Cum pot companiile să rămână performante într-o lume care încurajează sustenabilitatea?

CSRD relansează agenda ESG

pwc csrd is resetting the esg value-creation in cee

Directiva UE privind Raportarea Corporativă în materie de Sustenabilitate (CSRD) a fost publicată în decembrie 2022 și în unele cazuri va intra în vigoare în anul fiscal 2024. CSRD se aplică unui număr de aproximativ 50.000 de companii listate sau cu operațiuni semnificative în Uniunea Europeană și implică raportări mai detaliate privind nivelul lor de sustenabilitate decât oricare altă reglementare de până acum.

Întrebarea cheie pe care liderii de afaceri ar trebui să o pună despre CSRD nu este legată strict de conformitate. Ci, mai degrabă, ar trebui să fie - Cum pot companiile să rămână performante într-o lume care încurajează sustenabilitatea?

Există mai multe răspunsuri la această întrebare - soluții care se înscriu în obiectivele de a atinge zero emisii nete, tehnologii de decarbonizare, eforturi de a crea noi produse și servicii verzi, proiecte care fac posibilă economia circulară și multe alte componente ale sustenabilității. Aplicarea CSRD poate crea multiple oportunități pentru liderii de companii dacă va fi percepută drept mai mult decât un exercițiu de bifare a unor cerințe.

CSRD este o directivă care poate fi folosită și drept un ghid care ajută companiile să respecte și să se implice în aplicarea standardelor de sustenabilitate stabilite la nivel european. Este un cadru de raportare mult mai complex decât cel existent în acest moment, mai bine fundamentat și structurat, care va avea un impact asupra a 50.000 de companii din întreaga lume în următorii ani, putând duce la schimbări în toată structura orizontală și de operațiuni a unei companii. PwC oferă clienților informațiile și instrumentele de care au nevoie pentru o raportare eficientă, care să respecte toate standardele și cerințele impuse prin CSRD, dar și sprijin pentru a crea cea mai bună strategie de transformare pentru ca țintele CSRD să devină un catalizator de creștere a performanței. Pentru a afla mai multe detalii, programați o întâlnire cu echipa de experți CSRD dedicată.

Monica Movileanu, Partener PwC România, Liderul Platformei de ESG în România

Liderii ar trebui să privească CSRD dincolo de elementele de conformitate și să susțină o aliniere a strategiei companiei și a obiectivelor de sustenabilitate, lucru care poate duce și la rezultate financiare mai bune.

Această abordare presupune ca echipa de management să facă patru schimbări în modul în care își gestionează afacerea: să integreze țintele de sustenabilitate în strategie, să aibă o imagine despre impactul companiei asupra lumii, să îmbunătățească procesul decizional și să elaboreze date mai utile. Citiți mai multe în acest articol despre CSRD de pe site-ul PwC.

CSRD pe scurt

Ce este CSRD?

Directiva Europeană privind Raportarea Corporativă în materie de Sustenabilitate (CSRD) este o reglementare care urmează să fie implementată. Aceasta impune companiilor să prezinte informații extinse și detaliate despre rezultatele în domeniul sustenabilității și implicațiile strategice asociate. Informațiile conținute în raportare sunt stabilite de Standardele Europene de Raportare a Sustenabilității (ESRS).

Standardele de raportare privind sustenabilitatea cuprinse în ESRS, care se aplică în cadrul UE, acoperă o multitudine de teme legate de protecția mediului, incluziune socială și buna guvernare (ESG) - inclusiv schimbările climatice, biodiversitatea, drepturile omului, etc. Scopul principal al ESRS este de a crea o structură simplă și logică a informațiilor care privesc sustenabilitatea. Aceste standarde sunt o parte integrantă a CSRD, un set cuprinzător de 12 ESRS fiind deja elaborat, urmând a fi create și altele.

European Sustainability Reporting Standards (ESRS)

Ce companii sunt afectate?

Toate companiile cotate pe piețele reglementate din UE și companiile mari nelistate - inclusiv companiile multinaționale cu sediul în afara UE. CSRD se va aplica în cazul a aproximativ 50.000 de companii la nivel global - inclusiv 10.000 de companii cu sediul în afara UE și le include pe cele din următoarele categorii:

  • Companii cu valori mobiliare listate pe o piață reglementată din UE (cu unele excepții, cum ar fi „micro-întreprinderile”). 
  • Companii din UE nelistate, de anumite dimensiuni (inclusiv filialele din UE ale companiilor cu sediul în afara UE, care pot fi acoperite de raportarea consolidată a companiilor-mamă).
  • Companii-mamă din UE nelistate, cu participații totale care depășesc anumite valori. [1]

[1] Companiile trebuie să se conformeze CSRD dacă depășesc două dintre următoarele trei praguri: active totale de 20 de milioane de euro, venituri de 40 de milioane de euro și un număr mediu de 250 de angajați în timpul anului fiscal, la două date consecutive de bilanț.

Ce este necesar?

Companiile trebuie să evalueze aplicabilitatea temelor de sustenabilitate pentru lanțurile lor valorice și să decidă care dintre cele peste 1.000 de puncte de date vor fi incluse în rapoarte. Sunt cerute și informații calitative, cum ar fi modul în care strategia corporativă ține cont de oportunitățile și riscurile de sustenabilitate. Toate informațiile vor fi supuse unui audit independent (începând de la nivelul limitat).

Cine este responsabil?

Directorii executivi, directorii financiari, directorii în securitatea informațiilor - în unele cazuri întregile echipe de management - vor avea noi sarcini de CSRD în fiecare zi. Consiliile de supraveghere și comitetele de audit trebuie să supervizeze raportarea companiei cu privire la sustenabilitate.

Care este cronologia implementării CSRD?

Companiile care sunt acum supuse Directivei UE privind raportarea non-financiară trebuie să respecte Directiva pentru exercițiile financiare care încep la data de 1 ianuarie 2024 (depunere a rapoartelor în anul fiscal 2025). Celelalte companii listate, precum și companiile nelistate care depășesc anumite praguri valorice, vor avea mai mult timp la dispoziție.

Timeline for CSRD coming into effect

[1] Companiile trebuie să se conformeze cerințelor CSRD dacă depășesc două dintre cele trei praguri valorice stabilite: active totale de peste 20 de milioane de euro, venituri anuale mai mari de 40 de milioane de euro și o medie de peste 250 de angajați în timpul anului fiscal respectiv, la două date consecutive ale bilanțului.

Servicii

Structura de servicii a PwC ne permite să oferim sprijin clienților noștri în adaptarea la normele CSRD și creșterea performanța afacerii lor.

Specialiștii noștri cu expertiză CSRD din Europa Centrală și de Est au o acoperire largă a domeniilor. Echipa noastră reunește peste 460 de practicieni ESG din 27 de țări din regiune și alți specialiști din diversele noastre linii de servicii, oferind clienților o competență extinsă în rezolvarea cerințelor CSRD:

  • Consultanță: cunoștințe și experiență strategică în domenii ca biodiversitatea, lanțurile de aprovizionare și economia circulară, întreprinderi mici și mijlocii cu activități în ecologie 
  • Taxe și Servicii juridice: analiză a nevoilor și administrare CSRD/ESRS 
  • Audit (planificare și pregătire de rapoarte) și 
  • Resurse umane (P&O).

Oferim o gamă largă de soluții digitale prin parteneriatele noastre. Colectarea, analiza și prezentarea informațiilor pentru a lua decizii bazate pe dovezi sunt asigurate cu ajutorul partenerilor din ecosistemul nostru, precum Salesforce, Microsoft, Oracle și SAP.

Abordarea noastră este flexibilă și adaptată fiecarui client. Ne valorificăm experiența pentru a oferi clienților recomandări actualizate periodic care duc la o dezvoltare eficientă a procedurilor și metodologiilor.

Contact us

Monica Movileanu

Monica Movileanu

Partner, Capital Markets and Accounting Advisory Services, Assurance, PwC Romania

Follow us

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Hide