O nouă raportare a prestatorilor de servicii de plată în Sistemul CESOP: Legea nr. 33/2024

08 Mar 2024

De reținut

A fost adoptată Legea nr. 33/2024 prin care se aduc modificări pentru transpunerea prevederilor în materie de TVA privind ajustarea bazei de impozitare ulterior livrării cu reduceri de preț, ca urmare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-717/19 Boehringer Ingelheim. De asemenea, este transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2020/284 a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE pentru introducerea anumitor obligații pentru prestatorii de servicii de plată, respectiv de păstrare a evidențelor referitoare la plățile transfrontaliere și a datelor privind beneficiarii plăților și punerea acestora la dispoziția autorității fiscale  cu scopul de a combate fraudele în materie de TVA în sectorul comerțului electronic (așa numita Directivă CESOP).

Prin excepție, prevederile Legii intră în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

În detaliu

Prin Legea nr. 33/2024 au fost aduse următoare modificări și completări Codului fiscal

- În domeniul TVA

Ca urmare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza C-717/19 Boehringer Ingelheim, se elimină condiționarea privind ajustarea bazei de impozitare a TVA pentru reduceri de preț acordate ulterior livrării de bunuri/prestării de servicii direct clienților.  Astfel, baza de impozitare a TVA se va putea reduce și în cazul acordării discounturilor indirecte.

Se prevede că, pentru reflectarea acestor tipuri de discounturi, se va emite un document centralizator în vederea ajustării bazei de impozitare pentru fiecare perioadă fiscală.

Totodată, se clarifică termenul-limită de depunere a declarațiilor speciale aferente regimurilor speciale prevăzute la art. 314, 315 și 3152 din Codul fiscal, ca fiind ultima zi calendaristică a lunii, chiar dacă aceasta este o zi nelucrătoare.

Se elimină posibilitatea desemnării unui reprezentant fiscal autorizat în cazul operațiunilor prevăzute la art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, respectiv cazul persoanelor nestabilite și neînregistrate în scopuri de TVA în România care efectuează importuri de bunuri în România, urmate de livrări intracomunitare. În aceste cazuri, persoanele impozabile vor fi obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România (fie direct, fie prin reprezentant fiscal, dacă acestea sunt stabilite pe teritoriul Uniunii Europene; sau în mod obligatoriu prin reprezentant fiscal, dacă acestea sunt stabilite în afara Uniunii Europene).

Prin Legea nr. 33/2024 a fost introdusă în Codul fiscal obligația privind Raportarea în Sistemul Electronic Central de Informații de Plată – CESOP:

  • Prestatorii de servicii de plată vor avea obligația de a păstra evidențe ale beneficiarilor plăților și ale plăților în legătură cu serviciile de plată pe care le prestează, respectiv de a raporta trimestrial datele privind plățile transfrontaliere și beneficiarii acestora în Sistemul Electronic Central de Informații de Plată, în situația în care sunt îndeplinite anumite condiții, precum:

    • plățile au caracter transfrontalier;

    • au fost efectuate mai mult de 25 de plăți transfrontaliere către același beneficiar al  plăților, într-un trimestru calendaristic.

  • Obligația de păstrare a evidențelor referitoare la plățile transfrontaliere revine prestatorului de servicii de plată al beneficiarului plății, dacă acesta se află într-un stat membru. În cazul în care niciunul dintre prestatorii de servicii de plată ai beneficiarului nu se află într-un stat membru, obligația de păstrare a evidențelor referitoare la plățile transfrontaliere revine prestatorului de servicii de plată al plătitorului. Prestatorii de servicii de plată au obligația de păstrare a evidențelor referitoare la plățile transfrontaliere o perioadă de trei ani calendaristici de la sfârșitul anului calendaristic al datei plății.

  • Datele privind plățile transfrontaliere și beneficiarii acestora trebuie transmise în Sistemul Electronic Central de Informații de Plată prin intermediul unui formular standard până cel târziu la sfârșitul lunii care urmează trimestrului calendaristic la care se referă informațiile.

  • Procedura privind punerea la dispoziție a datelor în Sistemul Electronic Central de Informații de Plată urmează să fie aprobată prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

 

- În domeniul accizelor

 

Pentru consumul de gaz natural utilizat pentru menținerea capacității de a transporta și de a distribui gaz natural, în limitele stabilite de autoritatea de reglementare în domeniu, nu intervine obligația de plată a accizelor.

Sursa: [Legea nr. 33/2024 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 179 din 5 martie 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us