Agenda pentru mâine a

liderilor de afaceri

PwC Global CEO Survey – Ediția a XXIV-a, 2021

Încă din 2008 PwC a analizat gradul de optimism al directorilor generali din întreaga lume pentru a determina atât direcția, cât și amplitudinea evoluției Produsului Intern Brut (PIB) global, rezultând constant previziuni corecte. Ca tendință generală, în ediția din 2021 a studiului, după un an de incertitudini și dificultăți, în care au fost nevoiți să-și regândească activitatea, liderii de organizații se declară foarte încrezători în evoluția economiei globale.

Află mai multe informații

Despre PwC Global CEO Survey

În ultimii 24 de ani sondajul global realizat de PwC în rândul directorilor generali a oferit liderilor de organizații, autorităților și comunității de afaceri din întreaga lume o perspectivă unică asupra viziunii și deciziilor de business ale directorilor de companii la nivel mondial.

Pentru a XXIV-a ediție a studiului, PwC a intervievat, în ianuarie-februarie 2021, 5.050 de directori generali din 100 de țări (inclusiv România), cu privire la cele mai importante aspecte ale societății actuale. În cadrul raportului, rezultatele globale și regionale au la bază un sub-eșantion de 1.779 de respondenți, selectați proporțional cu PIB-ul nominal al fiecărei țări, pentru a asigura reprezentativitatea tuturor teritoriilor. Rezultatele la nivel de țară se bazează pe eșantionul complet de 5.050 de directori generali.

A X-a ediție a raportului asupra principalelor rezultate pentru România explorează opiniile a 174 de directori generali din țara noastră, care au răspuns la chestionarul online.

Playback of this video is not currently available

55:40

Principalele rezultate pentru România

CEO Survey, Ediția a XXIV-a

Criza sanitară a declanșat rezerve imense de creativitate, o incredibilă mobilizare de forțe, liderii politici și directorii de organizații din întreaga lume căutând împreună soluții durabile la această provocare, ce va remodela cu siguranță felul în care va evolua lumea.

Ionuț Simion Country Managing Partner, PwC România

Optimism în privința creșterii

La un an de la declanșarea pandemiei directorii generali din întreaga lume manifestă un nivel record de optimism în ceea ce privește  redresarea economiei globale. Deși criza sanitară rămâne în atenția întregului mapamond, ponderea celor care estimează îmbunătățirea evoluției PIB-ului global în următoarele 12 luni atinge 76%, cel mai înalt nivel din ultima decadă, cu aproape 20 de puncte procentuale mai mare decât precedentul record (57%), înregistrat în ediția din 2018 a studiului.

Persistă totuși anxietatea

În ciuda creșterii încrederii directorilor generali în capacitatea de revenire a economiei globale și în perspectivele de creștere a propriilor organizații, se remarcă o intensificare a îngrijorărilor acestora cu privire la majoritatea amenințărilor analizate în studiu, comparativ cu anul trecut. Echilibrul între optimism și anxietate este precar în acest moment, din cauza volatilității încă destul de ridicate a piețelor. Coordonarea afacerilor într-o atmosferă generală tensionată este o provocare continuă pentru liderii de organizații, mulți dintre ei punându-și întrebări despre potențialul de redresare al piețelor locale și globale.

Investiții în transformarea digitală și în transparență

Aproximativ jumătate dintre directorii generali atât la nivel global, cât și în Europa Central și de Est și în România planifică creșteri exprimate prin două cifre procentuale în investițiile în transformarea digitală. De asemenea, aproape o treime (31%) dintre liderii de organizații la nivel global afirmă că investițiile lor în securitatea cibernetică vor crește cu 10% sau mai mult. Procentul omologilor din țara noastră care împărtășesc același punct de vedere este chiar mai mare (35%), în schimb ponderea în Europa Centrală și de Est este mai redusă (27%).

Anul 2020 a dat un impuls semnificativ transformării digitale, însă este foarte important ca acest demers să continue pentru a crește calitatea serviciilor și produselor, numărul locurilor de muncă și, implicit, Produsul Intern Brut.

Dinu BumbăceaLider al Departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC România

Capitalul uman și competitivitatea organizațiilor

Grija față de oameni a fost întotdeauna semnul distinctiv al unui bun management. Dar pentru ca o societate în ansamblul său să prospere este necesară extinderea acestei atitudini dincolo de granițele companiilor, la cadrul mai larg al comunităților în care își desfășoară activitatea aceste organizații.

Directorii generali rămân în general optimiști cu privire la majorarea numărului de angajați din organizațiile lor în următoarele 12 luni. 46% dintre directorii generali din România consideră că numărul de angajați va crește în următoarele 12 luni. Deși procentul este puțin mai mare decât cele înregistrate la nivel global și regional, el marchează o scădere față de perioada 2018-2020 (53%).

41%

dintre directorii generali din România se concentrează pe creșterea productivității prin automatizare și tehnologizare

39%

dintre directorii generali din România au ca prioritate îmbunătățirea competențelor și adaptabilității angajaților

34%

dintre directorii generali din România se concentrează pe cultura organizațională și conduita la locul de muncă

Guvernele și companiile – alianță pentru dezvoltare

În opinia directorilor generali din România, ordinea primelor trei priorități pe care ar trebui să le aibă Guvernul rămâne ca în edițiile din 2015 și 2016 ale studiului:

  • Crearea unui sistem fiscal eficient, opinie împărtășită de 71% dintre respondenți;
  • Îmbunătățirea infrastructurii fizice și digitale, menționată de 68% dintre cei intervievați;
  • Dezvoltarea unei forțe de muncă pregătite, educate și flexibile – părere susținută de 61% dintre participanții la studiu.

Companiile din România intenționează să sprijine Executivul pentru îndeplinea obiectivelor acestuia în domeniile considerate prioritare: sistem fiscal competitiv și eficient, infrastructură fizică și digitală adecvată, precum și forță de muncă instruită și flexibilă. Așadar, cele mai  importante priorități pe care liderii de organizații din țara noastră le doresc incluse pe agenda Guvernului se regăsesc în mare parte și în lista domeniilor în care companiile doresc să se implice.

Contact us

Ionuț Simion

Ionuț Simion

Partner, Tax Services, PwC Romania

Follow us