Noi modificări ale reglementărilor contabile: OMF nr. 4291/2022

10 Jan 2023

De reținut

Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 4291/2022 introduce noi modificări și completări reglementărilor contabile din următoarele acte normative:

  • reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice (OMFP) nr. 1.802/2014; 
  • reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016;
  • reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, din anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.103/2017. 

Noile modificări și completările se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente anului 2022, iar operatorii economici care au ales un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic le aplică începând cu primele situații financiare anuale încheiate la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2023.

În detaliu

Prezentăm mai jos principalele modificări și completări aduse Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014:

  • Se aduc completări cu privire la activele cu ciclu lung de fabricație. Mai exact, nu se vor capitaliza costurilor îndatorării pe parcursul perioadelor prelungite în care operatorii economici nu lucrează efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricație. În perioadele prelungite în care se întrerup activitățile necesare pregătirii unui activ pentru utilizare sau pentru vânzare, operatorii economici pot suporta costurile îndatorării. În perioadele în care se execută lucrări tehnice şi administrative semnificative sau când o amânare temporară este o parte necesară a procesului de pregătire a unui activ pentru utilizarea sau pentru vânzare, operatorii economici vor capitaliza costurilor îndatorării. Prevederile se aplică începând cu situaţiile financiare anuale aferente anului 2022, dacă efectul modificării politicii contabile se poate stabili până la data la care respectivele situații financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. În caz contrar, prevederile se aplică costurilor îndatorării suportate de operatori economici în legătură cu împrumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
  • Se abrogă punctul 81 din OMFP nr. 1802/2014 care prevedea: „Atunci când aplicarea pct. 80 (referitoare la costurile îndatorării atribuibile activelor cu ciclu lung de fabricație) constituie o modificare a politicii contabile, entitatea aplică prevederile acelui punct pentru costurile îndatorării aferente activelor cu ciclu lung de fabricație pentru care data de începere a capitalizării este ulterioară datei de 1 ianuarie 2015.” 
  • Se aduc completări cu privire la costurilor care se efectuează în legătură cu construcția unei imobilizări corporale, direct atribuibile acesteia. Astfel, pentru capitalizare, cheltuielile de proiectare şi pentru obținerea autorizațiilor trebuie să fie înregistrate în baza documentelor justificative care atestă efectuarea lor în legătură cu activul în cauză. 
  • Se aduc lămuriri cu privire la sumele înregistrate în contul „419 – Clienți – creditori”. Astfel, la data încasării unui avans de la un client înainte de a i se transfera un bun sau serviciu, operatorul economic va înregistra o datorie față de client și o evidențiază în contul 419 „Clienți – creditori”. Operatorul economic scoate din evidență datoria şi recunoaște venituri atunci când transferă bunurile sau serviciile respective și, prin urmare, își îndeplinește obligația contractuală.
  • Se aduc lămuriri cu privire la sumele înregistrate în contul 472 „Venituri înregistrate în avans”. Mai exact, dacă operatorul economic a perceput de la client un avans nerambursabil (cum ar fi comisioanele de activare din contractele de telecomunicații, comisioanele de constituire din anumite contracte de servicii şi onorariile inițiale din unele contracte de furnizare), și suma se referă la prestarea unui serviciu viitor, se evidențiază în contul 472 „Venituri înregistrate în avans”, urmând a fi recunoscută la venituri atunci când vor fi prestate serviciile respective. În cazul în care avansul nu se referă la servicii viitoare, suma încasată de la client se recunoaște la veniturile perioadei respective.
  • Au fost incluse reglementări pentru înregistrarea dividendelor la operatorii economici care primesc dividende în cursul exercițiului financiar. Aceștia vor evidenția sumele în debitul contului 461 „Debitori diverși”/analitic distinct, prin creșterea contului de datorii  467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”. Regularizarea sumelor se efectuează pe seama dividendelor cuvenite în baza situațiilor financiare anuale aprobate ale operatorului economic care a optat pentru repartizarea interimară de dividende.
  • Se aduc completări cu privire la recunoașterea veniturilor pentru situația când operatorul economic acționează în nume propriu, și exemple de indicatori care pot susține acest fapt. Pe scurt, au fost incluse următoarele exemple, care nu sunt limitative:
    • Operatorul economic este responsabilul principal pentru îndeplinirea contractului.

    • Operatorul economic are un risc legat de stocuri înainte sau după ce bunurile specificate au fost transferate către un client.

    • Operatorul economic are libertatea de a stabili preţul pentru bunul sau serviciul specificat.

Dacă un alt operator economic îşi asumă obligațiile de executare şi drepturile prevăzute în contract și obligația de a transfera clientului bunul sau serviciul contractat (adică nu mai acționează în nume propriu), operatorul economic nu trebuie să recunoască venituri, dar va stabili dacă acționează în calitate de intermediar şi va recunoaște în mod corespunzător veniturile aferente.

  • Se adaugă o nouă categorie: ,,Cesionare prin contract de licență a proprietății intelectuale”, după subsecţiunea 4.17.1 „Venituri", care prevede că licența stabileşte drepturile unui client în ceea ce priveşte proprietatea intelectuală a unui operator economic. Licențele de proprietate intelectuală pot include, dar nu se limitează la, oricare dintre următoarele:
    • programe informatice şi tehnologie;
    • filme, muzică şi alte forme de media şi divertisment;
    • francize;
    • patente, mărci comerciale şi drepturi de autor.

Prin contract se vor identifica obligațiile de acordare a licenței sau licențelor, pe lângă alte bunuri sau servicii contractate. Dacă nu sunt evidențiate distinct, se contabilizează acordarea licenței şi bunurile sau serviciile împreună, ca o singură operațiune. 

Sunt prezentate exemple de licențe care nu sunt distincte de alte bunuri sau servicii contractate:

  • licenţă care constituie o componentă a unui bun corporal şi care este esențială pentru funcționalitatea bunului; 
  • licenţă de care clientul poate beneficia doar utilizând-o împreună cu un serviciu conex.

Dacă licenţa este distinctă de celelalte bunuri sau servicii contractate şi este o obligaţie de executare separată, operatorul economic determină dacă licenţa se transferă clientului la un moment dat sau în timp, analizând și contabilizând diferit venitul corespunzător acordării licenței în funcție de tipul obligaţiei de acordare a licenței: drept de a accesa proprietatea sa intelectuală, sau de a utiliza proprietatea sa intelectuală. 

Redevențele pe bază de vânzări sau pe bază de utilizare promisă în schimbul unei licenţe de proprietate intelectuală sunt recunoscute de operatorii economici doar atunci când sau pe măsură ce are loc ultimul dintre evenimentele de mai jos:

  1. are loc vânzarea sau utilizarea ulterioară; şi
  2. obligaţia de executare căreia i-a fost alocată o parte din sau întreaga redevență pe bază de vânzări sau pe bază de utilizare a fost îndeplinită (sau parțial îndeplinită).
 
  • Sunt introduse o serie de conturi noi în planul de conturi general: 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende", 6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale", 6058 „Cheltuieli cu alte utilități", 694 „ Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit" şi 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit", şi grupa 79 „Venituri din impozitul pe profit". 
  • Se modifică denumirea grupei 60 astfel: „Cheltuieli privind stocurile şi alte consumuri" și  denumirea contului 605 astfel: „Cheltuieli privind utilităţile".
  • Se introduc mențiuni cu privire la funcțiunea conturilor nou-introduse.

Sursa:[Ordinul ministrului finanțelor nr. 4291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile, publicat în Monitorul Oficial nr. 18 din 6 ianuarie 2023]

 

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us