14 Jul 2023
De reținut
Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 1730/2023 introduce noi modificări și completări reglementărilor contabile.
Principalele clarificări și completări se referă la (i) scutirea de la publicarea raportului privind impozitul pe profit pentru filialele mijlocii și mari care sunt controlate de o societate-mamă finală care intră sub incidența legislației unui stat membru al UE și (ii) prima perioada de raportare, având in vedere diverse scenarii privind anul financiar al grupului și/sau al filialei.
În detaliu
Prezentăm mai jos principalele modificări și completări aduse de OMF nr. 1730/2023 reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP (ordinul ministrului finanțelor publice) nr. 1.802/2014 si reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016:
Se modifică indicatorul care generează obligația de întocmire a raportului privind informațiile referitoare la impozitul pe profit; astfel, analiza va lua în calcul veniturile consolidate și nu cifra de afaceri netă consolidată așa cum se menționa în prevederea anterioară. Prin această modificare cerințele se aliniază cu cele privind pregătirea raportului pentru fiecare țară în parte.
Sunt scutite de la publicarea raportului privind informațiile referitoare la impozitul pe profit filialele mijlocii și mari care intră sub incidența legislației unui stat membru al UE.
Se introduce prevederea: „în cazul unui grup a cărui societate-mamă finală este dintr-o țară terță, obligația de publicare a raportului privind impozitul pe profit poate fi îndeplinită de oricare entitate afiliată din cadrul grupului”, în anumite condiții.
Au fost completate prevederile referitoare la conținutul Raportului privind impozitul pe profit:
Principalele completări aduse de OMF nr. 1730/2023 reglementărilor contabile aplicabile operatorilor economici aprobate prin OMF nr. 2.048/2022:
în cazul entităților al cărui exercițiu financiar corespunde perioadei 1 aprilie 2023-31 martie 2024, raportul privind impozitul pe profit va fi publicat până la data de 31 martie 2025. Obligația de raportare a entităților pentru exercițiul financiar încheiat la 31 martie 2024 se aplică dacă veniturile consolidate depășesc cuantumul de 3.700.000.000 lei, atât în exercițiul financiar încheiat la 31 martie 2023, cât și cel încheiat la 31 martie 2024.
dacă o entitate raportoare are un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, exercițiul financiar al raportului privind informațiile referitoare la impozitul pe profit trebuie să corespundă cu exercițiul financiar al situațiilor financiare anuale consolidate.
o filială raportoare al cărei exercițiu financiar este diferit de cel al societății-mamă finale are obligația de raportare conform exercițiului financiar al societății-mamă finale, și nu propriului exercițiu financiar.
entitățile raportoare publică raportul privind informațiile referitoare la impozitul pe profit în termen de 12 luni de la data la care se referă situațiile financiare anuale consolidate.
în cazul unei entități autonome, cuantumul de 3.700.000.000 lei corespunde veniturilor sale individuale.
rapoartele privind impozitul pe profit trebuie să prezinte informații la nivelul statelor Spațiului Economic European.
entitățile raportoare consideră activitățile din statele Spațiului Economic European similar celor dintr-un alt stat membru.
în scopul raportării, entitățile cu sediul într-o țară din Spațiul Economic European se consideră ca fiind cu sediul într-un stat membru, și nu într-o țară terță.
pentru realizarea raportului se utilizează formatul stabilit de Comisia Europeană, adoptat în temeiul art. 48c paragraful (4) din Directiva 2013/34/UE.
Sursa: [Ordinul ministrului finanțelor nr. 1730/2023 pentru reglementarea unor aspecte contabile, publicat în Monitorul Oficial nr. 559 din 21 iunie 2023]
Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania