Suspendarea taxelor vamale la importul anumitor mărfuri în UE

Nov 10, 2016

Pe scurt

Uniunea Europeană oferă importatorilor posibilitatea de a nu plăti taxe vamale, sau de a plăti o cotă redusă la  importul anumitor mărfuri care fie nu se produc pe teritoriul Uniunii Europene, fie se regăsesc în cantităţi insuficiente.

În detaliu

Uniunea Europeană oferă operatorilor economici posibilitatea de a beneficia de suspendarea taxelor vamale la punerea în liberă circulație a anumitor bunuri, şi anume materii prime, produse semi-finite, echipamente sau mijloace de producție. Condiţia esenţială este ca astfel de bunuri să nu fie disponibile pe teritoriul Uniunii, ori să fie disponibile în cantităţi insuficiente în raport cu necesităţile operatorilor economici.

Această măsură a fost luată pentru a stimula economia Uniunii Europene, şi nu poate fi aplicată importului de produse finite.

Persoanele interesate pot solicita aplicarea unor rate reduse ale taxelor vamale sau suspendarea totală a acestora, pe o anumită perioadă de timp.

Următorul termen până la care cererile pentru suspendarea taxelor vamale pot fi transmise Comisiei Europene este 15 martie 2017, suspendările aprobate urmând să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

În prezent, companiile pot consulta site-ul oficial al Comisiei Europene[1] cu privire la lista produselor pentru care au fost depuse solicitări la nivelul Uniunii Europene la data de 15 septembrie 2016, şi pot formula obiecții până la data de 16 decembrie 2016. Suspendările taxelor vamale care vor fi aprobate pentru produsele pentru care s-au depus cereri în septembrie 2016 urmează să intre în vigoare la data de 1 iulie 2017.

[1] http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/susp/susp_home.jsp?Lang=ro.

 [Sursa: Anunțul Comisiei Europene 2016/C394/05 din 26 octombrie 206 privind Noua rundă de cereri de suspendare a taxelor vamale autonome prevăzute de Tariful vamal comun pentru anumite produse industriale şi agricole; Regulamentul UE nr. 1387/2013 al Consiliului de suspendare a taxelor vamale autonome prevăzute în Tariful vamal comun pentru anumite produse agricole şi industriale, şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1344/2011]

 

De reținut

Dacă importaţi materii prime/bunuri semi-finite, echipamente şi mijloace de producţie care nu sunt produse pe teritoriul Uniunii sau care sunt produse în cantităţi insuficiente, produsele dumneavoastră ar putea beneficia de suspendări ale taxelor vamale.

PwC vă poate ajuta să reduceţi costurile aferente importurilor, prin pregătirea şi depunerea din timp a documentelor necesare pentru solicitările de suspendare sau reducere a taxelor vamale.

 

Să discutăm

Pentru o discuţie mai detaliată despre impactul pe care aceste prevederi îl pot avea în cazul dumneavoastră specific, puteţi contacta următoarele persoane:

Contact us

Ionuț Simion

Ionuț Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Daniel Anghel

Partener, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Romania

Diana Coroabă

Diana Coroabă

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ionuţ Sas

Ionuţ Sas

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Andreea Mitiriță

Andreea Mitiriță

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ruxandra  Târlescu

Ruxandra Târlescu

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Follow us