Un nou beneficiu salarial cu tratament fiscal favorabil, care poate fi acordat salariaților: Legea nr. 34/2023

16 Jan 2023

De reținut

Prin Legea nr. 34/2023 se completează lista beneficiilor salariale cu tratament fiscal favorabil  pe care angajatorii le pot oferi salariaților. Începând cu veniturile lunii februarie  2023, contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajatori pentru angajații proprii, va fi scutită de impozitul pe venit și contribuții sociale în limita echivalentului în lei a 400 euro/an/angajat, fără a depăși plafonul de 33% din salariul de bază al angajatului introdus prin OG nr. 16/2022. Sumele suportate în același scop de angajați vor fi deductibile în aceleași limite pentru determinarea venitului salarial impozabil.

În detaliu

Prezentăm modificările  și completările aduse Codului fiscal prin Legea nr. 34/2023.

Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum şi contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajaţii proprii, vor fi scutite de impozit pe venit și contribuții sociale în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare angajat. Aplicarea acestui tratament fiscal este condiționată de încadrarea, împreună cu alte beneficii prevăzute de Codul fiscal,  în plafonul lunar de 33% din salariul de bază al angajatului.

În cazul în care aceste sume sunt suportate de angajați, acestea vor fi deductibile pentru determinarea venitului salarial impozabil în limita echivalentului în lei a 400 euro anual. Abonamentul poate viza servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreținerea sa. 

Pentru determinarea venitului net anual, persoanele fizice care desfășoară activități independente vor putea deduce aceste cheltuieli efectuate în scopul personal al contribuabilului în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Sursa:[Legea nr. 34 pentru modificarea și completarea Codului  fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 36 din 12 ianuarie 2023]

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us