A fost aprobată Procedura privind emiterea soluției fiscale individuale anticipate: OMF nr. 1178/2023

05 Apr 2023

De reținut

Prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.178/2023 a fost aprobată Procedura privind emiterea de către Ministerul Finanțelor a soluției fiscale individuale anticipate pentru reglementarea tratamentului fiscal aplicabil unei situații fiscale de fapt viitoare, în legătură cu impozitele, taxele și contribuțiile sociale obligatorii reglementate de Codul fiscal.

În detaliu

Contribuabilii pot solicita Ministerului Finanțelor emiterea unei soluții fiscale individuale anticipate (SFIA/soluție fiscală),  prin depunerea unei cereri, cu cel puțin 90 de zile anterior datei la care intenționează să efectueze tranzacțiile propuse. Cererea, documentația și orice alte comunicări ulterioare se transmit exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Cererea va conține propunerea contribuabilului cu privire la tratamentul fiscal aplicabil exclusiv tranzacțiilor pe care acesta urmează să le efectueze și argumentele care susțin această propunere.

Cererea trebuie să fie însoțită de documentaţia pentru emiterea soluţiei fiscale și să conțină următoarele informații: datele de identificare ale contribuabilului/plătitorului solicitant şi ale reprezentantului legal al acestuia, dacă este cazul; o prezentare generală sau un rezumat al tranzacțiilor propuse; confirmarea încadrării cererii pentru emiterea soluţiei fiscale în una dintre categoriile prevăzute de BEPS Action 5/DAC 3 şi furnizarea completă a informaţiilor referitoare la entitățile afiliate; abrevieri şi definiţii ale termenilor utilizaţi; prezentarea detaliată a informaţiilor relevante în legătură cu tranzacțiile propuse; prezentarea tranzacţiilor relevante finalizate parţial sau integral anterior depunerii cererii pentru emiterea soluţiei fiscale; informaţii suplimentare în legătură cu tranzacțiile propuse și declaraţia contribuabilului/plătitorului prin care confirmă corectitudinea informaţiilor prezentate.

Anterior depunerii cererii pentru emiterea SFIA, contribuabilul poate solicita Ministerului Finanțelor  organizarea unei discuții preliminare. Cererea pentru organizarea discuției preliminare se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță și trebuie să conțină informații cu privire la datele de identificare ale contribuabilului și ale reprezentantului legal și o scurtă prezentare a obiectului discuției. Discuția preliminară nu se mai organizează dacă, anterior datei stabilite pentru desfășurarea acesteia, contribuabilul depune o cerere pentru emiterea SFIA.

Ministerul Finanțelor va comunica contribuabilului condițiile în care se organizează discuția preliminară, în termen de cinci zile lucrătoare de la data primirii cererii. Discuția preliminară și afirmațiile sau comentariile reprezentanților Ministerului Finanțelor nu generează aprobarea/respingerea cererii pentru emiterea SFIA. 

În termen de 15 zile de la data înregistrării cererii pentru emiterea SFIA, Ministerul Finanțelor  efectuează o analiză prealabilă care are ca obiect verificarea respectării condițiilor de formă, precum și confirmarea încasării taxei pentru emiterea SFIA.

Cererea pentru emiterea SFIA nu este luată în considerare în următoarele situații: 

  • cererea sau documentația nu este transmisă prin mijloace de transmitere la distanță;

  • cererea sau documentația nu conține toate elementele menționate în prezentul Ordin;

  • cererea sau documentația nu este lizibilă, conține date sau informații discordante sau nu are legătură cu contribuabilul solicitant; 

  • temeiul de drept, în baza căruia a fost propusă SFIA solicitată, se modifică în cadrul perioadei prevăzute pentru desfășurarea analizei prealabile, ulterior depunerii cererii;

  • cererea pentru emiterea SFIA  vizează mai multe obligații fiscale; 

  • taxa pentru emiterea SFIA nu a fost încasată până la termenul-limită prevăzut pentru desfășurarea analizei prealabile.

Dacă cererea nu se încadrează în niciuna din situaţiile de mai sus, acesta este considerată admisă în etapa de analiză în vederea soluționării. 

Anterior emiterii SFIA, organul fiscal competent comunică proiectul soluției fiscale contribuabilului în vederea formulării unui punct de vedere. Contribuabilul comunică în termenul legal punctul de vedere cu privire la proiectul de soluție fiscală sau notifică organul fiscal competent cu privire la renunțarea la acest drept.

Atât SFIA, cât și respingerea acesteia se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor și conțin toate elementele menționate în Ordinul nr. 1178/2023.

În situația în care contribuabilul nu este de acord cu SFIA  emisă, va transmite  în termen de 30 de zile de la comunicare o notificare Ministerului Finanțelor. SFIA pentru care contribuabilul/plătitorul a transmis o notificare nu produce niciun efect juridic.

SFIA este opozabilă organului fiscal, cu excepția următoarelor situații care se constată ulterior emiterii: 

  • nu sunt respectate condiţiile avute în vedere la emiterea soluţiei fiscale, inclusiv situaţia în care elemente sau etape ale tranzacţiilor propuse nu au fost derulate în concordanță cu descrierea prezentată în cerere şi documentaţia anexată; 

  • nu au fost respectate una sau mai multe prezumții critice;

  • descrierea tranzacţiilor propuse a fost incompletă sau incorectă; 

  • soluția fiscală emisă contravine reglementărilor din tratate, legislaţia europeană sau națională, inclusiv situaţia în care reglementările aplicabile situaţiei de fapt au fost modificate, de la data intrării în vigoare a noilor reglementări. 

Contribuabilul/Plătitorul este obligat să notifice organul fiscal competent, în scris şi de îndată ce ia cunoștință, cu privire la orice modificare a datelor, informaţiilor şi a circumstanțelor care au stat la baza emiterii soluţiei fiscale.

Ordinul ministrului finanțelor pentru aprobarea SFIA se revocă dacă, ulterior emiterii acestuia, organul fiscal ia cunoștință de următoarele situații: 

  • pentru oricare din situațiile menționate anterior care atrag inopozabilitatea SFIA; 

  • rezultatul tranzacţiilor a fost modificat ca urmare a unor factori şi/sau evenimente atribuibili/atribuibile direct sau indirect solicitantului, scopul urmărit fiind evitarea impozitării sau frauda;

  • a fost finalizată o procedură de administrare a creanţelor fiscale, administrativă sau judiciară prin emiterea unui act administrativ sau hotărâre definitivă (inclusiv o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene), care vizează parţial sau integral tranzacţiile şi/sau operațiunile sau care afectează premisele soluţiei fiscale individuale anticipate; și 

  • dacă persoanele şi entitățile implicate în tranzacţiile descrise în cererea, documentaţia sau clarificările ulterioare furnizate de contribuabil/plătitor sunt controlate de persoane desemnate.

Sursa: [Ordin MF nr. 1178/2023 pentru aprobarea Procedurii privind emiterea soluției fiscale individuale anticipate, publicată în Monitorul Oficial nr. 263 din 30 martie 2023]

Pentru a fi la curent cu noile modificări legislative și fiscale, abonează-te la Newsletter-ul nostru:

Abonare Newsletter

 

Follow us