Clarificări privind aplicarea ICAS pentru entitățile care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale: OG nr. 3/2025

11 Feb 2025

De reținut

Prin Ordonanța Guvernului nr. 3/2025 (OG nr.3/2025) au fost aduse clarificări privind domeniul de aplicare a impozitului specific pe cifra de afaceri (ICAS) pentru persoanele juridice române și străine care desfășoară activitate în sectoarele petrol și gaze naturale, începând cu anul fiscal 2025 sau cu anul fiscal modificat care începe în 2025. 

În detaliu

OG nr. 3/2025 clarifică aplicarea ICAS pentru persoanele juridice române sau persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, aferente codurilor CAEN corespunzătoare activităților, principale sau secundare, desfășurate în sectoarele petrol și gaze naturale:

0610 — «Extracția petrolului brut»,

0620 — «Extracția gazelor naturale»,

0910 — «Activități de servicii anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale»,

1920 — «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului»,

3522 — «Distribuția combustibililor gazoși, prin conducte»,

3523 — «Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte»,

4671 – «Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate»,

4681 — «Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate»,

4730 — «Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate», respectiv «Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule», după caz, 

4950 — «Transporturi prin conducte».

Impozitul specific pe cifra de afaceri se declară și se plătește pentru trimestrele I-IV, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului respectiv.

Persoanele juridice române sau străine care în cursul anului fiscal încep să desfășoare activitățile corespunzătoare codurilor CAEN de mai sus datorează impozit specific pe cifra de afaceri ICAS începând cu trimestrul în care se desfășoară activitățile respective, la fel și persoanele juridice nou-înființate. Dacă cei care datorează impozit specific pe cifra de afaceri încetează să mai desfășoare activitățile corespunzătoare codurilor CAEN de mai sus, nu vor  mai datora acest impozit începând cu trimestrul următor celui în care nu se mai desfășoară activitățile respective.

Persoanele juridice străine care în mod individual sau într-o formă de asociere livrează bunuri, prestează servicii pe teritoriul României sau livrează bunuri de pe teritoriul României, desfășurând activități în sectoarele petrol și gaze naturale, și care nu au înregistrat un sediu permanent în România, datorează impozit specific pe cifra de afaceri. Indicatorul VT reprezintă veniturile realizate din livrările/prestările de servicii pe teritoriul României, respectiv din livrările de pe teritoriul României corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute mai sus, stabilite pe baza valorii înscrise în declarația vamală sau în documentele care atestă livrările intracomunitare. Livrarea de pe teritoriul României înseamnă orice operațiune care presupune scoaterea bunurilor de pe teritoriul României.

Nu datorează impozit specific pe cifra de afaceri ICAS începând cu trimestrul în care obțin aceste venituri contribuabilii care obțin venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante și de răcire, în cadrul activităților corespunzătoare codurilor CAEN: 

 4671 – «Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate»,

4681 – «Comerț cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate»,

4730 – «Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate»/«Comerț cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule».

Pentru a nu exista riscul neplății impozitului specific pe cifra de afaceri, persoanele juridice străine care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, care nu au înregistrat un sediu permanent în România, au obligația să constituie suplimentar o garanție sub formă de scrisoare de garanție emisă de o instituție de credit sau să constituie depozit la o unitate a Trezoreriei Statului în favoarea organului fiscal central, cu respectarea normelor legale privind garanția de bună execuție. Cuantumul garanției este de 1 milion euro, echivalent în lei, stabilit la cursul comunicat de Banca Națională a României la data constituirii garanției.

Termenul de constituire a garanției  în cazul persoanelor care au desfășurat activități în sectoarele petrol și gaze naturale până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, prevăzute la art. 462 alin. (16) din Codul fiscal, este de 15 zile de la data de 3 februarie 2025 (data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe) și de 15 zile de la publicarea ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind procedura și condițiile de înregistrare a reprezentantului, în cazul celor care își desemnează un reprezentant pentru calcularea, declararea și plata impozitului specific pe cifra de afaceri aferent activităților desfășurate în sectoarele petrol și gaze naturale.  

Nerespectarea termenului de constituire a garanției atrage sancțiunea de interzicere a efectuării oricăror formalități vamale sau în domeniul mișcării produselor accizabile cu privire la mărfurile aflate în 

responsabilitatea persoanelor juridice care nu și-au respectat obligațiile prevăzute, până la momentul îndeplinirii acestor obligații.

Procedura și condițiile de înregistrare a reprezentantului se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a OG nr.3/2025. 

[Sursa: Ordonanța Guvernului  nr. 3/2025 pentru modificarea și completarea art. 462 din Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 92 din data de 31 ianuarie 2025]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

Follow us