Jun 13, 2024
Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 981/2024 introduce noi conturi contabile cu privire la impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) și impozitul suplimentar pe sectoare de activitate, aplicabile începând cu situaţiile financiare anuale aferente anului 2024.
Se aduc modificări și completări:
Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 1.802/2014;
Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 2.844/2016.
Noile modificări și completări se aplică ulterior publicării în Monitorul Oficial, respectiv începând cu situaţiile financiare anuale aferente anului 2024, iar operatorii economici care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic le aplică începând cu anul financiar modificat care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2024.
Prezentăm mai jos principalele modificări și completări aduse Reglementărilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1.802/2014 și OMFP nr. 2.844/2016:
Sunt introduse în planul de conturi următoarele conturi:
4417 „Impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”,
6351 „Cheltuieli cu impozitul suplimentar pentru sectoarele de activitate specifice”,
697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”.
Cu ajutorul Contului 441 „Impozitul pe profit și alte impozite” se va ține evidența decontărilor cu bugetul statului/bugetele locale pentru impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Cu ajutorul Contului 697 „Cheltuieli cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri” se va ține evidența cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.
Modificări și completări specifice aduse Reglementărilor contabile aprobate prin OMF nr. 1.802/2014:
Se aduc completări privind decontările cu bugetul statului și fondurile speciale, în sensul că în aceste decontări va fi cuprins și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA), și se modifică denumirea „impozit pe venit” în „impozit pe veniturile microîntreprinderilor”.
Va fi recunoscut ca datorie distinctă în limita sumei neplătite și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA).
La Contul 512, expresia „sumele plătite la buget, reprezentând impozitul pe profit/venit (441)” se înlocuiește cu expresia „sumele plătite la buget, reprezentând impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri”.
La Contul 758, expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de șomaj, impozitul pe profit/venit, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, fonduri speciale, dividende de plătit și alte datorii cu bugetul statului” se înlocuiește cu expresia „sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentând datorii privind asigurările sociale, ajutorul de șomaj, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, precum și impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, taxa pe valoarea adăugată, alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate, fonduri speciale, dividende de plătit și alte datorii cu bugetul statului”.
Sursa:[Ordinul ministrului finanțelor nr. 981/2024 cu privire la înregistrarea în contabilitate a unor impozite, publicat în Monitorul Oficial nr. 539 din 10 iunie 2024]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania