Clarificări pentru impozitul minim și impozitul specific pe cifra de afaceri, microîntreprinderi și modificări la scutirile de TVA: OUG nr. 31/2024

03 Apr 2024

De reținut

Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 31/2024 (OUG nr. 31/2024) care aduce noi modificări și completări Codului fiscal, privind impozitul minim pe cifra de afaceri, modul de stabilire a plafonului de 500.000 euro pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în cazul „întreprinderilor legate”, și noi condiții pentru aplicarea unor scutiri de TVA.  

În detaliu

Titlul II - Impozit pe profit 

Prin Legea nr. 296/2023 a fost introdus impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) pentru contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Aceștia sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

Totodată, persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale și care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro datorează, suplimentar impozitului pe profit, un impozit specific pe cifra de afaceri.

Conform Legii nr. 296/2023 nu intrau sub incidența prevederilor de mai sus contribuabilii/operatorii economici care desfăşoară exclusiv activităţi de distribuție/furnizare/transport de energie electrică şi gaze naturale şi care sunt reglementați/licențiați de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Prin OUG nr. 31/2024 se elimină termenul „exclusiv” și se clarifică faptul că nu intră sub incidența IMCA, respectiv a impozitului specific pe cifra de afaceri,  contribuabilii/operatorii economici reglementați/licențiați de ANRE care au obținut în anul precedent venituri din activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale în proporție de peste 95% din veniturile totale din care se scad veniturile cuprinse în indicatorul Vs. 

Titlul III - Impozit pe venitul microîntreprinderilor 

Potrivit OUG nr. 115/2023, limita de 500.000 euro privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004.

Prin OUG nr. 31/2024 se aduc clarificări referitoare la „întreprinderile legate”.

O persoană juridică română este legată cu o altă persoană dacă: 

  • deține la o altă persoană juridică română, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere al acelei persoane juridice române; 

  • este deținută de o altă persoană juridică română, direct și/sau indirect, cu peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau această altă persoană are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere; 

  • o persoană deține, în mod direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, sau are dreptul de a numi sau de a revoca administratorul/majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua persoană juridică. Dacă persoana care deține titlurile de participare/drepturile de vot sau de numire/revocare este o persoană juridică română, se cumulează și veniturile acestei persoane; 

  • are unul sau mai mulți acționari/asociați care dețin, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, acționari/asociați care desfășoară și activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică, autorizată. În această situație, se cumulează și veniturile persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică.

Titlul VII - Taxa pe valoarea adăugată  

Prin OUG nr. 31/2024 se clarifică faptul că scutirea de TVA cu drept de deducere se aplică la serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat și la livrarea de echipamente medicale, aparate, dispozitive, şi altele, precum și adaptarea, repararea, închirierea şi leasingul unor astfel de bunuri pentru  operațiunile efectuate de către entităţi nonprofit către unități spitalicești de stat, inclusiv dacă acestea sunt puse la dispoziție gratuit/donate unităților spitalicești din rețeaua publică de stat.

În plus, se reglementează faptul că scutirea cu drept de deducere se aplică și dacă operațiunile menționate  mai sus sunt efectuate către societăți deținute integral de entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar bunurile/serviciile achiziționate de aceste societăți sunt puse gratuit la dispoziția unităților spitalicești din rețeaua publică de stat sau sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de către aceste societăți, cu următoarele condiții pe care unitățile spitalicești trebuie să le îndeplinească:

  • să nu își schimbă destinația de unități spitalicești, 

  • să nu fie înstrăinate, 

  • pe toată durata de funcționare, să presteze servicii medicale gratuit sau decontate de sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără perceperea de taxe hoteliere/de altă natură. 

Când condițiile nu mai sunt îndeplinite, societățile deținute integral de entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF datorează TVA de la data de la care au beneficiat de scutire prin restituirea acesteia.

Sursa:[Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2024 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 274 din 29 martie 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us