Noi modificări și completări aduse Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal: HG nr. 1336/2023

15 Jan 2024

De reținut

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1336/2023 (HG nr. 1336/2023) au fost aduse modificări și completări în materie de TVA și de accize Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.  

În detaliu

Prezentăm mai jos principalele modificări și completări ale Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal:

  • În domeniul taxei pe valoarea adăugată

Cota redusă de TVA pentru alimente și băuturi

Normele metodologice sunt corelate cu modificările aduse Codului fiscal privind alimentele și băuturile care se exceptează de la aplicarea cotei reduse a TVA (și anume laptele praf pentru nou-născuți, sugari și copii de vârstă mică, cozonacul și biscuiții) și se stabilesc codurile NC atribuite acestor alimente și băuturi exceptate.  

În ce privește modul de determinare a conținutului total de zahăr, se clarifică faptul că:

  1. se determină dacă alimentele au zahăr adăugat, indiferent în ce cantitate, pe baza listei ingredientelor;

  2. conținutul total de zahăr este cel prevăzut în informațiile nutriționale, iar în cazul în care conținutul total de zahăr este exprimat în grame/unitate de măsură pentru volum, trebuie să se realizeze transformarea din unitatea de măsură pentru volum în unitatea de măsură pentru masă.

Cota redusă de 9% TVA nu se aplică suplimentelor alimentare care se încadrează în excepțiile prevăzute la art. 291 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

Înregistrarea în scopuri de TVA

Pentru societățile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA odată cu înmatricularea în registrul comerțului, se consideră că înregistrarea în scopuri de TVA este valabilă de la data înregistrării în registrul comerțului.

De asemenea, înregistrările în scopuri de TVA care au fost solicitate odată cu înregistrarea în registrul comerțului în anul 2023 se vor anula dacă contribuabilul nu se prezintă la sediul organului fiscal pentru ridicarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern nr. 1336/2023. 

Pe perioada în care instanțele de judecată dispun suspendarea executării deciziei de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, organul fiscal înregistrează în scopuri de TVA persoana impozabilă. 

  • În domeniul accizelor

Se aduc clarificări în ceea ce privește constituirea garanției în cazul deplasărilor de produse energetice prin conducte fixe atât pe teritoriul național, cât și între România și teritoriul UE.

Se aduc precizări în ceea ce privește activitățile de ambalare care pot avea loc într-un antrepozit fiscal, respectiv sunt excluse activitățile de postambalare a produselor accizabile, în vederea eliberării pentru consum. 

Se definește noțiunea de băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat care intră în sfera accizelor nearmonizate, respectiv:

    a) băuturile care se încadrează la codul NC 2202;

   b) băuturile cu o concentrație alcoolică de maximum 1,2% în volum, care se încadrează la codurile NC 2204, 2205, 2206 şi 2208.

Se precizează că nu se consideră băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat băuturile pentru care consumatorul decide cantitatea de zahăr ce se adăugă în conținutul acestora, produsele care nu pot fi consumate ca atare ca băuturi și băuturile preparate pe loc la care nu poate fi determinată cantitatea de zahăr la momentul vânzării. 

Se clarifică faptul că nu intră în sfera accizelor nearmonizate producția și vânzarea de băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat servite în cadrul serviciilor de restaurant şi catering.

Sunt introduse clarificări privind determinarea cantității de zahăr adăugat și nivelului total de zahăr, în cazul băuturilor nealcoolice supuse accizelor nearmonizate, și privind  modul în care operatorii economici își pot calcula accizele ținând cont de transformarea din unitatea de măsură pentru masă în unitatea de măsură pentru volum. 

Se aduc clarificări la determinarea și calcularea accizelor în ceea ce privește produsele destinate fumatului fără ardere care sunt subiect al accizelor nearmonizate.

Sunt introduse modelele de cereri și procedura de urmat în cazul notificării/autorizării operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu produse supuse accizelor nearmonizate, precum și procedura de urmat în cazul restituirii de accize nearmonizate. 

Sursa:[Hotărârea de Guvern nr. 1.336 din 29 decembrie 2023 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 1196 din 29 decembrie 2023] 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us