Noutăți legislative privind Sistemul RO e-Transport: OUG nr. 129/2024

14 Nov 2024

De reținut

A fost publicată Ordonanța de urgență nr. 129/2024 (OUG nr. 129/2024) privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. 

În detaliu

Conform OUG nr. 129/2024, operatorii economici vor avea posibilitatea să modifice anumite date în cadrul Sistemului RO e-Transport după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT. Astfel, dacă intervine necesitatea modificării anumitor date (de exemplu, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate), aceștia vor putea opera o astfel de modificare după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, dar cel târziu până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri. 

O altă modificare nou-introdusă vizează schimbarea metodologiei de aplicare a sancțiunilor în materie de RO e-Transport, după cum urmează:

  • Pentru săvârșirea unei prime contravenții în cazul efectuării unui transport internațional rutier de bunuri (de exemplu, lipsa codului UIT, declararea eronată a cantităților bunurilor transportate sau utilizarea codului UIT peste termenul de valabilitate), se va aplica doar amenda de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice, sau amenda de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

  • Pentru săvârșirea celei de-a doua contravenții în termen de 12 luni de la prima sancționare, se va aplica atât amenda menționată mai sus, cât și confiscarea a 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.

  • Pentru săvârșirea celei de-a treia contravenții, se aplică atât amendă menționată mai sus, cât și confiscarea a 50% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.

  • Începând cu  săvârșirea celei de-a patra contravenții, se va aplica amenda specificată inițial, însă contravaloarea bunurilor nedeclarate va confiscată fi integral (100%).

  • Sancțiunile vor fi aplicate în mod corespunzător ținând cont de situația operatorului economic  în raport cu faptele săvârșite până la acea dată, respectiv ținând cont de sancțiunile anterioare înregistrate în precedentele 12 luni.

Totuși, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor transportate nedeclarate nu se aplică în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, dacă operatorii economici demonstrează că datele privind transporturile efectuate au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum și în contabilitate, pentru perioada în cauză. 

De asemenea, prin OUG nr. 129/2024 se suspendă până la data de 31 martie 2025 sancțiunea aplicabilă operatorilor de transport cu privire la neîndeplinirea obligațiilor de a asigura transferul datelor de poziționare a vehiculului de transport, de a echipa vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicaţii și de a pune codul UIT la dispoziția conducătorului auto.

Se va înființa un registru electronic de evidență centralizată a sancțiunilor aplicate operatorilor economici, care va fi pus la dispoziția autorităților de Centrul Național pentru Informații Financiare.

Modificările aduse Ordonanței de urgență nr. 41/2022 intră în vigoare la 10 zile de la data intrării în vigoare a OUG nr.129/2024.

Sursa: [Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 129/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative,  publicată în Monitorul Oficial nr. 1124 din 11 noiembrie 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us