06 Apr 2022
Prin Legea nr. 72/2022 se anulează din oficiu obligațiile fiscale principale și/sau accesorii neachitate, generate de calificarea ulterioară de către organul fiscal a sumelor reprezentând indemnizații sau orice sume de aceeași natură, acordate pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitatea pe teritoriul altei țări, în venituri de natură salarială în perioada de la 1 iulie 2015 și până la data de 2 aprilie 2022 (data intrării în vigoare a Legii nr. 72/2022). Prin această lege se și clarifică, pentru viitor, natura juridică și tratamentul fiscal aplicabil acestor sume, astfel încât să nu se mai procedeze la reîncadrarea lor în venituri de natură salarială. Totodată au fost introduse reguli referitoare la implicarea Inspecției Muncii în activitățile de inspecție fiscală a căror derulare ar putea în viitor să aducă în discuție o asemenea reîncadrare a activităților derulate de persoanele ce primesc astfel de venituri.
Se anulează obligațiile fiscale principale și/sau accesorii neachitate, rezultate ca urmare a reîncadrării de către organul fiscal a indemnizațiilor sau oricăror sume de aceeași natură acordate pe perioada delegării, detașării sau desfășurării activității pe teritoriul altei țări, de angajați ai angajatorilor români care și-au desfășurat activitatea pe teritoriul altei țări, în venituri de natură salarială în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 - 2 aprilie 2022.
În situația în care asemenea obligații fiscale nu au fost stabilite pentru perioada fiscală menționată, organele fiscale nu vor mai reîncadra sumele de natura celor menționate anterior în vederea anulării și nu vor mai proceda la emiterea deciziei de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare.
De asemenea, pentru obligațiile fiscale principale sau accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării sumele de natura celor menționate anterior în vederea anulării, stinse prin orice modalitate prevăzută de Codul de procedură fiscală, sumele se restituie contribuabililor pe baza cererii formulate în termenul de prescripție de cinci ani calculat de la data intrării în vigoare a noului act normativ.
În cazul în care organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligații fiscale principale sau accesorii prevăzute a face obiectul anulării înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 72/2022, decizia de impunere nu se comunică, iar obligațiile fiscale se scad din evidența fiscală, din oficiu.
Procedura de aplicare a prevederilor privind anularea acestor obligațiilor fiscale se va aproba prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 72/2022.
Legea reglementează expres prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate, potrivit legislației în materie, pe perioada desfășurării activității în altă localitate, în țară sau în străinătate, în interes de serviciu, alături de indemnizațiile de delegare/detașare, și le recunoaște și acestora tratamentul fiscal aplicabil indemnizațiilor.
Începând cu veniturile aferente lunii mai 2022, valoarea neimpozabilă a indemnizației de delegare, a indemnizației de detașare, a indemnizației specifice detașării transnaționale, prestațiilor suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, precum și a oricăror alte sume de aceasta natură, plătită de angajatori către salariați sau administratori pentru situațiiile de delegare, detașare, detașare transnațională, clauze de mobilitate și orice alte sume de aceeași natură, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, potrivit legislației, pe perioada desfășurării activității în altă localitate din țară sau în străinătate, în interesul serviciului, este:
Plafonul aferent valorii a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate.
Reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizaţiei de delegare, a indemnizaţiei de detaşare, inclusiv a indemnizaţiei specifice detaşării transnaţionale, a prestaţiei suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, primite de salariaţi, poate fi realizată de organele fiscale doar în urma unor controale realizate de organele competente ale Inspecției Muncii, prin care se constată situațiile de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații. Inspecția Muncii, în cadrul controalelor efectuate, este obligată să confirme natura veniturilor acordate cu titlu de indemnizație de delegare, detașare, detașare transnațională sau prestație suplimentară acordată în baza clauzei de mobilitate.
Procedura de aplicare a prevederilor privind reîncadrarea acestor sume și controalele Inspecției Muncii se va publica în termen de 60 de zile de la data publicării Legii nr. 72/2022.
Sursa: [Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 315 din 31 martie 2022]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania