Posibilitatea introducerii de către UE a unor taxe suplimentare pentru produse originare din Statele Unite ale Americii

11/06/18

Pe scurt

Statele Unite ale Americii (SUA) au anunțat introducerea unor măsuri de salvgardare sub forma unor taxe suplimentare aplicate asupra importurilor anumitor produse din oțel și aluminiu în SUA, însă momentan aplicarea acestor măsuri pentru produsele din Uniunea Europeană (UE) a fost amânată până la 1 iunie 2018. În replică la această măsură, UE a publicat Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/724. Acest Regulament prevede că UE poate impune taxe suplimentare asupra anumitor produse originare din SUA, dacă SUA va aplica taxele suplimentare pentru anumite produse din oțel și aluminiu. În conformitate cu Regulamentul emis, taxele suplimentare pot fi aplicate de UE încă din data de 20 iunie 2018.

În detaliu

Produse afectate

Regulamentul prevede că taxele vamale suplimentare ar urma să se aplice de către UE în două etape:

1. Taxe la o rată maximă de 25% din valoarea importurilor produselor enumerate în Anexa I a Regulamentului pot fi aplicate imediat și până când SUA nu va mai aplica măsurile de salvgardare asupra produselor din UE. Vă prezentăm mai jos o listă a capitolelor afectate din Nomenclatura combinată (NC), care includ produse alimentare, whisky, produse din tutun, tricouri, încălțăminte, oțel, aluminiu ș.a.

Capitolul 07

Capitolul 22

Capitolul 62

Capitolul 73

Capitolul 10

Capitolul 24

Capitolul 63

Capitolul 76

Capitolul 19

Capitolul 33

Capitolul 64

Capitolul 87

Capitolul 20

Capitolul 61

Capitolul 72

Capitolul 89

Capitolul 95

 

 

 

2. Alte taxe la rate maxime care variază între 10%, 25%, 35% și 50% din valoarea importurilor produselor enumerate in Anexa II a Regulamentului pot fi aplicate ulterior, dar cel mai probabil de la 23 martie 2021. Vă prezentăm mai jos o listă capitolelor din NC care intră sub incidența acestei posibile modificări.

Capitolul 20

Capitolul 56

Capitolul 64

Capitolul 71

Capitolul 84

Capitolul 22

Capitolul 59

Capitolul 66

Capitolul 72

Capitolul 85

Capitolul 33

Capitolul 62

Capitolul 69

Capitolul 73

Capitolul 87

Capitolul 48

Capitolul 63

Capitolul 70

Capitolul 76

Capitolul 89

Capitolul 94

 

 

 

 

 

De reținut

Este dificil de anticipat ce măsuri ar putea lua în continuare Guvernul SUA, însă recomandăm companiilor să analizeze anexele acestui Regulament și să evalueze dacă aceste eventuale taxe suplimentare aplicate asupra operațiunilor de import le-ar putea afecta importurile în UE de produse originare din SUA.

Întrucât taxele suplimentare pot fi aplicate curând de UE pentru prima etapă dacă Guvernul SUA va decide să nu stabilească un nou termen pentru amânarea taxelor suplimentare aplicate la importul în SUA al anumitor produse din oțel și aluminiu provenind din UE, recomandăm companiilor să aibă în vedere aceste posibile taxe suplimentare, de exemplu, la negocierea prețurilor cu potențialii cumpărători ai produselor lor.

Contact us

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Ionut Sas

Partner, Tax Services, Romania

Follow us