Decizia nr.21/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție confirmă că termenul de prescripție de 5 ani pentru stabilirea de obligații fiscale în temeiul OG nr.92/20003 privind Codul de procedură fiscală, începe să curgă în cazul impozitului pe profit de la 1 ianuarie a anului următor realizării profitului

16 Sep 2020

Pe scurt

Prin Decizia nr. 21 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul nr. 1375/1/2020, instanța supremă a stabilit că termenul de prescripție al organului fiscal de a stabili obligații fiscale în ceea ce privește impozitul pe profit, potrivit vechiului Cod de procedură fiscală (OG nr. 92/2003), începe să curgă de la 1 ianuarie a anului următor anului fiscal celui în care s-a realizat profitul impozabil datorat de contribuabil. Această nu este o decizie de speță, ci una de interpretare a textelor legale, cu putere obligatorie pentru organele fiscale și instanțele de judecată.

În detaliu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în procedura recursului în interesul legii că în interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 91 alin. (1) şi (2), coroborate cu cele ale art. 23 din OG nr. 92/2003, termenul de 5 ani de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili obligații fiscale reprezentând impozit pe profit curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

Practic, Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat cu caracter general obligatoriu atât pentru autoritățile fiscale, cât și pentru instanțele de judecată, că, în interpretarea prevederilor vechiului Cod de procedură fiscală, termenul de 5 ani se calculează de la 1 ianuarie a anului în care s-a constituit baza de impunere a impozitului pe profit, iar nu a anului în care exista obligația contribuabililor de a depune declarația fiscală aferentă acestui impozit, așa cum întotdeauna susțineau organele fiscale în actele de control fiscal, în ciuda unor soluții de speță ale instanțelor de judecată (inclusiv cea supremă) pronunțate în sensul decis acum prin Decizia nr. 21/2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Soluția pronunțată ar urma să se aplice, potrivit legii, după data publicării sale în Monitorul Oficial. Este recomandabilă invocarea sa în orice procedură administrativă sau judiciară în care ar fi incidentă, cel puțin instanțele de judecată fiind de așteptat a se raporta la conținutul său încă înainte de data publicării.

[Sursa: Comunicat ICCJ privind deciziile pronunţate de Completurile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă în şedinţa din 14 septembrie 2020]

De reținut

Termenul de 5 ani de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili obligații fiscale reprezentând impozit pe profit curge de la data de 1 ianuarie a anului următor anului fiscal în care s-a realizat profitul impozabil din care rezultă impozitul pe profit datorat de contribuabil.

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Contact us

Ionut Simion

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Diana Coroaba

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Andreea Mitirita

Andreea Mitirita

Partner, Tax Services, Romania

Ruxandra  Tarlescu

Ruxandra Tarlescu

Partner, Tax Services, Romania

Contact D&B David & Baias Team

Sorin David

Managing Partner, D&B David şi Baias, Romania

Dan Dascalu

Partner, D&B David şi Baias, Romania

Follow us