Cine poate beneficia de propunerile Comisiei Europene privind restructurarea sistemului TVA

10/11/17

Pe scurt

Au fost publicate recent propunerile Comisiei Europene de restructurare a sistemului TVA, care cuprind, printre altele, introducerea noțiunii de Certified Taxable Person („persoană impozabilă atestată” sau „CTP”). Conceptul și criteriile de autorizare sunt similare celor aplicabile operatorilor economici autorizați (AEO) și oferă beneficii semnificative contribuabililor de încredere.

În detaliu

Recent au fost publicate propunerile Comisiei Europene de modificare a Directivei 2006/112/CE a Consiliului Uniunii Europene privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (Directiva de TVA), precum și a altor acte normative în domeniul TVA.

Propunerile Comisiei vizează, printre altele, introducerea noțiunii de  persoană impozabilă atestată, care este modelată pe conceptul existent al operatorului economic autorizat din domeniul vamal (AEO). Persoanele impozabile atestate vor reprezenta o categorie de întreprinderi considerate de încredere care, în perioada de tranziție la noul sistem de TVA (începând cu 1 ianuarie 2019), vor avea anumite beneficii, precum:

  • reguli mai puțin restrictive pentru utilizarea măsurilor de simplificare aplicabile stocurilor aflate la dispoziția clientului;
  • simplificări pentru operațiunile intracomunitare în lanț (operațiuni triunghiulare);
  • simplificări cu privire la justificarea scutirii pentru livrări intracomunitare de bunuri.

 

De reţinut

Societățile care vor obține statutul de operator economic autorizat (AEO) până la momentul aplicării noilor prevederi propuse de Comisia Europeană vor putea obține mai ușor statutul de CTP și se vor putea bucura de noi avantaje din perspectiva TVA, începând cu 1 ianuarie 2019. 

Contact us

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Ionut Sas

Partner, Tax Services, Romania

Contact us

Ionuț Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partener, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Romania

Diana Coroabă

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ionuţ Sas

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Follow us