Completarea Codului muncii: Legea nr. 241/2023

26 Jul 2023

De reținut

Completarea adusă Codului muncii are în vedere reglementarea unui nou beneficiu pentru angajați, și anume posibilitatea salariaților care au în întreținere copii cu vârsta de până la 11 ani de a solicita să lucreze de la domiciliu sau în regim de telemuncă, cel puțin patru zile pe lună, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.

În detaliu

Prin Legea nr. 241/2023 a fost introdus un nou articol în Codul muncii, care prevede că salariații care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază, la cerere, de patru zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții. 

Dacă ambii părinți sau reprezentanți legali ai copiilor sunt salariați, cererea unui părinte/reprezentant legal pentru telemuncă/muncă la domiciliu va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care trebuie să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat desfășurarea activității în astfel de condiții.

În cazul părintelui singur sau reprezentantului legal singur nu este necesară declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal.

Salariații care solicită să lucreze în regim de telemuncă/muncă la domiciliu trebuie să dispună de toate mijloacele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile potrivit fișei postului.

[Sursa: Legea nr. 241/2023 pentru completarea Codului muncii, publicată în Monitorul Oficial nr. 673 din 21 iulie 2023]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us