25 Mar 2020
Guvernul României a adoptat o serie de măsuri cu caracter excepțional pentru protejarea angajaților.
Se pot acorda zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente.
Zilele libere acordate unuia dintre părinți, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ, sunt zilele lucrătoare până la încetarea stării de urgență, cu excepția zilelor lucrătoare din perioada vacanțelor școlare.
Conform Legii 19/2020, zilele libere pot fi solicitate de părinții care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
Prin modificările aduse Legii 19/2020 de Ordonanța de Urgență 30/2020, termenul de părinte, în înțelesul acestei reglementări, a fost extins, cuprinzând astfel următoarele categorii de persoane:
Prin modificările aduse de Ordonanța de Urgență 30/2020, de zile libere beneficiază și părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neșcolarizat și/sau care are în îngrijire, supraveghere și întreținere persoana adultă încadrată în grad de handicap grav sau în grad de handicap grav cu asistent personal, care a optat pentru acordarea indemnizației în condițiile Legii nr. 448/2006.
Dispozițiile legale referitoare la acordarea de zile libere plătite nu se aplică în cazul în care una dintre persoanele mai sus-menționate se află în i) concediul legal pentru creșterea copiilor; ii) este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere; iii) se află în concediu de odihnă sau fără plată; iv) nu realizează venituri supuse impozitului pe venit; v) sau are raporturile de muncă suspendate unilateral de angajator în temeiul art.52 alin.1 lit. c).din Codul muncii.
Pentru angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităților, precum şi aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, comerț alimentar, producție şi distribuție medicamente şi echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice, acordarea zilelor libere se realizează doar cu acordul angajatorului și doar după epuizarea opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității şi cu obligația asigurării continuității activității, respectiv prin programe individualizate de lucru, munca în schimburi, munca la domiciliu și telemunca.
Cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoțită de declarația pe proprie răspundere a celuilalt părinte, din care trebuie să rezulte că el nu a depus o astfel de cerere, că nu se încadrează în una din situațiile: se află în concediu pentru creșterea copiilor, este asistentul personal al copilului, este în concediu de odihnă sau concediu fără plată, și de cópia certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor.
Cuantumul indemnizației pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (care este în prezent de 5.429 lei). Indemnizația se plătește de angajator și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale în condițiile prevăzute de Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Angajatorul va depune o Cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, pentru a solicita decontarea sumelor achitate pentru indemnizații, în termen de 30 de zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației, anexând:
Cererea va fi datată și semnată de reprezentantul legal al angajatorului și va conține: datele de identificare ale angajatorului (inclusiv adresa de e-mail), contul bancar, numele reprezentantului legal, suma totală solicitată și numărul angajaților pentru care s-a solicitat decontarea indemnizației.
Agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor comunica angajatorului numărul de înregistrare în termen de 24 ore de la primirea documentelor.
Decontarea indemnizațiilor pentru zilele libere acordate părinților pe perioada stării de urgență se va face de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă în termen de 60 de zile calendaristice conform Hotărârii de Guvern nr. 217/2020, de la înregistrarea cererii reprezentantului legal al angajatorului.
Angajatorii vor putea solicita Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale decontarea sumelor nete acordate părinților, nu și a impozitelor și contribuțiilor sociale
Până la închiderea anului fiscal, sumele decontate vor fi înapoiate Fondului de garantare din bugetul de stat, potrivit unei proceduri ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului care va fi aprobată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Legii 19/2020.
Prin modificările aduse de Ordonanța de Urgență 30/2020, angajații din sistemul național de apărare, angajații din penitenciare, personalul din unitățile sanitare publice şi alte categorii stabilite prin lege, după caz, ce nu beneficiază de prevederile Legii 19/2020 privind acordarea zilelor libere, au dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul indemnizației reglementate de această lege, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada stării de urgență în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile prevăzute de această lege.
Numărul de zile libere și numărul de zile pentru care se acordă majorarea potrivit prezentei legi se stabilesc de către Guvern, prin hotărâre.
Se vor acorda, în termenii și condițiile prevăzute de reglementările legale nou-introduse, zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente.
Indemnizația acordată pentru fiecare zi liberă este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, și este supusă impozitării și plății contribuțiilor de asigurări sociale.
Pentru angajații din anumite sectoare de activitate, zilele libere se vor acorda doar cu acordul angajatorului și după epuizarea opțiunilor legale pentru desfășurarea activității (programe individualizate de lucru, munca în schimburi, munca la domiciliu şi telemunca).
Angajatorul va depune o Cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă în 30 de zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației în vederea recuperării sumelor plătite angajaților. Achitarea de către aceste autorități către angajator a sumelor nete pe care acesta le-a achitat ca indemnizație salariaților ar trebui să se facă în termen de 60 de zile calendaristice de la înregistrarea cererii.
Categoriile de persoane care nu pot beneficia de zile libere conform Legii 19/2020 au dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantumul indemnizației reglementate de această lege, în anumite condiții.