23 Sep 2022
De reținut
Ordinul nr. 1679/2022 al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) aprobă:
În detaliu
OPANAF nr. 1679/2022 aprobă regulile de redirecţionare a impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizări şi/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private. Redirecţionarea poate fi dispusă de plătitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor în termen de șase luni de la termenul legal de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, respectiv în termen de maximum șase luni de la data depunerii declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferente trimestrului IV.
În sensul acestei proceduri, entitățile beneficiare ale sponsorizării pot fi:
Totuși, redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru sponsorizarea persoanele juridice fără scop lucrativ, inclusiv a unităților de cult, se efectuează doar dacă acestea sunt înscrise la data plății sumei respective de către organul fiscal în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. În ceea ce privește Fondul Națiunilor Unite pentru Copii — UNICEF și alte organizații internaționale care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte, nu există obligația înscrierii entității beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Impozitul pe profit ce poate fi redirecţionat se calculează prin scăderea din valoarea minimă stabilită conform Codului fiscal a sumelor reprezentând sponsorizare şi/sau mecenat, burse private, acordate entităţilor beneficiare în anul pentru care s-a depus declaraţia anuală de impozit pe profit, şi a sumelor reportate, astfel cum au fost înscrise în declaraţia privind impozitul pe profit a anului respectiv.
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ce poate fi redirecţionat se calculează prin scăderea din valoarea stabilită potrivit Codului fiscal pentru întregul an fiscal, a sumelor acordate entităţilor beneficiare în anul respectiv şi a sumelor reportate.
Obligaţia plăţii sumei redirecţionate din impozitul pe profit, respectiv din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, revine organului fiscal competent.
Pentru a redirecționa impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor pentru una sau mai multe entități, contribuabilii depun formularul 177 „Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor”. În cazul grupului fiscal, redirecționarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.
Termenul pentru soluționarea cererilor este de 45 de zile de la depunere. Pentru contribuabilii care nu au stinse debitele reprezentând impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, termenul de 45 de zile începe să curgă de la data stingerii debitului.
OPANAF nr. 1679/2022 prevede și procedura de soluționare a cererilor privind redirecţionarea impozitului, precum și modelul și instrucțiunile de completare a formularelor aferente.
Sursa:[Ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.679/2022 pentru aprobarea Procedurii privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit legii, pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, precum și a modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial nr. 923 din 21 septembrie 2022]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania