Instrucțiunile pentru aplicarea titlului VIII din Codul de procedură fiscală: OMF nr. 1021/2022

18 May 2022

De reținut

Prin Legea nr. 295/2020, activitatea de soluționare a contestațiilor formulate împotriva titlurilor de creanță, precum şi a altor acte administrativ fiscale emise de organul central fiscal, a fost preluată de Ministerul Finanțelor Publice de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) începând cu data de 31 martie 2022. 

Prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.021/2021 (OMF nr. 1021/2022) au fost aprobate Instrucțiunile privind soluționarea de către structurile specializate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a contestațiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale.

În detaliu

Conform Instrucțiunilor de aplicare a Titlului VIII din Codul de procedură fiscală aprobate prin OMF nr. 1021/2022, contestaţia poate fi formulată de cel care consideră că i-au fost încălcate drepturile printr-un titlu de creanță sau printr-un alt act administrativ fiscal. În lipsa unui act administrativ fiscal, vor deveni incidente prevederile art. 8 alin. (1) teza a doua și art. 11 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, contribuabilul urmând să se adreseze direct instanței de contencios administrativ.

Contestația se depune la organul fiscal emitent al titlului de creanță sau la organul emitent al actelor administrative fiscale atacate.

În cazul în care contestaţia este depusă direct la structura de soluţionare a contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor, aceasta o va transmite organului emitent al actului atacat, în vederea constituirii dosarului contestaţiei, precum şi a întocmirii referatului cu propuneri de soluţionare.

Referatul va cuprinde precizări privind îndeplinirea condiţiilor de procedură, mențiuni cu privire la starea juridică a societății, precum şi propuneri de soluţionare a contestaţiei și se va aproba de conducătorul organului fiscal emitent al titlului de creanță sau al actului administrativ fiscal atacat.  

Nu constituie titlu de creanţă Raportul de inspecție fiscală și Procesul-verbal emis de organele fiscale/vamale, aceste acte stând la baza emiterii actului administrativ fiscal și neputând fi contestate decât împreună cu acesta. În situația în care sunt totuși contestate, organul fiscal emitent va solicita contestatarului ca în termen de cinci zile lucrătoare să precizeze dacă contestă şi titlul de creanţă. În caz contrar, contestaţia va fi respinsă ca inadmisibilă.

Contestaţia se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării titlului de creanţă sau a actului administrativ fiscal, sau de trei luni dacă titlul de creanţă sau actul administrativ fiscal atacat nu cuprinde posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestaţiei sau organul fiscal la care se depune.

În privința competenței de soluţionare a contestațiilor, se precizează următoarele:

  • Serviciile de soluţionare a contestaţiilor organizate la nivel central şi teritorial soluționează contestațiile repartizate de conducerea Structurii specializate de soluţionare a contestaţiilor din cadrul Ministerului Finanţelor în funcție de natura titlului de creanţă sau a actului administrativ fiscal atacat, calitatea contestatarului, cuantumul obligațiilor fiscale/vamale contestate, organul fiscal/vamal emitent al titlului de creanţă/actului administrativ fiscal atacat şi raza teritorială în care își au domiciliul fiscal contestatarii.
  • pentru contestația formulată împotriva unei decizii de impunere ca urmare a inspecției fiscale efectuate pentru soluţionarea unui decont cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare, competenţa este dată de cuantumul TVA stabilite suplimentar;
  • pentru contestația formulată împotriva deciziei de modificare a bazei de impunere, competența se stabilește în funcție de suma cu care se diminuează pierderea fiscală; 
  • pentru contestația formulată împotriva creanţelor fiscale accesorii care nu sunt aferente unor creanțe fiscale principale stabilite prin decizii de impunere/acte administrativ fiscale, competenţa este dată de cuantumul sumei contestate înscrise în fiecare act administrativ luat individual; 
  • pentru contestația formulată împotriva creanţelor fiscale accesorii aferente unor creanțe fiscale principale stabilite prin mai multe acte administrative fiscale și pentru care competența de soluționare a aparținut unor structuri diferite, competența în ceea ce privește contestația îndreptată împotriva deciziei de calcul al accesoriilor aparține unei singure structuri de soluționare. În acest caz, competența este dată de cuantumul mai mare al creanțelor fiscale accesorii, aferente deciziilor de impunere prin care au fost stabilite creanțe fiscale principale.
  • atunci când, ca urmare a constatării pierderii înlesnirilor la plată, contestatarului i se stabilesc, pe cale de consecință, obligații principale şi accesorii, competenţa de soluţionare a contestaţiei se stabilește în funcție de cuantumul debitelor şi accesoriilor.

Decizia privind soluţionarea contestaţiei se întocmește și se semnează de către conducătorul structurii de soluționare a contestației sau de persoana cu funcție de conducere împuternicită de acesta. 

Structura de soluționare a contestațiilor poate solicita puncte de vedere de la organul fiscal/vamal emitent al titlului de creanță, respectiv al actului administrativ atacat, iar în privința clarificării interpretării cadrului legislativ, de la direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor, ANAF sau al altor instituții și autorități.  

Prin decizia de soluţionare a contestației nu se pot stabili în sarcina contestatarului obligaţii fiscale mai mari decât cele din actul desființat și nu poate fi diminuată pierderea fiscală cu o sumă mai mare decât cea înscrisă în actul desființat.

Contribuabilul are dreptul să solicite susținerea orală a contestației în cuprinsul contestației sau prin cerere separată în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării contestației, sub sancțiunea decăderii. Contestatarul are dreptul să aducă lămuriri suplimentare cu privire la argumentele din cuprinsul contestaţiei şi documente prin care înțelege să își probeze afirmațiile. 

În procedura de soluţionare a contestaţiilor persoanele pot interveni voluntar (la cererea unor terți ale căror interese juridice de natură fiscală sunt afectate în urma emiterii actului administrativ fiscal și care urmăresc realizarea unui interes propriu) sau forțat (terții sunt introduși de către structura de soluționare a contestațiilor competentă din oficiu sau la cererea contestatarului).

Structura de soluționare a contestațiilor poate suspenda soluţionarea contestaţiei la cererea contestatarului sau din oficiu. În situația în care suspendarea soluționării a fost pronunțată, la reluarea procedurii administrative, structura de soluţionare a contestaţiilor solicită organului fiscal care a sesizat organele de urmărire şi cercetare penală punctul de vedere privind soluţionarea contestaţiei în raport cu soluția organelor penale/hotărârea instanței de judecată.

La soluţionarea contestaţiilor, structura de soluționare a contestațiilor se va pronunța şi în raport cu motivarea rezoluțiilor de scoatere de sub urmărire penală, neîncepere sau încetare a urmăririi penale, expertizelor efectuate în cauză, precum şi în raport cu considerentele cuprinse în hotărârile pronunțate de instanța de judecată, dacă au implicații asupra aspectelor fiscale.

Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei poate fi reexaminată de către structura de soluţionare a contestaţiilor, la cererea contribuabilului/plătitorului în temeiul art. 281 ind. 1 din Codul de procedură fiscală. Reexaminarea va fi efectuată de către structura de soluţionare a contestaţiilor care a emis decizia de soluţionare inițială.

Contestaţiile aflate în curs de soluţionare vor fi preluate şi soluționate potrivit criteriilor de competenţă reglementate în OMF nr. 1021/2022. 

Contestaţiile formulate de contribuabilii care sunt încadrați în categoria marilor contribuabili şi care ulterior nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru marii contribuabili vor fi soluționate de structura de soluţionare a contestaţiilor competentă la data depunerii contestaţiei. Aceeași regulă se aplică și pentru contribuabilii mici şi mijlocii şi care ulterior depunerii contestaţiei devin mari contribuabili. 

Contestaţiile formulate de un contribuabil care ulterior depunerii contestaţiei îşi schimbă domiciliul fiscal vor fi soluționate de structura de soluţionare a contestaţiilor competentă la data depunerii contestaţiei.

În situaţiile în care procedura administrativă de soluţionare a contestaţiei a fost suspendată conform art. 277 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, iar instanța judecătorească sau organele de cercetare şi urmărire penală se pronunță definitiv, competenţa de soluţionare aparține structurii de soluţionare a contestaţiilor competente la data rămânerii definitivă a soluției acestora. În situaţiile în care instanța de judecată obligă definitiv la soluţionarea pe fond a cauzei, competenţa de soluţionare aparține structurii de soluţionare a contestaţiilor competente la data rămânerii definitivă a respectivei hotărâri judecătorești.

Deciziile relevante emise în soluţionarea contestațiilor, după anonimizarea lor, vor fi publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor. 

Sursa:[Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.021 /2022 privind aprobarea Instrucțiunilor pentru aplicarea titlului VIII din Codul de procedură fiscală, publicat în Monitorul Oficial nr. 482 din data de 13 mai 2022]

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us