”Este necesar, în opinia noastră, ca toți liderii de afaceri din România să devină conștienți, cât mai curând, de rolul mega-tendințelor în societate și de forța cu care acestea acționează, pe termen lung și în mod interconectat, pentru remodelarea industriilor și a mediului concurențial. Este nevoie ca executivii să-și concentreze eforturile pentru fundamentarea unui proces decizional strategic de înaltă calitate, care să stabilească un set clar de priorități de reinventare, să realoce resursele și să exploreze căile prin care pot stimula inovația în crearea unui portofoliu de produse care să vină în întâmpinarea noilor nevoi ale clienților.”
În privința perspectivelor economiei României, opiniile sunt împărțite între executivii care previzionează o accelerare a creșterii economiei locale și cei care anticipează o stagnare sau o diminuare a acesteia.
Cu toate acestea, liderii de organizații din țara noastră rămân optimiști cu privire la evoluția favorabilă în următorii 1-3 ani a afacerilor pe care le conduc, precum și în privința creșterii numărului de angajați în următoarele 12 luni, în ciuda numeroaselor amenințări la adresa dezvoltării companiilor. Astfel, directorii generali din România consideră că organizațiile lor sunt vulnerabile mai ales în fața conflictelor geopolitice și a lipsei de resurse umane calificate. Volatilitatea macroeconomică și inflația completează lista principalelor riscuri percepute.
”În contextul actual, extrem de tensionat, stabilitatea și predictibilitatea sistemului fiscal sunt esențiale pentru viabilitatea și dezvoltarea afacerilor, permițând companiilor să planifice pe termen lung și să facă investiții strategice fără teama unor schimbări bruște care le-ar putea afecta rentabilitatea. Este nevoie ca autoritățile să adopte politici fiscale clare și coerente, care să susțină creșterea economică și să asigure competitivitatea pe termen lung a companiilor și atractivitatea investițională a României.”
Deși optimismul directorilor generali la nivel global și din România în ceea ce privește viabilitatea organizațiilor pe termen lung este mai mare decât anul trecut, însă sub nivelul înregistrat în 2023, aceștia continuă să recunoască necesitatea de a-și reinventa modelele de afaceri.
Ritmul reinventării este lent pentru că nu toate organizațiile sunt suficient de motivate. În plus, barierele în calea acestui demers sunt numeroase, incluzând calitatea procesului decizional, nivelurile scăzute de realocare dinamică a resurselor între unitățile de business de la un an la altul, precum și discrepanța dintre durata relativ scurtă a mandatului directorilor generali și forțele puternice pe termen lung în acțiune. Identificarea acțiunilor strategice care vor permite companiilor să prospere chiar și în condițiile schimbării rapide a contextului de afaceri rămâne esențială pentru succesul organizațiilor.
”Provocarea cu care se confruntă liderii de organizații este aceea de a conduce afacerile ca și cum ar fi în funcție pentru următorii zece ani, chiar dacă durata mandatului lor este, foarte probabil, mult mai scurtă. Însă pentru a asigura succesul acestui demers, consiliile de administrație trebuie să încurajeze, să sprijine și să motiveze echipa de conducere să adopte o perspectivă strategică pe termen lung ca răspuns la presiunea și imperativul reinventării. Acest aspect al politicii de guvernanță corporativă, deși nu este nou, capătă o importanță majoră în acest context.”
La doi ani după ce Inteligența Artificială (AI) a început să capteze atenția directorilor generali, primele rezultate ale utilizării acesteia sunt promițătoare. Liderii de organizații rămân, în general, optimiști cu privire la potențialul Inteligenței Artificiale, dar așteaptă rezultate mai solide. Astfel, 43% dintre executivii din România se așteaptă ca investițiile lor în această tehnologie să îmbunătățească rentabilitatea în anul următor, procentul fiind mai mare față de ediția anterioară a studiului (37%). Majoritatea directorilor generali anticipează că, în următorii trei ani, Inteligența Artificială (inclusiv cea generativă) va fi integrată sistematic în compania lor, mai ales în ceea ce privește platformele tehnologice și procesele de afaceri și fluxurile de lucru operaționale. Mai puțini plănuiesc să folosească AI pentru a dezvolta noi produse și servicii sau pentru a remodela strategia de bază a afacerii.
„Vom fi martorii expansiunii și diversificării domeniilor de utilizare, pornind de la recunoașterea facială în aplicații de realitate augmentată și virtuală, managementul resurselor energetice, vehicule autonome, explorare spațială, și până la proceduri medicale asistate (investigații, diagnostic, tratament, intervenții), gestionarea dezastrelor naturale, educație personalizată și agricultură inteligentă. În acest moment, implementarea Inteligenței Artificiale este o alegere strategică pentru afacerile care doresc să prospere în era tehnologiilor digitale, unde inovația este cheia succesului.”
Acțiunile pentru combaterea schimbărilor climatice și tranziția către o economie sustenabilă devin tot mai importante. Aflate sub scrutinul clienților, investitorilor și angajaților, companiile se confruntă cu presiuni pentru a-și schimba modelele operaționale, a-și adapta portofoliul de produse și a se conforma cu reglementările și așteptările în continuă schimbare legate de sustenabilitate. O treime dintre directori generali consideră că investițiile prietenoase cu mediul realizate în ultimii cinci ani au favorizat creșterea veniturilor din vânzarea produselor sau serviciilor. Totuși, deși par a fi dispuși, în general, să investească în sustenabilitatea propriilor organizații, directorii generali nu sunt dispuși să reducă pragul de profitabilitate.
Complexitatea reglementărilor (schimbările de politici, cerințele locale neuniforme) reprezintă și anul acesta cea mai importantă barieră în opinia directorilor de companii care au inițiat investiții ecologice în ultimele 12 luni.
Care sunt măsurile pe care le-au luat directorii executivi pentru a face față provocărilor? Ce îi motivează să își păstreze optimismul pentru viitorul companiei și pentru evoluția economiei locale în următorii ani? 5 CEO de top din România vorbesc în interviurile incluse în acest raport despre prioritățile pe care le au în perioada următoare și acțiunile pe care le-au planificat pentru a maximiza perspectivele de creștere ale companiilor: Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager PPC România, Gilles Ballot, CEO Carrefour România, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română, Elisabeta Moraru, Country Director Google România, Christina Verchere, CEO OMV Petrom.