06 Mar 2023
Analiza de risc nu este un subiect nou pentru profesioniștii în acest domeniu, dar a căpătat un nou sens și o importanță strategică, pe măsură ce organizațiile se străduiesc să anticipeze factorii care ar putea avea efecte negative asupra activității lor.
Având în vedere presiunea din ce în ce mai mare din partea autorităților de reglementare și a investitorilor, acest subiect a devenit domeniul de competență al echipelor de leadership, care își doresc să transforme riscurile în oportunități.
Trei schimbări sporesc atât importanța, cât și complexitatea analizei de risc
În prezent, gestionarea riscurilor este strâns legată de strategie. Clienții și părțile interesate se așteaptă nu doar ca directorul general să cunoască punctele vulnerabile ale organizației, ci toți membrii echipelor de leadership.
Miza cuantificării riscurilor este în schimbare având în vedere că volumul și tipurile de date disponibile în prezent pentru a ajuta la înțelegerea acestora sunt la un nivel fără precedent. Un număr substanțial de date intră în organizații pe baza informațiilor generate în timp real de echipamentele digitale. Acestea pot aduce detalii din diverse perspective ce pot contribui la analiza de risc.
Interconectarea riscurilor modifică complexitatea analizei. Până de curând, cuantificarea acestora era specifică unui anumit domeniu, . Abordarea s-a schimbat: înțelegerea riscurilor ține acum de mai multe domenii, departamente și, uneori, este necesară chiar și expertiză din exteriorul companiei.
Un exemplu concret este chiar invazia Ucrainei pentru că demonstrează interconexiunea dintre amenințările geopolitice și lanțurile de aprovizionare, piețele financiare și atacurile cibernetice. Astfel, o analiză a riscurilor trebuie să cuprindă toate aceste domenii pentru a înțelege cu adevărat potențialul impact asupra activității unei companii.
Un alt lucru pe care echipele de leadership trebuie să îl aibă în vedere este dezvoltarea unui model financiar de încredere care să includă strategia, modelul de afaceri și factorii de risc. Acesta este o sursă importantă de informații interne și externe pentru a evalua vulnerabilitățile și indica scenariile ce trebuie avute în vedere.
Există două domenii importante în care directorii executivi ar trebui să se implice:
Cultura: În multe organizații, analiza de risc nu a reprezentat întotdeauna o prioritate. Însă, dacă își doresc să aibă o viziune de ansamblu asupra impactului amenințărilor și să le transforme în oportunități, aceasta trebuie pusă pe agenda liderilor. Vestea bună este că echipele de leadership acordă atenție acestui aspect. De exemplu, potrivit, raportului PwC Chief Data Officer 2023, tot mai multe companii își numesc un Chief Data officer (CDO): anul trecut 27% dintre cele mai importante 2.500 de companii listate globale aveau desemnat un CDO, în creștere de la 21% în 2021. Rolul său este dublu: să analizeze datele pentru a identifica arii de inovare și să se asigure că acestea sunt gestionate prin procese interne solide din perspectiva securității.
Competențe: Este esențial să existe scenarii în care liderii companiilor să poată avea încredere pentru a lua decizii. Acest lucru necesită resurse umane care să demonstreze că au cunoștințe solide despre industrie. Astfel, marile companii încep să înțeleagă că este important să reuneasă experți care dețin competențe tot mai diverse precum analiști financiari, ingineri geospațiali, climatologi și nu numai pentru a înțelege amenințările și punctele vulnerabile.
Așasar, organizațiile cu cele mai bune performanțe vor fi cele care vor avea o viziune de ansamblu asupra riscurilor, bazată pe analize complexe desfășurate cu implicarea experților din domenii variate.
Mircea Bozga
Partener, Servicii de audit al riscului
PwC România
Partener și Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Romania
Daniel Vinerean
Avocat senior coordonator, D&B DAVID si BAIAS S.C.A., Romania
Tel: +40212253460