O nouă fraudă de TVA cu îmbrăcăminte importată, descoperită de Direcția Antifraudă ANAF

05/03/18

Pe scurt

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF au descoperit o fraudă cu  îmbrăcăminte și încălțăminte importată din Turcia, având ca scop eludarea plății TVA la bugetul de stat prin diminuarea valorii declarate în vamă a mărfii importate.

 

În detaliu

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă au identificat o societate din România care – ca parte dintr-un lanț tranzacțional creat cu scopul de a eluda plata taxelor și impozitelor - realiza operațiuni de import de îmbrăcăminte și încălțăminte din Turcia. Prejudiciul adus statului este estimat la 9,24 milioane RON (aproximativ 2 milioane EUR), reprezentând TVA și impozit pe profit. Marfa importată era declarată în vamă la valori foarte mici, scopul principal fiind diminuarea taxei pe valoarea adăugată datorată la bugetul de stat. Mărfurile erau vândute ulterior preponderent fără întocmirea de documente legale și fără înregistrarea veniturilor reale obținute, urmărindu-se în acest fel sustragerea de la plata taxelor și impozitelor aferente.

Potrivit legislației de TVA în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, autorităților fiscale li se permite să refuze agenților economici deducerea TVA doar dacă, după administrarea mijloacelor de probă prevăzute de lege, pot demonstra dincolo de orice îndoială că agentul economic știa sau ar fi trebuit să știe că tranzacția în cauză făcea obiectul unei fraude TVA care a intervenit în amonte sau în aval în lanțul tranzacțional.

În acest context vă informăm că rețeaua PwC a dezvoltat la nivelul Europei Centrale si de Est două instrumente informatice unice de detectare a fraudelor în domeniul TVA. Cele două soluții, VAT Fraud Tracker și FAIT, permit monitorizarea datelor actuale și istorice pentru a urmări comerțul intracomunitar cu bunuri și pentru a identifica vânzătorii / clienții susceptibili de implicare în activități frauduloase.

 

De reținut

Pentru a evita respingerea de către autoritățile fiscale a dreptului de deducere a TVA, contribuabilii sunt încurajați să fie proactivi și să monitorizeze măsura în care furnizorii / clienții lor ar putea fi implicați în lanțuri frauduloase.

Noile noastre aplicații informatice, VAT Fraud Tracker și FAIT, pot fi primii pași în acest sens.

Pentru a testa versiunea demonstrativă în mod gratuit, puteţi stabili chiar acum o întâlnire cu echipa PwC.

[Sursa: http://www.antifrauda.ro/O-societate-importatoare-din-Turcia-a-ascuns-de-la-taxare-peste-96-la-suta-din-veniturile-realizate,-prejudiciul-creat-dep%C4%83%C8%99e%C8%99te-9,24-milioane-lei-a-253.html]

Contact us

Daniel Anghel

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Ana Sebov

Ana Sebov

Forensics Leader, Romania

Follow us