:
întocmirea, semnarea și depunerea în termenul legal la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a situațiilor financiare anuale sau a situațiilor financiare anuale consolidate, a situațiilor financiare interimare, precum și a raportărilor contabile.
întocmirea și depunerea în termenul legal la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a raportului de audit sau a raportului comisiei de cenzori, după caz, și a raportului privind plățile către guverne, precum și a propunerii de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.
nerespectarea obligației privind auditarea situațiilor financiare anuale, a situațiilor financiare anuale consolidate, precum și a situațiilor financiare interimare;
nedepunerea situațiilor financiare anuale, a situațiilor financiare anuale consolidate, a situațiilor financiare interimare, precum și a raportărilor contabile.
Contravențiile se constată și amenzile se aplică de către persoanele cu atribuții de inspecție fiscală și control financiar din Ministerul Finanțelor, precum și de personalul din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, respectiv ordin al președintelui ANAF.
[Sursa:OUG nr. 13/2021 pentru modificarea și completarea Codului fiscal și a Legii contabilității, publicată în Monitorul Oficial nr. 197 din data de 26 februarie 2021]
Impozit pe profit
Sunt considerate deductibile, începând cu trimestrul I al anului 2021, cheltuielile efectuate ca urmare a tranzacțiilor cu persoane situate în state cuprinse în Anexa II din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale;
Sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal cheltuielile efectuate ca urmare a unor tranzacții cu state din Anexa I din Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, dacă sunt tranzacții care nu au un scop economic.
Impozit pe venit
S-a eliminat sintagma ,,de odihnă”, în cazul avantajelor acordate de angajator pentru salariați și membrii de familie ai acestora pentru serviciile turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului. Aceasta clarifică faptul că aceste ajutoare se acordă și pentru concediul medical, de recuperare etc;
Avantajele acordate salariaților pot fi prevăzute și în Regulamentele Interne ale societăților, nu doar în Contractul de muncă așa cum se prevedea anterior;
Sunt exceptate de la plata impozitului lunar, calculat și reținut la sursă de către plătitorii de venituri, persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a contractelor de muncă încheiate cu angajatori care nu sunt rezidenți fiscali români;
În anul 2021, termenul de depunere a declarației anuale de venit pentru asocierile fără personalitate juridică și entitățile supuse regimului transparenței fiscale este data de 15 aprilie 2021 inclusiv;
Sunt exceptați de la calculul, reținerea și plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate angajatorii care nu sunt rezidenți fiscali români și care datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor (persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii și asimilate salariilor) potrivit prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.
TVA
Se modifică plafonul cifrei de afaceri de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei pentru aplicarea sistemului TVA la încasare în conținutul tuturor articolelor corespunzătoare din Codul fiscal;
Se modifică eligibilitatea aplicării sistemului TVA la încasare, în sensul că se poate opta pentru acesta și ulterior înregistrării în scopuri de TVA;
Se clarifică faptul că se aplică cota redusă de TVA de 5% pentru livrarea de locuințe a căror valoare nu depășește suma de 4.500.000 lei, exclusiv TVA.
Se extinde sfera persoanelor juridice care au obligația să organizeze și să conducă contabilitatea proprie: sunt expres menționate persoanelor juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent/mai multor sedii permanente în România, precum și persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România;
Se clarifică prevederile cu privire la entitățile pentru care BNR emite norme și reglementări contabile;
Se introduc prevederi cu privire la transformarea persoanelor juridice, în sensul că acestea vor avea obligația înregistrării în contabilitate pe bază de documente corespunzătoare, a efectuării inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii deținute la începutul activității, a întocmirii de situații financiare anuale și depunerii acestora la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor. Sunt supuse auditului statutar situațiile financiare întocmite în vederea efectuării operațiunilor de transformare, dacă persoanele respective au obligația auditării situațiilor financiare anuale;
Situațiile financiare anuale şi raportările contabile, situațiile financiare anuale consolidate, precum şi situațiile financiare interimare, se păstrează timp de zece ani;
Situațiile financiare anuale vor fi însoțite și de raportul de audit sau de raportul comisiei de cenzori, de raportul privind plățile către guverne, dacă este cazul, precum și de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile;
Situațiile financiare anuale consolidate vor fi însoțite de raportul consolidat al administratorilor, de raportul de audit, precum și raportul consolidat privind plățile către guverne, dacă este cazul;
Se extinde sfera persoanelor juridice de interes public;
Contravențiile se constată și amenzile se aplică de către persoanele cu atribuții de inspecție fiscală și control financiar din Ministerul Finanțelor, precum și de personalul din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), stabilite prin ordin al ministrului finanțelor, respectiv ordin al președintelui ANAF.
Se introduc contravenții pentru care se vor aplica amenzi, pentru nerespectarea întocmirii și depunerii în termen legal a situațiilor financiare anuale și a situațiilor financiare consolidate (cele enumerate mai sus).
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania