Se prelungește plafonarea prețurilor pe piața energiei și a gazelor naturale; MACEE se aplică voluntar și alte modificări: OUG nr. 32/2024

02 Apr 2024

De reținut

Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 32/2024 (OUG nr. 32/2024) pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 (OUG nr. 27/2022) privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, măsuri a căror aplicare a fost extinsă până la 31 martie 2025 prin Legea nr. 206/2022 de aprobare a OUG nr. 27/2022.


Principalele modificări aduse prin OUG nr. 32/2024 sunt: se prelungește durata schemei de sprijin pentru toți clienții finali din piața de energie electrică şi gaze naturale până la 31 martie 2026; Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică (MACEE) devine opțional de la 1 aprilie 2024 până la 31 decembrie 2024, după care va fi eliminat;  se modifică formula de calcul a Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică pentru producători și pentru entitățile producătoare de energie electrică şi gaze naturale, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii de energie electrică şi gaze naturale, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale şi agregatorii independenți de energie electrică pentru activitatea de trading; scade prețul reglementat pentru achiziția centralizată de energie electrică de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh. Același prag se aplică și pentru calculul Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică pentru producători și pentru partenerii din contracte de hedging.

În detaliu

 

A. Schema de sprijin

Prin OUG nr. 32/2024 se prelungește de la 31 martie 2025 la 31 martie 2026 durata de aplicare a schemei de sprijin pentru toți clienții finali din piața de energie electrică şi gaze naturale.

Prețul din ofertele-tip pentru clienții prevăzuți de OUG nr. 27/2022 la art. 1 alin. (1) și/sau (2) aplicabil până la 31 martie 2025 nu poate depăși prețul final facturat prevăzut de OUG nr. 27/2022 la art. 1 alin. (1) și/sau (2), iar pentru perioada 1 aprilie 2025—31 martie 2026 furnizorii de energie electrică/gaze naturale elaborează și publică/comunică oferte-tip pentru care au achiziționat, la data elaborării ofertei, o cantitate de energie electrică/gaze naturale cel puțin egală cu 50% din consumul clienților finali în regim concurențial și în regim de serviciu universal din portofoliu.

A fost introdusă obligația furnizorului de a defalca prețul final pe aceleași componente în oferta de furnizare, în contractul de furnizare și în prețul final facturat clientului final. Prețul practicat în cazul clienților finali de gaze naturale/energie electrică pe tranșă de consum este suma celor trei componente principale: componenta referitoare la energie și la furnizare, componenta referitoare la sistem/rețea (de transport și distribuție) și componenta care cuprinde impozitele, comisioanele, taxele și tarifele.

În perioada 1 aprilie 2024—31 martie 2025 componenta de furnizare din prețurile aplicate clienților preluați în regim de ultimă instanță este de 80 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a energiei electrice și 15 lei/MWh pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale.

Începând cu data de 1 aprilie 2024 producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să livreze cu prețul de 120 lei/MWh (în scădere de la 150 lei/MWh) cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii clienților casnici, furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică și către operatorul de transport şi sistem/operatorii concesionari de distribuție titulari ai unei licenţe de operare - operatori de reţea.

B. Mecanismul MACEE

Se reduce perioada de aplicare a Mecanismului de achiziție centralizată MACEE de la data de 31 martie 2025 la data de 31 martie 2024.   Prin MACEE achizitorul unic cumpără cantitățile de energie electrică de la producătorii de energie electrică și vinde cantitățile cumpărate furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienții finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, .

Începând cu data de 1 aprilie 2024 se va putea aplica voluntar MACEE, deci toți producătorii de energie electrică vor putea participa în mod voluntar la acest mecanism, astfel reluându-se tranzacțiile pe baza mecanismelor concurențiale. Valoarea de tranzacționare prin Mecanismul de achiziție centralizată se reduce de la 450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh.

Pentru tranzacțiile derulate prin MACEE nu se va plăti Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică.

Cantitățile de energie electrică din surse regenerabile tranzacționate prin MACEE care pot beneficia de garanții de origine a producției de energie electrică din surse regenerabile se determină conform OUG nr. 32/2024 anexa nr. 12, pentru 90% din cantitățile determinate conform acestei anexe, cu respectarea prevederilor Regulamentului de emitere și urmărire a garanțiilor de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile.

Începând cu data de 1 aprilie 2024 valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) calculează sumele de decontat de la bugetul de stat pentru furnizorii de energie electrică este de 700 lei/MWh.

C. Modificări privind Contribuția la Fondul de Tranziție Energetică

Vă atragem atenția asupra următoarelor modificări privind aplicabilitatea și modul de calcul al Contribuției la Fondul de Tranziție Energetică:

 

 

a) Pentru producători (anexa nr. 6 din OUG nr. 27/2022):

 

  • reducerea prețului de referință de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh;

  • creșterea de la 5% la 10% a procentajului de deducere pentru cheltuielile cu dezechilibrele pentru producătorii de energie electrică din energie eoliană și solară.

 

b) Pentru entitățile producătoare de energie electrică şi gaze naturale, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii de energie electrică şi gaze naturale, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale şi agregatorii independenți de energie electrică pentru activitatea de trading (anexa nr. 6.1. din OUG nr. 27/2022):

 

  • modificarea, de la 31 august 2023 la 31 martie 2025, a datei până la care se datorează Contribuția;

  • creșterea de la 2% la 10% a marjei de profit care se adaugă la prețul mediu lunar de achiziție;

  • clarificări la definirea prețului mediu de achiziție cu privire la furnizorii care desfășoară activitate de trading și care nu alocă specific contractele de achiziție între activitatea de furnizare și activitatea de trading. În acest caz, în scopul calculării prețului mediu de achiziție se ia în considerare întreaga achiziție făcută de furnizori, indiferent de destinația energiei electrice/gazelor naturale (cu excepția achizițiilor prin MACEE).

 

c) Pentru partenerii din contractele de hedging;

 

  • reducerea prețului de referință din formula de calcul de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh.

[Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 32/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, precum si pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei și adoptarea unor măsuri în domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial nr. 273 din 29 martie 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us