Incertitudine în privința creșterii – prudența prevalează

A XXII-a ediție a studiului PwC Global CEO Survey

Per ansamblu, punctele de vedere ale directorilor generali cu privire la creșterea economică globală sunt mai polarizate în acest an. Ca tendință generală, comparativ cu ediția precedentă a studiului, liderii de organizații se dovedesc a fi mai pesimiști în privința perspectivelor economiei globale.

La nivel global, aproape o treime (29%) dintre directorii de companii consideră că ritmul creșterii economice globale se va diminua în următoarele 12 luni. Procentul este semnificativ mai mare față de nivelul înregistrat anul trecut (5%), marcând un salt record al prognozelor pesimiste. Rezultatul este în contrast puternic cu nivelul record de optimism înregistrat în ediția anterioară a studiului, atunci când procentul respondenților care previzionau accentuarea creșterii economice globale aproape se dublase, ajungând la 57%, de la 29% în 2017.

Din fericire, nu toți liderii de afaceri au aceeași viziune sumbră. Cei mai mulți (42%) dintre directorii generali la nivel global mizează în continuare pe îmbunătățirea perspectivelor economice, deși procentul lor este semnificativ mai mic comparativ cu cel înregistrat cu un an în urmă. 

Directorii generali din Europa Centrală și de Est împărtășesc în general punctul de vedere al omologilor la nivel global, procentele fiind destul de apropiate. Liderii de organizații își ajustează în scădere previziunile pentru 2019 din cauza incertitudinilor politice și economice tot mai crescute din regiune. Se remarcă o majorare accentuată a procentului directorilor de companii care se așteaptă la o diminuare a creșterii economice globale (31%, de la 6% în urmă cu un an). Iar ponderea celor care se declară încrezători în privința perspectivelor economiei mondiale scade la 38%, de la 45% în 2018.

Anul acesta, gradul de optimism al respondenților din România în ceea ce privește evoluția economiei globale este mai scăzut decât cel al omologilor din Europa Centrală și de Est. Astfel, 38% dintre liderii de afaceri din țara noastră consideră că economia globală își va încetini creșterea. Procentul este aproape de trei ori mai mare decât cel înregistrat în ediția precedentă (13%). La polul opus, doar 33% dintre directorii generali din România declară că se așteaptă la un an mai bun pentru economia globală și preconizează o accentuare a creșterii, comparativ cu 49% cu un an în urmă. 

După cinci ani în care ponderea liderilor de organizații din țara noastră care mizau pe o creștere mai mare a economiei mondiale a fost semnificativ superioară celei a directorilor de companii care prognozau scăderi ale ritmului de creștere, ediția din acest an a studiului aduce o inversare a situației. Un procent mai mare al „pesimiștilor” a mai fost înregistrat în 2012 și 2013, atunci când economia românească încerca să iasă dintr-o criză dură și îndelungată.

„Deși directorii generali sunt mai puțin optimiști decât în urmă cu un an, ei au în continuare încredere în capacitatea organizațiilor pe care le conduc de a obține venituri în creștere. Există premise bune pentru dezvoltarea afacerilor, dar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de un mediu economic stabil și predictibil. Căci aceste trăsături ale unei economii sănătoase sunt esențiale pentru liderii de companii atunci când planifică creșterea. În acest sens, este deosebit de important dialogul permanent dintre mediul de afaceri și factorii decizionali cu privire la politica economică și fiscală, astfel încât dezvoltarea companiilor din România și continuarea programelor investiționale să se poată realiza pe baze solide.”

Ionuț Simion, Country Managing Partner, PwC Romania

Contact us

Ionuț Simion

Partner, Tax Services, PwC Romania

Cristian Tomescu

Manager, Marketing and Business Development , PwC Romania

Tel: +40 21 225 3547

Follow us