Ordinul nr. 1376/2020 al Ministerului Muncii și Protecției Sociale– prevederi specifice privind sprijinul financiar destinat salariaților și angajatorilor pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă

30 Sep 2020

Pe scurt

Ordinul nr. 1376/2020 (Ordinul) emis de Ministerul Muncii și Protecției Sociale stabilește modalitatea de acordare a sprijinului financiar destinat salariaților și angajatorilor pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.  Actul normativ cuprinde documentele ce se transmit de către angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în vederea acordării sprijinului financiar de 2.500 lei/telesalariat, termenul pentru plata sumelor din bugetul asigurărilor pentru șomaj, categoriile de bunuri ce pot fi achiziționate de către angajatori, precum și obligația angajatorilor de prezentare a documentelor justificative aferente sumelor încasate.

În detaliu

În vederea acordării sumei de 2.500 lei/telesalariat, prevăzute la art. 6 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020, angajatorii transmit prin mijloace electronice, respectiv prin încărcarea pe platforma aici.gov.ro, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau, după caz, a municipiului București, în raza cărora îşi au sediul social, următoarele documente, pentru care îşi asumă răspunderea privind corectitudinea şi veridicitatea datelor înscrise:

  • o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal (potrivit Anexei nr. 2 din Ordin), 

  • o declarație pe propria răspundere, dată prin reprezentantul legal (potrivit Anexei nr. 3 din Ordin),

  • lista telesalariaţilor pentru care se solicită acordarea sumei (potrivit Anexei nr. 4) din Ordin.

Categoriile de bunuri ce pot fi achiziționate în urma acordării sprijinului financiar de 2.500 lei/telesariat  sunt prevăzute în Anexa nr. 1, astfel:

  1. Sisteme de calcul tip laptop/notebook

  2. Tablete

  3. Smartphone

  4. Echipamente periferice de intrare şi ieșire aferente bunurilor prevăzute la pct. 1 - 3

  5. Echipamente necesare conectării la internet aferente bunurilor prevăzute la pct. 1 - 3

  6. Licenţe aferente sistemelor de operare şi aplicațiilor software aferente bunurilor prevăzute la pct. 1-3 necesare pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă.

În ceea ce privește achiziționarea de servicii tehnologice, Ordinul le definește drept  totalitatea mijloacelor aferente tehnologiei informației şi comunicațiilor pe care angajatorul este obligat să le asigure telesalariatului în condiţiile art. 7 lit. a) din Legea nr. 81/2018.

Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a sprijinului financiar se face în limita fondurilor alocate cu această destinație, în ordinea depunerii cererilor, până la 31 decembrie 2020, prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit, respectiv cele menționate de aceștia în cererea depusă, în termen de 10 zile de la data înregistrării documentației complete.

Angajatorii au obligația de a transmite, în termen de 30 de zile de la acordarea sumei, prin încărcarea pe platforma aici.gov.ro, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau, după caz, a municipiului București, care au efectuat plata sumelor, următoarele documente justificative, scanate:

  • facturile fiscale emise de către furnizorii de bunuri şi servicii tehnologice;

  • bonurile fiscale sau chitanțele sau extrasele de cont care să ateste plata facturilor menționate anterior;

  • fișele de evidență a materialelor de natura obiectelor de inventar date în folosința telesalariaţilor, întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile, sau/şi, după caz, bonurile de mișcare a mijloacelor fixe date în folosința salariaților, întocmite conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.634/2015, sau/şi, după caz, situația cu serviciile tehnologice pe care angajatorul le asigură fiecărui telesalariat.

În cazul nerespectării termenului de prezentare a documentelor justificative, angajatorii restituie integral suma către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în 30 de zile de la data expirării termenului pentru depunerea documentelor justificative.

Ghidul de completare și transmitere a formularelor/documentelor către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau, după caz, a municipiului București reprezentând sprijin financiar pentru desfășurarea activității în regim de telemuncă este disponibil pe platforma aici.gov.ro și cuprinde instrucțiuni pentru cele două etape: depunerea dosarului pentru solicitarea sprijinului și depunerea documentelor justificative.

Formularele de tip PDF inteligent disponibile pe platformă aduc clarificări suplimentare în ceea ce privește lista telesalariaților pentru care se solicită sprijinul financiar, având următoarele limitări:

  • data contractului individual de muncă/actului adițional la contractul individual de muncă nu poate fi anterioară datei de 16 martie 2020;

  • suma solicitată pentru fiecare telesalariat poate fi mai mică sau egală cu suma de 2.500 lei.

De reținut

Angajatorii pot solicita sprijinul financiar pentru desfășurarea activității de telemuncă până la data de 31 decembrie 2020, utilizând formularele disponibile pe platforma aici.gov.ro. 

Ajutorul  se acordă în limita fondurilor disponibile, în ordinea depunerii cererilor, în termen de 10 zile de la data depunerii documentației complete de către angajator la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Angajatorii au la dispoziție 30 de zile de la data încasării sumelor pentru a  achiziționa anumite categorii de bunuri și servicii și pentru a transmite pe platforma dedicată documentele justificative. În cazul în care nu depun documentele justificative în termenul stabilit, angajatorii vor avea 30 de zile de la expirarea acestuia pentru a restitui sumele încasate.

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us