Ce beneficii ar putea primi angajații din IT pentru compensarea pierderii facilităților fiscale

PwC România Tax Talks

Playback of this video is not currently available

12:03

Majoritatea companiilor nu au putut să acopere sumele pierdute de angajați din cauza eliminării facilităților fiscale pentru angajații din IT, sectorul construcțiilor și industria alimentară. În schimb, unele dintre ele vor să compenseze pierderile prin acordarea de noi beneficii, cu un tratament fiscal mai favorabil, precum stock option plan sau decontarea serviciilor de turism. Despre aceste subiecte, dar și despre importanța educării angajaților în ceea ce privește obligațiile care le revin odată cu acordarea de noi beneficii, au discutat într-o nouă ediție PwC Tax Talks: Oana Munteanu, Ruxandra Popescu și Ana Maria Borza.

Câteva declarații din acest episod:  

Finalul de an a fost unul surprinzător pentru angajații din construcții, IT și din industria alimentară, întrucât au fost eliminate mult mai repede decât se așteptau beneficiile fiscale pe care le aveau și toate companiile din acele industrii s-au trezit de pe o zi pe alta cu o creștere de buget. 

Am observat în barometrul pe care l-am făcut în luna ianuarie – PwC HR Barometru, că doar 10% dintre companii și-au asumat că vor acoperi integral impactul pentru angajați. Pe partea cealaltă, două din zece companii vor să facă ceva pentru angajați, însă nu-și pot asuma întregul impact. Este foarte important că avem companii care sunt dispuse să facă anumite schimbări și să-și modifice politicile de beneficii în așa fel încât să poată acomoda acest impact cât mai bine.

Ce alte beneficii pot primi angajații?

Majoritatea angajaților își aleg tichete de masă, fără să știe că sunt și alte beneficii care au un tratament fiscal net favorabil și cu o valoare mult mai mare.  Spre exemplu, dacă ne gândim la vacanțe, companiile au două opțiuni: voucherele de vacanță sau decontarea cheltuielilor de vacanță. Majoritatea angajaților se duc spre vouchere de vacanță, întrucât ele sunt foarte ușor accesibile, primesc în plus față de un bonus obișnuit de vacanță 20%. Decizia este simplă și le pot achiziționa, de obicei, cu două click-uri. În schimb, atunci când vorbim despre decontarea serviciilor de turism, lucrurile stau mult mai bine fiscal, pentru că acolo, în limita unui anumit plafon anual, nu există nicio taxă. În schimb, există o procedură mult mai birocratică pentru a le obține și atunci foarte multe companii nu și-au canalizat interesul în acea zonă. Cred că acum este un moment bun să se îndrepte spre această oportunitate. Nu toți angajații sunt specialiști în fiscalitate și trebuie să avem o comunicare constantă și pe înțelesul lor. 

Spre exemplu, tot mai multe companii din România au pentru unii dintre angajații lor aceste planuri de acțiuni – stock option plan, care sunt complexe, diverse. Ce este important de știut este că angajatul, când devine posesorul unor acțiuni, trebuie să își îndeplinească obligațiile, să își gestioneze acțiunile pe care le primește, să completeze anumite formulare și declarații. Nu este ușor să știi să îți calculezi câștigul de capital pe care îl obții în urma vânzării acțiunilor tale sau a dividendului. Trebuie să înțelegi ce înseamnă un preț de vânzare. Este nevoie de multă informare și educare din partea companiilor. 

Participanți

  • Oana Munteanu, Director
  • Ruxandra Popescu, Director
  • Ana Maria Borza, Senior Manager

Contact us

Daniel Anghel

Daniel Anghel

Country Managing Partner, PwC Romania

Ionuț Simion

Ionuț Simion

Partener, Servicii de Consultanță Fiscală, PwC Romania

Diana Coroabă

Diana Coroabă

Partener, Servicii de Consultanță Fiscală, PwC Romania

Andreea Mitiriță

Andreea Mitiriță

Partener, Servicii de Consultanță Fiscală, PwC Romania

Ruxandra  Târlescu

Ruxandra Târlescu

Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania

Adriana Costea

Adriana Costea

Partener, Servicii de Consultanță Fiscală, PwC Romania

Dan Dascălu

Dan Dascălu

Partener, D&B DAVID si BAIAS S.C.A., Romania

Ana-Maria Iordache

Ana-Maria Iordache

Partener, D&B DAVID si BAIAS S.C.A., Romania

Anda  Rojanschi

Anda Rojanschi

Partener, D&B DAVID si BAIAS S.C.A., Romania

Tel: +40 21 225 3765

Follow us