05 Jul 2024
Prin OUG nr. 70/2024 s-a aprobat implementarea și utilizarea decontului precompletat RO e-TVA, iar prin OUG nr. 87/2024 au fost adoptate modificări importante. Prezentăm mai jos mecanismul RO e-TVA în lumina reglementărilor din OUG 70/2024 și OUG nr. 87/2024.
A fost aprobată implementarea declarației RO e-TVA precompletată pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România. Declarația RO e-TVA precompletată trebuie transmisă contribuabililor, pentru fiecare perioadă de raportare, prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată (D300).
Declarația RO e-TVA conține date și informații referitoare la operațiunile declarate de persoanele impozabile și transmise în sistemele Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), precum: RO e-Factura, RO e-Transport, RO e-Sigiliu, SAF-T, RO e-Case de marcat, sistem informatic integrat vamal și alte date și informații relevante existente în sistemele informatice ale autorităților fiscale, inclusiv din declarațiile informative depuse la ANAF de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Dacă există diferențe semnificative între decontul de TVA (D300) depus de contribuabil și decontul RO e-TVA precompletat, se va transmite „Notificarea de conformare RO e-TVA”, iar răspunsul la „Notificarea de conformare RO e-TVA” se transmite în termen de 20 de zile de la primirea acesteia.
Diferențe semnificative pentru care ANAF notifică persoanele impozabile prin mijloace electronice înseamnă valori care depășesc pragul de semnificație de minim 20% și o valoare minimă absolută de 5.000 lei - rezultate din compararea valorilor înscrise în rândurile decontului de TVA depus de persoana impozabilă cu cele corespunzătoare rândurilor din declarația RO e-TVA.
Sunt introduse amenzi diferențiate pentru netransmiterea în termen, prin mijloace electronice, a răspunsului la „Notificarea de conformare RO e-TVA”, de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contribuabilii mari, de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice și pentru persoanele fizice.
Nefurnizarea sau furnizarea parțială a informațiilor pentru clarificarea diferențelor între valorile precompletate prin intermediul decontului RO e-TVA și valorile declarate în decontul de TVA (D300) reprezintă indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al TVA.
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA prezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA dacă nu au fost transmise informații și date complete și/sau concludente ca răspuns la „Notificarea de conformare RO e-TVA”, situație asimilată riscului de restituire a unor sume necuvenite și concomitent existența riscului unor fapte de evaziune fiscală.
Se creează premisele pentru modificarea termenului legal de depunere a declarației recapitulative D390 VIES și a declarației informative privind livrările/achizițiile realizate pe teritoriul României (D394) ale căror date și informații sunt necesare precompletării, înainte de data transmiterii decontului precompletat RO e-TVA către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Prevederile legale privind decontul precompletat RO e-TVA intră în vigoare la 1 ianuarie 2025, iar pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, prevederile se vor aplica de la 1 august 2025.
Sursa:[OUG nr. 70/2024 și OUG 87/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale, publicat în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024 și Monitorul Oficial nr. 608 din 28 iunie 2024]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania