A fost aprobată cu modificări OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice : Legea nr. 127/2024

22 May 2024

Pe scurt

Legea nr. 127/2024 aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/2015 (OUG nr. 5/2015) care a stabilit măsuri pentru reducerea efectelor negative ale generării și gestionării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), aduce o serie de modificări ordonanței pentru reducerea deșeurilor și introduce noi standarde de colectare, reutilizare și reciclare a echipamentelor electronice uzate.

De asemenea, Legea nr. 127/2024 transpune Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE).

În detaliu

Precizăm  parcursul legislativ al Legii nr. 127/2024:

  • în anul 2015 a fost înregistrată și adoptată de Senat;

  • în anul 2024  a fost adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președinte prin Decret și publicată în Monitorul Oficial.

Prezentăm  principalele modificări sau completări aduse de Legea nr. 127/2024 la OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice:

  • Se completează Anexa nr. 4 la OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice cu lista neexhaustivă a echipamentelor electrice și electronice (EEE).  În Anexa 4 la OUG nr. 5/2015 era menționată doar lista echipamentelor electrice și electronice. 

  • Formularea privind obligația centrelor de colectare de a prelua toate DEEE de la deținători și distribuitori devine „cel puțin gratuit”. Formularea din OUG nr. 5/2015 era „în mod gratuit”.

  • Se introduce, pentru activitatea de pregătire pentru reutilizare DEEE, obligația ca operatorii economici să fie autorizați în conformitate cu Standardul SR EN 50614:2020, și sunt introduse cerințe privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

  • Lista cuprinzând standardele române care adoptă standardele europene și standardele române originale din domeniul tratării, inclusiv valorificării, reciclării și pregătirii pentru reutilizare a DEEE, este aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 417/2021. În OUG nr. 5/2015 era menționată doar obligația aprobării prin ordin a listei standardelor.

  • Sunt introduse cote de colectare minimă, pe fiecare categorie de EEE introdusă pe piață, cu excepția panourilor fotovoltaice:

    • de la 1 ianuarie 2025, de cel puțin 15%;

    • de la 1 ianuarie 2026, de cel puțin 20%;

    • de la de 1 ianuarie 2027, de cel puțin 30%;

    • de la 1 ianuarie 2028, de cel puțin 40%;

    • de la 1 ianuarie 2029, de cel puțin 50%.

  • Se va elibera Autorizația de mediu doar entităților care au încheiat contracte cu producători de EEE sau organizații colective ale acestora și care respectă standardele prevăzute de Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 417/2021.

  • Se va aproba prin ordin comun al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al ministrului economiei, comerțului și turismului procedura și criteriile de licențiere, revizuire, vizare anuală și anulare a licenței de operare a organizațiilor colective și de aprobare a planului de operare pentru producătorii care își îndeplinesc în mod individual obligațiile prevăzute de OUG nr. 5/2015,  a reprezentanților autorizați, precum și pentru aprobarea componenței și atribuțiilor comisiei de licențiere.

  • Începând cu data de 1 ianuarie 2025, pentru a fi autorizată, o organizație colectivă care implementează răspunderea extinsă a producătorului de EEE trebuie să îndeplinească condițiile și să respecte obligațiile prevăzute prin Legea nr. 127/2024. 

  • Contribuțiile financiare percepute producătorilor, pentru care aceștia îndeplinesc obligațiile privind răspunderea extinsă, vor respecta structura:

    • cel puțin 70% costuri de colectare, preluare, tratare, valorificare și eliminare în condiții de protecție a mediului a DEEE pentru toate EEE puse pe piață;

    • maximum 10% costuri pentru dezvoltarea/funcționarea sistemului de gestionare a DEEE;

    • maximum 5% costuri pentru studii, informare și conștientizare;

    • maximum 15% cheltuieli de funcționare a organizației care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului;

    • lista cu valorile costurilor de gestionare propuse de organizațiile colective este valabilă cel puțin șase luni.

  • Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, ANPM, va putea promova pe întreg teritoriul României un sistem de coordonare a managementului DEEE cu scopul de a îmbunătăți aplicarea  unitară a răspunderii extinse a producătorului și gestionarea DEEE la nivel național. Vor participa la acest sistem, în mod obligatoriu, toți producătorii, reprezentanții autorizați ai acestora, organizațiile colective care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor,  operatorii economici colectori și/sau tratatori autorizați și toate autoritățile administrației publice locale.

  • Producătorii de EEE păstrează răspunderea pentru EEE puse pe piață pe toată durata existenței lor, inclusiv în stadiul de deșeu, și sunt obligați să se asigure că se îndeplinesc obiectivele minime pentru toate DEEE colectate separat, indiferent că sunt trimise spre tratare în mod individual sau prin organizațiile colective.

  • Organizațiile colective care implementează răspunderea extinsă a producătorului vor constitui o garanție în cuantum de 2 milioane lei în favoarea Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), sub formă de depozit bancar sau scrisoare de garanție bancară ori alt instrument de garantare emis de o societate bancară, valabilă pentru întreaga perioadă de autorizare, cu scopul garantării îndeplinirii obligațiilor prevăzute de OUG nr. 5/2015.

AFM evaluează anual garanțiile și poate solicita completarea celor insuficiente în vederea garantării obligațiilor de plată.

  • De la 1 octombrie 2024, reprezentantul autorizat, altul decât organizația colectivă, va constitui o garanție în cuantum de 100.000 lei în favoarea AFM, valabilă pentru întreaga perioadă de autorizare, cu scopul garantării obligațiilor fiscale, și o va completa la solicitarea AFM.

  • În termen de șase luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 127/2024, operatorii autorizați pentru tratarea DEEE sunt obligați să solicite revizuirea autorizațiilor de mediu.

  • În termen de 24 de luni de la de la intrarea în vigoare a Legii nr. 127/2024, operatorii autorizați pentru tratarea DEEE vor demonstra conformarea cu standardele enumerate în Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 417/2021.

  • Responsabilitatea pentru atingerea obiectivelor prevăzute de OUG nr. 5/2015 și a celor introduse  prin Legea 127/2204 privind obligațiile de raportare pentru toate cantitățile de EEE introduse pe piața națională și finanțate de producători, rămase negestionate, va fi exclusiv în sarcina organizațiilor colective licențiate sau aflate în procedură de relicențiere.

  • Dacă AFM constată că suma percepută organizațiilor colective este insuficientă în vederea garantării obligațiilor de plată poate solicita ca diferența de plată să se achite de producătorii afiliați, proporțional cu cota de piață a acestora în cadrul organizației colective.

  • Primul raport de monitorizare se va publica in termen de șase luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 127/2024.

Sursa:[Legea nr. 127/2024 pentru aprobarea OUG nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, publicată în Monitorul Oficial nr. 441 din 14 mai 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us