Noi modificări legislative privind RO e-Factura, RO e-TVA, impozitul pe profit, impozitul pe venit, legea contabilității, accize și RO e-Transport

13 Dec 2024

De reținut

Prin Ordonanța de urgență nr. 138/2024 a Guvernului (OUG nr. 138/2024) au fost aduse o serie de modificări legislative privind RO e-Factura, RO e-TVA, impozitul pe profit, impozitul pe venit, legea contabilității, accize și RO e-Transport. 

În detaliu

I. RO e-Factura 

Se precizează că în cuprinsul RO e-factura pentru tranzacțiile de tip B2G (business-to-government) trebuie incluse codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul achizițiilor publice.

Totodată, se prevede că facturile simplificate vor face obiectul facturării electronice obligatorii în relația B2B (business-to-business) și B2C (business-to-consumer), însă sunt exceptate bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile unei facturi simplificate. 

Livrările intracomunitare de bunuri nu fac obiectul facturării electronice obligatorii în relația B2B.

De asemenea, pentru tranzacțiile B2C, în situația în care beneficiarul nu se identifică printr-un cod de identificare fiscală, factura se poate întocmi utilizând un cod format din 13 cifre de zero.

II. RO e-TVA

Aplicarea sancțiunilor pentru neconformarea la RO e-TVA se amână până la data de 1 iulie 2025.

III. TVA

Se precizează că, în situația în care persoanele impozabile efectuează achiziții pentru care deduc TVA, în scopul realizării unor obiective de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, pe care, ulterior recepției, le predau beneficiarului obiectivului de investiții pe bază de protocol, trebuie să emită o autofactură în care să se evidențieze autocolectarea TVA aferentă.

Se prevede că facturile simplificate trebuie să conțină în mod obligatoriu și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este persoană impozabilă sau persoană juridică neimpozabilă.

De asemenea, pentru operațiunile pentru care se aplică mecanismul taxării inverse potrivit art. 331 din Codul fiscal, se introduce obligația emiterii de către beneficiar a autofacturii pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA și evidențierii taxei deductibile, până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care au intervenit evenimentele generatoare ajustării taxei potrivit art. 287 lit. a)-c) și e), în situația în care, până la acea dată, furnizorul/prestatorul nu emite factura de corecție.

IV. Impozitul pe profit

Se aduc clarificări mecanismului de alocare a costurilor totale excedentare ale îndatorării reportate pentru tranzacţiile/operațiunile efectuate cu persoane neafiliate și/sau cu persoane afiliate care finanțează achiziţia/producţia imobilizărilor în curs de execuție/activelor stabilite potrivit art. 181 alin. (3) şi (12), respectiv art. 183 alin. (2) şi (9) din Codul fiscal.
Conform OUG nr.138/2024, vor fi exceptați de la plata impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA), pentru evitarea dublei impuneri, instituțiile de credit și contribuabilii care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, care plătesc impozite suplimentare pe cifra de afaceri, în același timp cu impozitul pe profit.
De asemenea, în cazul grupului fiscal, prevederile art. 461 (Impozit suplimentar pentru instituţiile de credit)și art. 462 (Impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale) se vor aplica în mod corespunzător de către membri, în funcție de situația individuală a acestora.
Începând cu anul fiscal 2025 (sau cu anul modificat care începe în 2025), trimiterile din cadrul art. 402 la prevederile art. 183 alin. (2) și (9) vor fi  considerate efectuate prin prevederile de la art. 462 alin. (2) și (7) din Codul fiscal.
Toate prevederile de mai sus se aplică de la data publicării OUG nr. 138/2024.

V. Impozitul pe venit

Prin excepție de la regula reținerii la sursă a impozitului pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor, în cazul veniturilor din chirii plătite exclusiv în natură, precum și în cazul sumelor reprezentând garanție utilizată pentru plata chiriei stabilită prin contract, proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal are obligația să stabilească venitul net anual prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, precum și să calculeze și să plătească impozitul pe venit. Impozitul anual datorat se stabilește prin depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Plătitorii veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidență contabilă, sunt obligați să elibereze, la solicitarea proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, beneficiar de venit, un document care să ateste cuantumul impozitului pe venit reținut și plătit. 

Veniturile primite de persoanele fizice din transferul posesiei de fapt notate în cartea funciară sunt încadrate în categoria veniturilor neimpozabile dacă transferul se face prin acte pentru cauză de moarte, respectiv în categoria veniturilor impozabile din alte surse dacă transferul se face prin acte între vii. 

Sunt aduse clarificări cu privire la tratamentul fiscal aplicabil în cazul veniturilor din pensii obținute din străinătate. Veniturile din pensii, altele decât pensiile administrate privat, facultative sau ocupaționale,  sunt supuse impozitării prin aplicarea cotei de impozit de 10% asupra venitului brut anual diminuat cu suma lunară neimpozabilă  de 3.000 lei. Aceste reguli sunt aplicabile și veniturilor din pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale în situația în care persoanele fizice nu dispun de documente privind contribuțiile nete la fondurile respective. 

VI. Legea contabilităţii

Prin OUG nr. 138/2024 se clarifică următoarele aspecte:

  • Balanța de verificare se întocmește lunar pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operațiunilor efectuate.

  • Instituțiile publice vor trebui să întocmească situații financiare trimestriale și anuale, conform normelor elaborate de Ministerul Finanțelor, și să le păstreze timp de 10 ani.

  • Termenul de depunere a situațiilor financiare anuale este data de 31 mai, respectiv 30 aprilie - în funcție de categoria entității raportoare - a exercițiului financiar următor celui de raportare și nu va mai fi exprimat în zile (150/120 de zile de la închiderea exercițiului financiar). În cazul în care datele de mai sus sunt zile nelucrătoare, ultima zi de raportare este prima zi lucrătoare următoare acestora. Entitățile care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic depun situațiile financiare anuale în termen de 150 de zile calendaristice de la încheierea exercițiului financiar ales, calculate începând cu data ulterioară celei la care se referă respectivele situații financiare anuale.

În plus, începând cu data de 1 ianuarie 2026, formularele din sfera raportării situațiilor financiare, rapoartele de situații financiare, notele și alte documente care însoțesc situațiile financiare la instituțiile publice se transmit exclusiv în format electronic.

De asemenea, începând cu exercițiul financiar al anului 2025, situațiile financiare anuale/raportările contabile se depun numai în format electronic conform specificațiilor publicate pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Entitățile care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic aplică prevederile începând cu situațiile financiare anuale corespunzătoare primului exercițiu financiar ales, care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2025.

VII. Accize

La fel ca în cazul energiei electrice, o entitate care produce gaz natural pentru consum propriu va fi considerată atât producător, cât și consumator final, din perspectiva legislației în materie de accize. În cazul furnizorilor autorizați de gaz natural sau energie electrică, termenul de plată a accizelor la bugetul de stat este data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc facturarea către consumatorul final sau autoconsumul.

Începând cu 1 februarie 2025, destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat are obligația constituirii unei garanții de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească conform declarației pe propria răspundere ce va fi depusă în conformitate cu procedura stabilită printr-un viitor Ordin ANAF emis în 60 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 138/2024. Cu cel puțin trei zile calendaristice înainte de epuizarea cantității de produse accizabile înscrise în declarația pe propria răspundere, destinatarul înregistrat care prezintă risc fiscal ridicat are obligația de a înștiința autoritatea competentă despre acest fapt. 

Criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în vederea determinării destinatarilor înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat, precum și procedura privind monitorizarea și controlul activității desfășurate de aceștia, se vor stabili ulterior printr-un ordin comun al președintelui ANAF și al președintelui Autorităţii Vamale Române emis în 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG nr. 138/2024. Operatorii economici evaluați conform ordinului menționat anterior ca prezentând risc fiscal ridicat vor fi notificați în acest sens de către autoritatea competentă. Dacă pe parcursul a 36 de luni consecutive de la data depunerii primei declarații pe propria răspundere destinatarul înregistrat nu înregistrează obligații fiscale restante la bugetul de stat consolidat, pentru care s-a dispus executarea garanției și executarea silită, se va considera că acesta nu mai prezintă risc fiscal ridicat.

Sunt introduse excepții de la regulile generale privind revocarea autorizației de destinatar înregistrat. Astfel, la propunerea organelor de control, autoritatea competentă revocă autorizația de destinatar înregistrat pentru titularii care prezintă risc fiscal ridicat, în termen de maximum trei zile calendaristice de la data primirii propunerii de revocare, în următoarele situații: 

a) când titularul acesteia nu respectă prevederile privind garanția de 120% din contravaloarea accizelor aferente cantității de produse accizabile pe care intenționează să o primească; 

b) când titularul acesteia depășește cantitatea de produse accizabile înscrisă în declarația pe propria răspundere.   

De asemenea, începând cu 1 februarie 2025, operatorii economici înregistrați la autoritatea competentă pentru distribuție și comercializare angro fără depozitare băuturi alcoolice, tutun prelucrat și produse energetice, care prezintă risc fiscal ridicat și care dețin și doresc să comercializeze produse accizabile care se află în cadrul unui antrepozit fiscal aparținând unei terțe persoane, au obligația depunerii unei declarații pe propria răspundere privind cantitatea de produse accizabile pe care intenționează să o elibereze pentru consum. Modelul, conținutul declarației și modalitatea de declarare se stabilesc prin ordin ANAF. Regulile noi implementate la nivelul destinatarilor înregistrați care prezintă risc fiscal ridicat (de exemplu, constituirea garanției la nivelul de 120% din valoarea accizelor aferente cantității de produse accizabile menționate în declarația pe propria răspundere, condițiile de revocare ale atestatului de comercializare, notificarea către autorități) se aplică în mod similar și pentru acești operatori economici care prezintă risc fiscal ridicat. 

De asemenea, au fost introduse noi măsuri pentru nerespectarea noilor prevederi legislative, care intră în vigoare la 1 februarie 2025 și care constau în aplicarea unei măsuri contravenționale de confiscare a produselor sau a sumelor rezultate din vânzarea acestora, dar care pot fi încadrate și ca infracțiuni în funcție de încălcarea articolelor de lege corespunzătoare.

VIII. RO e-Transport

Se amână aplicarea măsurilor contravenționale în cazul operatorilor economici obligați la obținerea codurilor UIT, dar care dețin statutul de operator economic autorizat (AEO). În cazul acestora, măsurile contravenționale se vor aplica începând cu 31 martie 2025 pentru faptele săvârșite și constatate începând cu această dată.

Sursa: [Ordonanța de urgență nr. 138/2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal-bugetar, precum și pentru reglementarea altor măsuri, publicată în Monitorul Oficial nr. 1222 din data de 5 decembrie  2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us