Activele luate în calcul pentru determinarea indicatorilor I și A la calculul impozitului minim pe cifra de afaceri: OMF nr. 10/2024

12 Jan 2024

De reținut

Prin Ordinul Ministrului Finanțelor (OMF) nr. 10/2024 s-au stabilit activele eligibile luate în calcul pentru determinarea indicatorilor I și A din formula: 

  • impozitului minim pe cifra de afaceri datorat de companiile cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane euro, potrivit art. 181 alin. (3) din Codul fiscal; și  

  • impozitului specific pe cifra de afaceri datorat suplimentar impozitului pe profit de companiile care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, potrivit art. 183 alin. (2) din Codul fiscal.

În detaliu

Prin Legea nr. 296/2023 a fost introdus impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) pentru contribuabilii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro și al căror impozit pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri. Aceștia vor fi obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

Prin excepție, persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale și care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 de milioane euro vor datora, suplimentar impozitului pe profit, un impozit specific pe cifra de afaceri.

Formula de calcul a impozitului minim pe cifra de afaceri și a impozitului specific pe cifra de afaceri este aceeași, respectiv: (VT – Vs – I – A). Indicatorii sunt definiți ca:

VT - venituri totale;

Vs - venituri care se scad din veniturile totale, specific reglementate de Codul fiscal;

I = valoarea imobilizărilor în curs de execuție ocazionate de achiziția/producția de active, înregistrate în evidența contabilă începând cu 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în 2024;

A = amortizarea contabilă la nivelul costului istoric aferentă activelor achiziționate/produse începând cu 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în 2024 (se exclude amortizarea contabilă a activelor incluse în indicatorul „I” de mai sus).

Prin OMF nr. 10/2024 sunt stabilite următoarele active eligibile care vor fi luate în calcul pentru determinarea indicatorilor I și A:

  • activele corporale sunt cele prevăzute în următoarele subgrupe din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului, astfel:

    • subgrupa 1.1 „Construcții industriale”;

    • subgrupa 1.2 „Construcții agricole”;

    • subgrupa 1.3 „Construcții pentru transporturi poștă și telecomunicații”;

    • subgrupa 1.4 „Construcții hidrotehnice”;

    • subgrupa 1.5 „Construcții pentru afaceri, comerț, depozitare”, cu excepția claselor 1.5.1 „Centre de afaceri” și 1.5.2 „Clădiri comerciale pentru depozitare-comercializare și distribuție. Magazine”, 1.5.14 „Alte construcții pentru afaceri, comerț, depozitare neregăsite în cadrul subgrupei 1.5”;

    • subgrupa 1.7 „Construcții pentru transportul energiei electrice”;

    • subgrupa 1.8 „Construcții pentru alimentare cu apă, canalizare și îmbunătățiri funciare”;

    • subgrupa 1.9 „Construcții pentru transportul și distribuția petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat și pentru termoficare”;

    • subgrupa 2.1 „Echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații de lucru)”;

    • subgrupa 2.2 „Aparate și instalații de măsurare, control și reglare”;

    • subgrupa 2.3 „Mijloace de transport”;

    • subgrupa 2.4 „Animale și plantații”;

  • activele necorporale reprezentate de imobilizările necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu excepția cheltuielilor de constituire, a fondului comercial, a imobilizărilor necorporale cu durată de viață utilă nedeterminată, încadrate astfel potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

În valoarea indicatorilor I și A vor fi  incluse și anumite investiții efectuate la activele de mai sus.

În valoarea indicatorului A sunt incluse doar achizițiile de active noi, care nu au mai fost utilizate anterior datei de achiziție.

Activele eligibile trebuie să fie utilizate în activitatea economică a contribuabilului și conexate obiectului de activitate al acestuia.

Sursa:[OMF nr. 10/2024 privind stabilirea activelor care se cuprind în indicatorii I și A prevăzuţi la art. 181 alin. (3) și art. 183 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial nr.  6 din 4 ianuarie 2024]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us