Curtea Europeană de Justiție aprobă dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor de la furnizori inactivi, în absența unei fraude sau a unei pierderi de venituri fiscale

25/10/17

Pe scurt

A fost publicată recent Hotărârea Curții Europene de Justiție în Cauza C-101/16 Paper Consult, care aduce clarificări în ceea ce privește dreptul de deducere al persoanelor impozabile pentru TVA aferentă achizițiilor de bunuri şi servicii de la furnizori/ prestatori al căror cod de TVA este inactiv.

 

În detaliu

Hotărârea Curții Europene de Justiție în Cauza C-101/16 Paper Consult, publicată recent pe site-ul CJUE, aduce o altă abordare față de cea aplicată de autoritățile fiscale din România cu privire la dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor de bunuri şi servicii de la furnizori / prestatori al căror cod de TVA este declarat inactiv.

Legislația de TVA în vigoare până la 1 ianuarie 2017 prevedea că beneficiarii care achiziționează bunuri și/sau servicii de la persoane impozabile stabilite în România al căror cod de TVA este inactiv nu beneficiază de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor respective.

Începând cu 1 ianuarie 2017, legislația de TVA permite persoanelor impozabile care au efectuat achiziții de la furnizori / prestatori în perioada în care aceștia din urmă aveau codul înregistrare în scopuri de TVA anulat să deducă TVA aferentă acestor achiziții, în baza facturilor corectate emise de furnizori / prestatori după reînregistrare. Măsura nu se aplică retroactiv și se referă doar la furnizorii / prestatorii care se reînregistrează în scopuri de TVA începând cu 1 ianuarie 2017.

În opinia Curții, atât timp cât nu este dovedită frauda fiscală în cadrul unei tranzacții, unei persoane impozabile nu trebuie să i se refuze dreptul de deducere a TVA aferente unei facturi emise de un furnizor declarat inactiv, chiar dacă declararea inactivității este publică și ușor accesibilă.

Un argument important al Curții în acest sens îl constituie faptul că furnizorul, deși inactiv din perspectiva TVA, a plătit la bugetul de stat TVA aferentă contractului încheiat cu clientul său, prin urmare refuzul dreptului de deducere al beneficiarului pentru TVA aferentă acestui contract constituie o încălcare a principiului neutralității TVA.

CJUE menționează de asemenea că, întrucât această hotărâre are rolul de a aduce clarificări în ceea ce privește legislația de TVA existentă, această interpretare trebuie să se aplice retroactiv.

[Sursa: Hotărârea Curtii Europene de Justitie în Cauza C – 101/16 Paper Consult, publicată pe site-ul Curia.europa.eu, la data de 19 octombrie 2017]

De reţinut

Persoanele impozabile din România cărora li s-a refuzat dreptul de deducere a TVA aferente achizițiilor de la furnizori/prestatori inactivi pot solicita autorităților sumele respinse, dacă a fost respectat principiul neutralității TVA și nu au fost implicați în fraude fiscale sau pierderi de venituri fiscale.

Contact us

Ionut Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partner, Tax and Legal Services Leader, Romania

Diana Coroaba

Partner, Tax Services, Romania

Ionut Sas

Partner, Tax Services, Romania

Contact us

Ionuț Simion

Country Managing Partner, Romania

Daniel Anghel

Partener, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Romania

Diana Coroabă

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ionuţ Sas

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Andreea Mitiriță

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Ruxandra Târlescu

Partener, Consultanță Fiscală, Romania

Follow us