Noi reglementări privind piața energiei: OUG nr. 153/2022

15 Nov 2022

De reținut

Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență nr. 153/2022 (OUG nr. 153/2022) care instituie mecanismul pentru achiziția centralizată de energie electrică, cu rol de atenuare a efectelor economice și sociale datorate creșterii prețurilor la energie, prin plafonarea veniturilor de pe piață ale producătorilor de energie electrică.

În detaliu

Prin OUG nr. 153/2022 au fost aduse modificări Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023 (OUG nr. 27/2022) și Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 (OUG nr. 119/2022), aceasta din urmă aducând la rândul său o serie de modificări OUG nr. 27/2022.

Succintă prezentare a actelor normative modificate:

În martie 2022, a fost publicată OUG nr. 27/2022 prin care s-au stabilit pentru perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023 categoriile de clienți casnici și noncasnici beneficiari de prețuri plafonate pentru energia electrică și/sau gazele naturale consumate, și compensarea de la bugetul de stat a diferenței dintre prețul plafonat și prețul real al celor două utilități.

Totodată, OUG nr. 27/2022 a instituit mecanismul de calcul aferent impozitului de 80% pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, pentru un preț lunar de vânzare a energiei electrice mai mare de 450 lei/MWh, impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică a fost introdus prin Legea nr. 259/2021 de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor.

OUG nr. 119/2022, publicată în septembrie 2022, a modificat OUG nr. 27/2022 limitând domeniul de aplicare a prețurilor plafonate pentru clienții noncasnici la IMM-uri, agenți economici din industria alimentară și instituții publice, și a prelungit aplicarea prețurilor plafonate până la 31 august 2023, atât pentru consumul de gaze naturale, cât și pentru energia electrică. Pentru clienții casnici a fost plafonat prețul final facturat de furnizorii de energie electrică, la 0,8 lei/ kWh pentru un consum mediu lunar realizat în anul 2021 de cel mult 255 KWh/lună (față de 300 KWh/lună, conform OUG nr. 27/2022).

De asemenea, în ceea ce privește impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, în baza OUG nr. 119/2022, începând cu 1 septembrie 2022 acesta a fost înlocuit de contribuția la Fondul de Tranziție Energetică, în procentaj de 100% din diferența dintre preţul lunar de vânzare şi plafonul de 450 de lei/MWh.

Totodată, această contribuție devine aplicabilă și pentru traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piața angro, formula de calcul a contribuției fiind stabilită în așa fel încât aceștia să înregistreze o cotă de profit de maximum 2% din activitatea de trading.

Reglementarea Uniunii Europene pe piața energiei:

Consiliul European a adoptat în data de  6 octombrie 2022 Regulamentul (UE) 2022/1854 prin care a fost stabilită necesitatea unei intervenții de urgență pentru atenuarea temporară a riscului ca prețurile energiei electrice pentru consumatorii finali să atingă niveluri nesustenabile și ca statele membre să adopte măsuri naționale care să pericliteze securitatea aprovizionării la nivelul Uniunii. Acest Regulament UE prevede că „veniturile de pe piață ale producătorilor obținute din producerea de energie electrică din anumite surse se plafonează la maximum 180 EUR/MWh de energie electrică produsă”. Același Regulament UE prevede că „statele membre pot să mențină sau să introducă măsuri care limitează și mai mult veniturile de pe piață ale producătorilor care produc energie electrică.”

Reglementarea națională a pieței energiei:

În data de 11 noiembrie 2022, a fost publicată OUG nr. 153/2022 care a introdus un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025, reprezentând o măsură temporară pentru limitarea veniturilor obținute de producătorii de energie electrică. 

Mecanismul de achiziție centralizată se aplică producătorilor ale căror capacități de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW.

Mecanismul de achiziție centralizată nu se aplică operatorilor economici producători de energie electrică din surse regenerabile de energie, capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, nici producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).

Mecanismul de achiziție centralizată presupune desemnarea Operatorului pieței de energie electrică și de gaze naturale „OPCOM” - S.A. drept achizitor unic.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, achizitorul unic cumpără cantitățile de energie electrică de la producătorii de energie electrică, la prețul de 450 lei/MWh, și vinde cantitățile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienții finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, cu același preț de 450 lei/MWh

Participanții la piață au obligația transmiterii la OPCOM și/sau la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica - S.A, după caz, a situațiilor privind prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea luării în considerare a acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM.

OPCOM organizează o procedură anuală de achiziție, în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare, pe baza datelor validate transmise de către Autoritatea națională de reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), și câte o procedură de achiziție lunară, care are ca scop suplimentarea cantităților de energie electrică vândute/cumpărate lunar în cadrul procedurii anuale.

Cantitățile de energie electrică anuale și lunare rezultate în urma mecanismului de achiziție centralizată constituie obligații ferme ale participanților la piață cărora li se aplică prevederile prezentului act normativ. 

Pentru rolul său în cadrul mecanismului de achiziție centralizată, OPCOM are dreptul să perceapă participanților la piaţă tarife/comisioane la nivelul costurilor înregistrate.

În cazul încălcării mecanismului centralizat de achiziție se vor aplica sancțiuni de la 1 până la 5% din cifra de afaceri.

[Ordonanță de urgență nr. 153 din 11 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022- 31 martie 2023, precum și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1091 din 11 noiembrie 2022]

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us