01 Jul 2021
Prin Hotărârea Guvernului nr. 654/2021 (HG nr. 654) au fost aduse o serie de modificări și completări Normelor metodologice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României, astfel:
La solicitarea autorităților celorlalte state membre și cu scopul identificării abuzurilor și a situațiilor de nerespectare a normelor referitoare la detașarea transnațională, Inspecția Muncii poate solicita inspectoratelor teritoriale de muncă să efectueze verificări și acțiuni de control cu privire la situațiile de detașare transnațională prevăzute la art. 5 alin. (2) din Legea 16/2017, în vederea obținerii unor informații cu privire la state de plată și dovada plătii drepturilor salariale, foi de prezență și contracte individuale de muncă, având ca scop identificarea cazurilor transnaționale de muncă nedeclarată și de activitate independentă fictivă în materie de detașare a salariaților.
Au fost modificate termenele până la care întreprinderile stabilite pe teritoriul unui stat membru sau al Confederației Elvețiene, care detașează pe teritoriul României salariați cu care au stabilite raporturi de muncă, trebuie sa transmită inspectoratului teritorial de muncă competent declarația privind detașarea transnațională a salariaților, respectiv declarația care atestă modificările elementelor prevăzute în declaraţia inițială, astfel:
declarația privind detașarea transnațională a salariaților (Anexa 1 la HG nr. 654/2021) se transmite cel târziu anterior începerii activității, față de anterioara reglementare care prevedea transmiterea declarației cu minimum o zi lucrătoare înaintea începerii activității;
orice modificare a elementelor prevăzute în declarația de mai sus se transmite cel târziu în ziua producerii modificării, față de anterioara reglementare care prevedea obligativitatea depunerii acestei declarații în termen de cinci zile lucrătoare de la data producerii modificării.
Formatul Anexei 1 la HG nr. 654/2021 a fost modificat prin introducerea unor elemente suplimentare, precum tipul de măsură cu caracter transnațional corespunzătoare situației de detașare.
Durata efectivă a detașării poate fi prelungită de la 12 luni până la 18 luni dacă se transmite o Notificare motivantă privind prelungirea detașării (Anexa 2 la HG nr. 654/2021) către inspectoratul teritorial de muncă competent.
Notificarea motivantă se transmite cel târziu în ziua anterioară împlinirii termenului de 12 luni și include printre altele:
Notificarea, precum și orice modificare a elementelor acesteia, se poate transmite prin depunere directă, în format letric, în format electronic sau prin platforma online pusă la dispoziție de autorități.
Se precizează că în cazul punerii la dispoziție a unui salariat, de către un agent de muncă temporară, la o întreprindere utilizatoare stabilită sau care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, acesta este considerat a fi detașat pe teritoriul unui stat membru de către agentul de muncă temporară cu care acesta se află într-un raport de muncă în situația în care este trimis de utilizator să își desfășoare activitatea pe teritoriul unui stat membru, altul decât România. Întreprinderea utilizatoare care își desfășoară activitatea pe teritoriul României are obligația de a informa agentul de muncă temporară, cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea activității pe teritoriul respectivului stat, și de a notifica inspectoratul teritorial de muncă, cel târziu în ziua anterioară detașării salariatului.
Sursa:[HG nr.654/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 337/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 611 din data de 18 iunie 2021]
Inspecția Muncii poate solicita inspectoratelor teritoriale de muncă efectuarea de verificări și acțiuni de control cu privire la situațiile de detașare transnațională, inclusiv cazurile de muncă nedeclarată și de activitate independentă fictivă în materie de detașare a salariaților.
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania