Reinventarea afacerilor pentru viitor

Principalele rezultate pentru România ale PwC Global CEO Survey 2023

Percepția directorilor generali din România:

 

Tensiunile actuale ale mediului de afaceri influențează dramatic optimismul directorilor generali în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare a economiei mondiale și a economiilor naționale, precum și cu privire la capacitatea propriilor organizații de a genera venituri în creștere. 

Text and image

Chapter 1 image

Cum credeți că va evolua creșterea economică în următoarele 12 luni în țara dumneavoastră?


Condițiile macroeconomice care s-au deteriorat semnificativ în ultima perioadă în multe state ale lumii, inflația care atinge niveluri care nu s-au mai înregistrat în ultimele decenii și incertitudinea geopolitică accentuată determină directorii generali să regândească tot mai des planurile pentru situații de urgență și strategiile de reziliență ale propriilor companii. Iar transformarea organizațiilor pentru viitor nu poate fi realizată eficient decât dacă sunt depășite potențialele obstacolele din cursa pentru consolidarea și prosperitatea afacerilor pe termen scurt.   

Echilibrul pe care directorii generali doresc să-l obțină, între nevoia de optimizare a operațiunilor curente și crearea unei strategii de reinventare a afacerii pentru viitor, nu poate fi atins dacă organizația pierde războiul pentru talente sau întârzie tranzacțiile strategice.


Chapter 2 image

O bună parte dintre directorii generali au îndoieli în legătură că viabilitatea economică a organizațiilor lor peste zece ani. Aceștia prevăd multiple provocări posibile la adresa profitabilității industriilor în care activează. De mai mulți ani liderii de afaceri sunt pe deplin conștienți de nevoia de schimbare a companiilor și, de asemenea, se gândesc la strategiile de care au nevoie în acest sens.

Directorii generali încearcă să păstreze o agendă balansată între prezent și viitor. Astfel, ei sunt preocupați să obțină un echilibru în ceea ce privește timpul și resursele pe care sunt dispuși să le investească, între coordonarea operațiunilor actuale și reinventarea afacerii pentru viitor. De asemenea, devine tot mai importantă transformarea rolului de lider – directorii de companii trebuie să delege din atribuțiile lor operaționale și să împuternicească propria echipă de conducere pentru a pregăti împreună schimbarea.

Pentru a oferi mediului de afaceri din țara noastră informații utile cu privire la oportunitățile actuale și o privire în perspectivă, am invitat câțiva dintre cei mai proeminenți lideri de organizații din România să aprofundeze o parte din acțiunile lor strategice în fața provocărilor cu care se confruntă. Astfel, în cursul lunii martie 2023, i-am rugat să răspundă la două întrebări, și anume: Ce măsuri ați luat sau vă pregătiți să luați pentru a face față riscurilor care amenință economia globală și locală? Ce vă motivează să vă păstrați optimismul pentru viitorul companiei voastre și pentru evoluția economiei locale în următorii ani? Vă invităm să citiți câteva dintre prioritățile acestora și acțiunile pe care le vor întreprinde în perioada imediat următoare:

Click aici

Contact us

Dinu Bumbăcea

Dinu Bumbăcea

Country Managing Partner și Lider al Departamentului de Consultanță pentru Afaceri, PwC Romania

Follow us