România pierde anual peste 6 miliarde EURO din TVA necolectată, potrivit unui studiu al Comisiei Europene

Pe Scurt

A fost publicat studiul Comisiei Europene cu privire la deficitul de încasare a TVA la nivelul UE pentru anul 2016, potrivit căruia România a pierdut 6,13 miliarde EURO din TVA necolectată (din totalul de 147,1 miliarde EURO la nivel comunitar).

In detaliu

Anual, Comisia Europeană monitorizează deficitul de încasare a TVA (”VAT Gap”) înregistrat la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, indicator calculat ca diferența dintre veniturile din TVA preconizate și suma colectată efectiv. Deficitul de încasare a TVA are în vedere pierderile de TVA înregistrate din evaziune, fraudă, insolvențe, faliment, erori administrative, obținerea de avantaje fiscale necuvenite.

În cel mai recent studiu publicat de Comisia Europeană se analizează situația colectării TVA la nivel UE pentru anul 2016. Cele 6 state din Europa Centrală și de Est s-au confruntat, în continuare, cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, însă decalajul de TVA al României a fost cel mai ridicat dintre toate. La polul opus României (35,88%), Estonia a înregistrat cel mai mic decalaj de TVA (7%).

Mai îngrijorător decât locul fruntaș al României în clasamentul cu cel mai mare VAT gap este faptul că deficitul său de TVA a crescut în 2016 față de nivelul înregistrat în 2015. Majoritatea statelor membre, însă, au înregistrat scăderi ale acestui indicator, cea mai bună performanță fiind înregistrată de către vecinii bulgari.

Potrivit aceluiași studiu, deși cota de TVA standard din România a fost redusă în anul 2016 de la 24% la 20%, neconformarea în materie de TVA a crescut, contribuind în mod negativ la deficitul de încasare a TVA. Rămâne de văzut care va fi decalajul de TVA la nivelul României în anul 2017, având în vedere faptul că anul trecut cota de TVA standard a fost redusă suplimentar, de la 20% la 19%.

La nivelul întregii Uniuni Europene, sunt 6 țări care au înregistrat în anul 2016 un decalaj de încasare a TVA mai mare decât în anul 2015 (i.e. România, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia și Franța). România este singura țară din regiunea Europei Centrale și de Est (cu excepția țărilor baltice) în această situație; de aceea, este foarte important ca România să împrumute buna practică a altor state membre. În acest sens, amintim că, în ultimii ani, unele țări UE au introdus diverse programe de reformă și modernizare a administrațiilor fiscale, cum ar fi analiza tranzacțiilor în timp real, facturarea electronică obligatorie sau protocolul SAF-T, care au condus la sporirea gradului colectării TVA.

Dacă Agenția Națională de Administrare Fiscală va opta pentru implementarea unor metode moderne de colectare a TVA cu ajutorul tehnologiilor IT, acest fapt ar crea premisele unei normalități și ale unei evoluții ascendente a gradului de colectare nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung, așa cum își doresc atât ANAF, cât și contribuabilii corecți.

[Sursa: Comunicatul de presă al Comisiei Europene, precum și studiul cu privire la deficitul de încasare a TVA pot fi accesate la: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5787_ro.htm]

De Reținut

6,13 miliarde EURO este valoarea TVA neîncasate la bugetul României în anul 2016, potrivit celui mai recent studiu asupra colectării TVA, lansat de către Comisia Europeană. Deoarece România s-a situat iar pe ultimul loc în topul comunitar în materie de pierderi din TVA importante, rămâne de văzut dacă va urma demersurile inițiate de către țările vecine cu deficite de TVA semnificativ mai mici.

În acest context, vă reamintim că rețeaua PwC a dezvoltat la nivelul Europei Centrale si de Est două instrumente informatice unice de detectare a fraudelor în domeniul TVA. Cele două soluții, VAT Fraud Tracker și FAIT, permit monitorizarea datelor actuale și istorice pentru a urmări comerțul intracomunitar cu bunuri și pentru a identifica vânzătorii/clienții susceptibili de implicare în activități frauduloase.

Contact us

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Ionut Sas

Partner, Tax Services, Romania

Andreea Mitirita

Partner, Tax Services, Romania

Follow us