01 Apr 2024
De reținut
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului (OUG) nr. 30/2024 se extinde până la 31 mai 2024 perioada de grație în care nu se vor aplica amenzi pentru netransmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.
Totodată, se introduc modificări în sfera accizelor, atât armonizate, cât și nearmonizate, printre care obligația marcării produselor din tutun destinate inhalării fără ardere.
În detaliu
RO e-Factura
Sunt aduse modificări articolului LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, în ceea ce privește aplicarea amenzilor pentru netransmiterea facturilor electronice în sistemul național RO e-Factura, astfel:
S-a prelungit până la data de 31 mai 2024 perioada de grație în care contribuabilii nu vor fi sancționați pentru netransmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura în relația B2B. Termenul anterior era 31 martie 2024.
Sancțiunea pentru netransmiterea facturilor în sistemul național RO e-Factura se aplică în situația în care contribuabilii nu raportează una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura intervine în cursul unei luni calendaristice.
Titlul VIII din Codul fiscal: Accize și alte taxe speciale
În cazul destinatarilor înregistrați se introduce obligația de a depozita produsele recepționate doar în spațiile declarate și autorizate pentru recepția produselor accizabile, în situația în care nu se utilizează opțiunea de livrare directă. Nerespectarea obligației reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani.
Se introduce procedura alternativă de utilizare a raportului de primire de rezervă sau a raportului de export de rezervă, după caz, pentru încheierea deplasărilor de produse accizabile în regim suspensiv de accize, pentru situația în care sistemul informatizat Sistemul de Control al Mişcărilor cu Produse Accizabile -EMCS nu este disponibil.
Se introduce în sfera infracțiunilor și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani livrarea vinurilor spumoase, a băuturilor fermentate, altele decât bere și vinuri, cu excepția celor pentru care este prevăzut un nivel de accize zero, a produselor intermediare, a alcoolului etilic din antrepozite fiscale ori din locurile în care acestea au fost recepționate de către destinatarul înregistrat fără ca furnizorul să dețină documentul de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantității ce urmează a fi facturată, la fel ca în cazul produselor energetice.
La data de 20 mai 2024 intră în vigoare regimul de marcare cu timbre fiscale a produselor care conțin tutun destinate inhalării fără ardere, similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat. Solicitarea timbrelor se face de către plătitorii de accize nearmonizate pentru astfel de produse, prin depunerea unei cereri la autoritatea vamală competentă.
Tot din 20 mai 2024 intră în vigoare și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării dispozițiilor privind marcarea produselor care conțin tutun destinate inhalării fără ardere, respectiv:
amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei și confiscarea produselor sau a sumelor rezultate din vânzarea acestora, în cazul deţinerii și comercializării pe teritoriul României a produselor care conțin până la 7 kg de tutun destinat inhalării fără ardere, fără marcaje sau marcate necorespunzător sau cu marcaj fals;
închisoare de la doi ani la șapte ani dacă se depășește limita de 7 kg de tutun destinat inhalării fără ardere, conținut în produsele care se încadrează la codul NC 2404 11 00, sau în cazul în care faptele supuse amenzilor se repetă de două sau multe ori în decursul unui an, în eventualitatea în care prin cumularea acestor fapte se depășește limita menționată anterior.
Sursa:[Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2024 privind modificarea și completarea Codului fiscal și a art. LIX din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 29 martie 2024]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania